Bloggers


John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Hank Perrée

Hank Perrée is schipper op een eigen charterboot en schrijft maandelijks een blog over zijn avonturen aan boord.

Michel van Spankeren

Gepassioneerd zee- en roofvisser. Studeerde MSc Aquaculture and Marine Resource Management en MSc Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit.

Sjors Waterschoot

Gepassioneerd sportvisser op zowel zoet als zout en als soortenjager altijd op zoek naar een nieuwe vissoort op zijn voortdurend groeiende lijst.

Blog overzicht

Op Eerste Paasdag 12 april 2020 stond de Gullen Gilde Wedstrijd op de kalender. Helaas kan deze spannende viswedstrijd niet doorgaan. Jammer, maar heel begrijpelijk. De gezondheid van ouderen en mensen met zwakke gezondheid is veel belangrijker, dan welk event ook in deze tijden van corona. We moeten goed blijven opletten wat we doen en ons aan de huidige beperkingen houden. We mogen nog gaan vissen, maar denk goed na wat je doet en volg de richtlijnen…

 ‘Heeft u al wat gevangen?’

Twee goedgeklede dames, ik schat ze zo’n dertig jaar oud, wandelen achter me langs. Ze genieten van het uitwaaien op de Noordpier en kijken me aan alsof ik uit de prehistorie kom. Eigenlijk proberen ze me te negeren, want zo’n vissende man, wat moet je daar nu mee?Neem zo’n verrukkelijke oliebol, schenk jezelf een stevig glas champagne of adem even diep in en uit en denk mee aan de prachtige visdagen die we het afgelopen jaar weer hebben mogen beleven. Wat zijn jouw mooiste vis momenten van 2019? Was het die onvergetelijke zomeravond met vrienden, of het verbreken van dat persoonlijk record? Mijn 2019 zal ik hieronder beschrijven in deze blog…Terugkijken op 2019? Geen tijd!

Is het echt waar? Is er alweer een jaar voorbij? Tijd dus om wat rust te pakken; in een luie stoel te gaan zitten; bodempje whisky erbij en stilletjes het jaar te gaan overdenken? Dan kennen jullie blogger John Willems nog niet goed; want ook in zijn agenda van 2020 staat met grote letters ‘VISSEN’ geschreven. Volgens hem gaat het een prachtig jaar worden…


Voor iedereen die het afgelopen jaar wedstrijden heeft gevist hoorde zaterdag 14 december 2019 een rood omcirkelde datum in het agenda te zijn. Op 14 december jl. voltrok zich namelijk voor de vierde keer het Sportvisserij Nederland Topsportgala. Voor onze blogger Michel van Spankeren de eerste keer dat hij erbij mocht zijn…

 De Hel van het Noorden - blog

Herken je het? Je boekt ver van te voren een visweek(end) in het buitenland en bereidt in de aanloop naar die trip je spullen tot in de puntjes voor. Je houdt nauwlettend de vangstberichten in die regio bij en ziet het ene na het andere positieve bericht langskomen. Helderblauwe hemel, rustig water en een zalig zonnetje zetten een prachtig decor voor de foto van je medevisser die pronkt met een goede vangst. Maar dan, vlak voor jij in de auto stapt om te vertrekken, slaat het weer om…Even de Afsluitdijk over wippen en lekker vanaf een verharde dijk vissen is iets wat ik vrijwel nooit doe. De vooraankondiging van de wedstrijd ‘Frysk kampioenschap Kustvissen’ maakt me echter nieuwsgierig. Een keertje geen last van zand tijdens het vissen is fijn en het is zeker een stuk stabieler dan vanaf m’n boot. Bovendien hoorde ik van de strakke no-nonsense organisatie, waardoor zo’n wedstrijd lekker soepeltjes verloopt.

 


’s Ochtends ben ik eerder wakker dan David en daarom ga ik maar weer verder met vissen. Ik drink vast koffie en eet alvast een broodje, terwijl ik weer niets weet te vangen. Wanneer David uit bed is, gaan we alle bagage verzamelen. We kloppen zoveel mogelijk zand uit onze spullen en doen de afwas. Als dat allemaal gedaan is gaan we nog even wat nieuwe zagers scoren, daarna is het tijd voor Skagen! Een veelbelovende plaats waar vooral David al de hele week naar uitkijkt.

 


Je kent ze vast wel, lui die bij weer of geen weer naar de waterkant trekken. Lui die de doordeweekse avonden vullen met lijntjes knopen en in de vroege uurtjes van het weekend plots het altijd leegstaande café om de hoek bezetten. Lui die niet uitgepraat raken over haaklijndikte, de beste hengel of de gouden tactiek. Juist, wedstrijdvissers…Na de vangst van de kleine zeenaald in de haven van Kerteminde (zie deel 1) pakken we in en vertrekken we richting Davids huis. Na een opfrisbeurt gaan we een paar uur slapen en ’s ochtends vroeg de auto weer inladen met alles wat we de komende dagen nodig hebben. Luchtbedden, een groot zeil, slaapzakken, de barbecue plus alle benodigdheden, het waterkokertje en alle vismaterialen.Na onze ontmoeting in april hadden de Deense soortenjager David Nielsen en ik het al snel over andere vissoorten die mogelijk nog in Denemarken te vangen zijn. Bij mij ontbreken nog de griet, de grote pieterman, grauwe poon, rode poon, grote marene en kleine-, grote- en adderzeenaald. David heeft die eerste vier al binnen, maar voor hem is de jaarlijkse competitie ook belangrijk. Bovendien zou hij graag een vorskwab, een zeestekelbaars en alle zeenaalden willen vangen als nieuwe soorten...Een jaar of 3 geleden pende ik, blijkbaar bij gebrek aan vissige verhalen, de belevenissen van het eerste levensjaar van Meeuw neer. Mijn verwachting dat ie (als ie ooit zou gaan vliegen) mij in de toekomst de weg naar de makrelen zou wijzen en niet op mijn kop zou schijten is slechts ten dele uitgekomen. Hij schijt niet op mijn kop.


Eindelijk is het zover: ik kan weer naar het strand. Gekneusde ribben hebben wekenlang het vissen in de weg gezeten, maar vanmorgen ben ik in alle vroegte opgestaan. Ondanks alle berichten over apenhaar in het water ga ik toch. Ik heb niet alleen een ontiegelijke drang om te gaan vissen, maar ik wil ook een mooie zeebaars vangen om op te eten.In mijn vorige blog, zo rond half augustus, schreef ik nog: ‘de zomer zit in de overgang’. Daarmee sprak ik voor mijzelf de hoop uit dat het weer een beetje de overgang zou maken van badgastenweer naar een lekker nazomerweertje. Aangenaam weer qua temperatuur, beetje wind uit - bij voorkeur - het zuidwesten, met een mooie branding. Met als gevolg, dat de mooie dikke botten en de grotere zeebaarzen wat dichter bij de kant zouden komen…