Bloggers


John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Hank Perrée

Hank Perrée is schipper op een eigen charterboot en schrijft maandelijks een blog over zijn avonturen aan boord.

Michel van Spankeren

Student MSc Aquaculture and Marine Resource Management en MSc Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit en gepassioneerd zee- en roofvisser.

Sjors Waterschoot

Gepassioneerd sportvisser op zowel zoet als zout en als soortenjager altijd op zoek naar een nieuwe vissoort op zijn voortdurend groeiende lijst.

Blog overzicht

De zonovergoten zomer zorgde een paar maanden voor heerlijke ‘T-shirt-en-teenslippers-temperaturen’. Zeker zonder wind liep het kwik stevig op en waanden wij Zeeuwen ons even in een heel 'Nieuw Zeeland'. IJlend van de warmte bedacht ik mij dat de tropische taferelen in ons 'Nieuw Zeeland' compleet waren geweest als het provinciebestuur geheel in de sfeer van het moment had besloten wat Yellowtail Kingfish uit Colijnsplaat in de Oosterschelde te laten uitzetten. De kering dicht en achter het groot wild aan met z'n allen! Hoe mooi een dergelijk scenario ook mag klinken, het is uiteraard niet meer dan een stoute vissersdroom… Hoe ik het op papier moet zetten, weet ik nog niet, maar mijn enthousiasme voor de maand augustus is zo ontzettend groot. Hopeloos probeer ik mijn gedachten te ordenen en een verhaallijn te bedenken. Steeds weer denk ik aan de prachtige visavonturen van de laatste weken. En natuurlijk aan het mooie weer. Het is me duidelijk: ik ben nog in vakantiestemming en dat gevoel houd ik graag zo lang mogelijk vast…Eigenlijk kan het niet. Wat zal de clientèle wel niet denken? Alweer? Twee keer per jaar naar Noorwegen? Het moet toch niet gekker worden! En inderdaad; twee keer in één zomer op visreis. Eén keer weliswaar op uitnodiging, maar het is toch weer een week waarin de liquide middelen van het schip stokken…Heb het net nog even nagekeken en toen geconstateerd dat mijn laatste blog alweer dateert van 13 juli jl. Daarna ben ik vanaf die datum door mijn berichtjes op Facebook gegaan en helaas heb ik moeten constateren dat tussen toen en nu de boel nog niet echt is veranderd…

 

 

 


In deze slotaflevering van het vierluik dat ik met jullie wil delen over een werkelijk onvergetelijke soortenjacht in Zuidwest-Noorwegen, gaan we terug naar de Lysefjord! Het doel is om ook Pascal, Jamie en Chris daar een botervis (Pholis gunnellus) te laten scoren. Jamie heeft daarnaast zijn zinnen gezet op tongschar (Microstomus kitt) en net als ik ook op zeewolf (Anarchichas lupus) en... die moustache sculpin (Triglops murrayi) die zich tot nu toe nog helemaal niet heeft laten zien! Daar komt dan nog bij dat Pieter Beelen gisteren op die plek een zeestekelbaars (Spinachia spinachia) heeft gevangen en wie weet zwemmen er daarvan nog meer!In de eerste twee delen van het vierluik dat ik met jullie wil delen over een werkelijk onvergetelijke soortenjacht naar Frafjord en Rogaland, op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Stavanger in Zuidwest-Noorwegen, nam ik jullie mee op enkele kantvissessies, maar nu is het tijd om met de door ons gehuurde visbootjes het fjord op te gaan…Het eerste deel van het vierluik dat ik met jullie wil delen over een werkelijk onvergetelijke soortenjacht naar Frafjord en Rogaland, op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Stavanger in Zuidwest-Noorwegen, sloot ik af met de vangst van een Spaanse hondshaai (Galeus melastomus). Met een pilsje in de hand, vanuit de tuin van ons vakantiehuisje...

 

 


Vorig jaar augustus vroeg Pascal Rommelaere mij of ik in juni 2018 tijd had om mee te gaan op een soortenjacht aan de Noorse kust, meer specifiek naar Frafjord en Rogaland, op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Stavanger. Voor mij is zover vooruit plannen een uitzondering, daarom wist ik al meteen dat het qua tijd wel moest lukken... Chris Doornaert, de zwager van Pascal  ging in ieder geval al mee en we zochten nu nog één persoon om zich bij ons aan te sluiten. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om zo de kosten een beetje te drukken. Uiteindelijk werd Jamie Steer onze vierde musketier en zaten wij ruim tien maanden van te voren al te dromen over de prachtige trip die gepland stond.


Na een aantal weken van ware haaiengekte aan de Zeeuwse stranden hoorde ik een verontrustend bericht. Er was een gevlekte gladde haai (Mustelus asterias) gevangen die ogenschijnlijk grote schade vertoonde, terwijl deze netjes voor in de bek gehaakt zat. Het leek er bij deze vis op dat de ingewanden uit de bek naar buiten kwamen. Dat was schrikken voor de sportvisser die zijn vangst weer volledig gezond wilde laten zwemmen!In de verte zien we haar al aan komen. Viskoffer op de rug, hengels en driepootsteun in de hand. Ze maakt geen haast, maar geniet zichtbaar van de zoute wind, de golven, de meeuwen. Op zo’n honderd meter afstand verschijnt een stralende glimlach, handje omhoog. Nathalie van den Berg komt haar hoofd leegmaken op het strand van Bakkum. Jeroen van het Veer en ik gaan met haar vissen.Een zomerse visserij, dat schrijf ik niet zomaar. Dat heeft een reden. Ga ik uitleggen. Elk seizoen kent zo zijn charmes voor wat betreft de visserij en de visvangsten. Ik durf echter zonder meer op te schrijven dat bij mij de herfst en het voorjaar beide ex aequo op één staan. De visserij is dan altijd, tot nu toe, top en deze ‘tussenseizoenen’ staan garant voor een hele mooie visserij en de daarbij behorende vangsten.“Zeg John Willems: Waarom heb jij het toch steeds over gul, zelfs hartje zomer? Vis je niet op zeebaars dan?” Absoluut wel hoor; ook die zeebaars heeft al mijn interesse, vooral omdat die het nu ook goed doet in de omgeving van IJmuiden. In het havengebied, op de stranden en ook op de wrakken zijn de stekelridders prima te vangen. Toch ben ik nog regelmatig op gul aan het vissen. Waarom? Omdat ze er nog zijn!


Alweer een poos geleden raakte ik via Facebook aan de ‘praat’ met Martijn Dekkers van Dutch Fishing Stuff. We kwamen er al snel achter dat we elkaars visserij interessant vonden en dat leidde tot de conclusie dat we maar eens samen moesten gaan vissen. Uiteindelijk kwam Martijn met het voorstel om vanuit Vlissingen met de charterboot ms. Wiesje richting de wrakken te gaan, om daar lekker licht makreel, horsmakreel en eventueel een rode poon te kunnen vangen. Zoals ik eerder al berichtte, heb ik die soorten als kind vaker gevangen, maar ik heb geen foto’s en dus tel ik ze niet mee op mijn soortenlijst.Prachtig weer, verlaten stranden en geweldige vangsten; kan het nóg beter? De Zeeuwse stranden waren ondanks het prachtige weer van de afgelopen weken verbazingwekkend rustig en dat zorgde voor ons locals voor heerlijke dagen aan de waterkant. Dat dit toevallig ook samenviel met een doldwaze visserij was als een droom die uitkwam. Niet alleen geep ging compleet los, ook wemelde het op werpafstand van de maatse scharren en volgevreten wijting, liet menig zeebaars de hengeltoppen dansen en bleek de (bij)vangst van haai geen uitzondering meer. Reden om fanatiek vismaat en goede vriend Jori met spoed naar Zeeland te halen voor een volle dag vissen.