Blogger


John Willems

Specialist in het bereiden van zeevis

Castricum | Nederland

Over onze blogger

Onze ‘Panvisser’ John Willems is een gepassioneerd bootvisser en heeft daarnaast een brede ervaring opgedaan als ondernemer van een gerenomeerde viswinkel. Hij verzorgt niet alleen de visreceptenrubriek in ons magazine, maar ook workshops over het zelf fileren en bereiden van (zee)vis. 

 

www.visling.nl

 

www.visfileermessen.nl

Blog overzicht John Willems

Valt het je ook op? Facebook en Instagram staan vol foto’s van prachtige zeebaarzen. Is er sprake van een verbetering van de stand, of gaan er steeds meer sportvissers zich toeleggen op het zeebaarsvissen? Ik denk het laatste, maar misschien werpen de vangstmaatregelen toch hun vruchten af.Afgelopen maand heb ik veel kunnen vissen. Zowel met de boot als vanaf het strand waren de vangsten prima. Op het strand was vooral in de vroege uurtjes in combinatie met hoog water heel goed zeebaars te vangen. Vanaf de boot opvallend veel gullen en ook enkele exemplaren pollak die zich vergrepen aan de Fiiish shads. Dit terwijl de doelsoort toch echt zeebaars was. In deze blog een paar tips hoe je jouw vistechniek kunt aanpassen, zodat je meer gul en pollak vangt, alsmede tips om zeebaars te vangen vanaf het strand.Het zeebaarsseizoen 2019 staat op het punt van losbarsten. Vanaf het strand worden ze al prima gevangen. Een pennelrig met assist hook beaasd met, voor de stekels overheerlijke steekzager, of mesheft zijn succesvol. Ook vanaf de pieren van IJmuiden en in het Europoortgebied worden de nodige zeebaarzen gevangen. Voor mij is het moment aangebroken om te gaan voorbereiden op spannende zeebaars avonturen met de boot, maar dan mag ik mijn tackleboxen wel eens gaan inrichten...In mijn vorige blog lees je vooral over het vangen van schar en gul. Best logisch, want in de maanden hiervoor waren deze twee vissoorten (nog steeds trouwens) prima te vangen. Toch ben ik heel blij dat de bot zich inmiddels ook heeft gemeld. Wat zeg ik; ze zijn zelfs massaal aanwezig. Vissen aan het strand staat voor mij gelijk aan het ultieme genieten en nu heb ik redenen te over om weer naar het strand te gaan. Helemaal mooi: ook vriend zeebaars is te vangen. Na het lezen van onderstaand visavontuur, heb je voldoende informatie om ook te gaan genieten van bot en zeebaars.


Avonturen met gul en schar

Waarom ik in de titel van deze blog de gul en schar heb genoemd, is simpel: ik heb geweldige visdagen gehad op gul en schar de laatste weken. Facebook-vrienden hebben al de nodige postings en de daarbij behorende foto’s gezien van mij, maar uitleg over de vistechnieken heb ik daarin niet gegeven. Ga ik nu doen door jullie mee te nemen naar twee heerlijke visavonturen.Waar slaat die titel nou weer op, John Willems? Nou eeh, niet alleen op nog meer vis vangen, of nog meer leuke ontmoetingen aan of op het Zilte Nat. Niet noodzakelijk alleen op het drinken van een lekker biertje met vrienden, maar zeker ook op het aantal blogs dat ik wil gaan schrijven. Op allerlei manieren komen namelijk jullie enthousiaste reacties binnen. 


De maand november 2018 was een heerlijke vismaand. Volop vis op het strand en ook een gouden tijd voor het vissen met de boot. Ik voelde me dan ook als een kind in een snoepwinkel met het strand, twee prachtige pieren en een boot in de haven van IJmuiden, bij de hand. Uiteraard neem ik jullie, in deze blog weer mee, tijdens visavonturen. Een onvergetelijke avond op het strand en een heerlijke bootdag.  Bovendien leg ik meteen wat uit over het gebruik van afhouders, haaklijnen en werpgewichten.


Dit keer gaan we voor onze Panvisser heerlijk BBQ’en met een vissoort die langs onze kust aan de hengel vooral als zomergast wordt gevangen, maar in de viswinkel in de regel wel vers te koop is, de fraai gekleurde rode poon.

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no.354 van Zeehengelsport magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.Een bijdrage over het indrogen van aas en ‘mijn koelkast’, gretige herfstbotten en kogelronde zeebaarzen. Schenk jezelf een lekker bokbiertje in, want het is herfst. Wat mij betreft de mooiste visperiode van het jaar!Hopelijk zorgt de titel ervoor dat je er eens lekker voor gaat zitten, want ik heb afgelopen weken weer veel gevist en dus ook veel te vertellen. Toch wil ik eerst heel veel mensen bedanken. Afgelopen week heb ik n.l. de Visling activiteiten uitgebreid met de webwinkel www.visfileermessen.nl  Uit mijn aankondigingen op Instagram en Facebook bleek al snel dat jullie enorm geïnteresseerd zijn. En echt ongelooflijk: de posting met de openingsaankondiging werd maar liefst 41 keer gedeeld. Allemaal enorm bedankt voor jullie vertrouwen. Tussen het vissen door zijn er al flink wat bestellingen verzonden. Echt, ik was aangenaam verrast door jullie enthousiasme.


Hoe ik het op papier moet zetten, weet ik nog niet, maar mijn enthousiasme voor de maand augustus is zo ontzettend groot. Hopeloos probeer ik mijn gedachten te ordenen en een verhaallijn te bedenken. Steeds weer denk ik aan de prachtige visavonturen van de laatste weken. En natuurlijk aan het mooie weer. Het is me duidelijk: ik ben nog in vakantiestemming en dat gevoel houd ik graag zo lang mogelijk vast…< VORIGE1234