Kantvisstekken zoeken | Blog Marco Nieuwenhuize

18 maart 2016 | Marco Nieuwenhuize

Een van de belangrijkste vragen die ik altijd weer krijg in mijn zeebaarsworkshops is toch wel “Waar moet ik gaan vissen?” En inderdaad: wil je een vis kunnen vangen, dan zul je toch tenminste een stek moeten opzoeken waarvan je mag verwachten dat de gewenste vissoort daar inderdaad ook aanwezig is! Laat ik jullie eens meenemen in de manier waarop ik zelf op zoek ga naar potentiële stekken.

 

Zeebaarzen zijn opportunistische jagers en en altijd op zoek naar rijk gedekte tafels waar ze op een makkelijke manier aan hun voedsel kunnen komen. In mijn vorige blog heb ik al gewezen op hun jacht op krab tijdens de overgang van de getijden. Er staat dan weinig stroom en de krabben gaan zich verplaatsen, waarbij ze beschikbaar komen voor de altijd hongerige baars. Deze keer gaan we op zoek naar plaatsen waar er stroomveranderingen optreden tijdens het opkomende of afgaande water. Ook zo’n stroomverandering geeft een verstoring van het leefgebied van de prooi. En het is daar dat de sterke zeebaars graag gaat jagen op zoek naar een eenvoudig te bemachtigen prooi. Eigenlijk moeten wij zeebaarsvissers dus een zelfde soort zoektocht ondernemen. Die van mij begint de laatste jaren achter de computer. Google Earth was het eerste programma waarmee je kon inzoomen op potentiële stekken. Bij het bekijken van dergelijke beelden let ik op stroomnaden, verkleuring van water en mogelijke objecten in het water die stroomverandering kunnen geven. Google Earth kun je downloaden op je computer of als app op je smartphone of tablet.

 

kantvisstekken zoeken 2

Letterlijk de wereld binnen handbereik.

 

Helaas kun je met Google Earth geen dieptes zien. Het is immers geen zeekaart. Met de komst van de Navionics Boating app kwam deze functie echter alsnog beschikbaar. Deze is als app te downloaden in ios of android op je smartphone of tablet en geeft je informatie over het diepteverloop van de bodem. Deze app gebruik ik met heel veel plezier (en succes!) om vanuit de luie stoel op zoek te gaan naar potentiële stekken, om die vervolgens bij geschikte omstandigheden met een bezoekje te vereren.

 

kantvisstekken zoeken 3

Met de Navionics Boating app komen ook alle dieptelijnen in beeld.

 

Maar wat nu als je niet beschikt over een smartphone of tablet?

Sinds kort stelt Navionics op de eigen internetsite de volledige kaart ter beschikking en kun je nu ook op je PC zonder apps alles onderzoeken. Deze kaart is te bereiken door op de hoofdpagina www.navionics.com WepApp aan te klikken.

 

kantvisstekken zoeken 4

Beeld van het totale visgebied met de Navionics Boating app.

 

Door in te zoomen komen er steeds meer gegevens naar boven van het gebied dat je wilt onderzoeken! Om de SonarChart kaart te activeren, druk je als je voldoende hebt ingezoomd op de knop links onder op het scherm.
 
kantvisstekken zoeken 5

Ingezoomd op een potentiële stek zonder SonarCharts.

 

kantvisstekken zoeken 6

Ingezoomd op dezelfde stek met behulp van SonarCharts (zie de knop links onder).

 

Als voorbeeld laat ik je nu drie verschillende stekken zien. Met drie foto’s geef ik aan wat ik doe om die stekken te vinden. Naast zoeken vanachter de computer ga ik bij laag water altijd kijken hoe het er uit ziet.

 

Stek 1

Deze stek kent bij opkomend water veel stuwing het kanaal in. De stroming komt daarbij dan van links. Ten gevolge van de stroomverandering wordt de aasvis tegen de kant opgestuwd. Bij afgaand water komt de stroom vanaf rechts en mengt zicht met het water dat uit het kanaal stroomt. Ook dan biedt deze stek veel potentie vanwege de optredende stroomverandering.

 

kantvisstekken zoeken 7

kantvisstekken zoeken 8

Stek 1 zoals die te zien is op Google Earth (links) en daarnaast met dieptelijnen en al op SonarChart (rechts).

 

Stek 2

Bij deze stek zie je dat de dieptelijnen vanaf de kant heel sterk bij elkaar liggen. Het wordt daar snel dieper. In de laatste uren van afgaand water kun je hier met je waadpak meelopen naar de rand van het water. Het hele plateau dat je op de foto goed kunt zien, stroomt dan af naar de diepe rand. Dit is natuurlijk een hele mooie plaats voor de roofvis! De rover bejagen alles wat er van de plaat stroom, van garnalen en krabbetjes tot (plat)vis!

 

kantvisstekken zoeken 9

kantvisstekken zoeken 10

Stek 2 op respectievelijk Google Earth (links) en SonarChart (rechts).

 

Stek 3

De laatste stek die ik je wil laten zien is natuurlijk niet alleen een kantstek, maar ook een heel geschikte bootvis- of kajakstek. Op de kaart is een enorm diepteverloop te zien! Een stek waar zowel met afgaand als opkomend water altijd stroomveranderingen optreden en waar de baarzen dan ook beslist komen jagen.

kantvisstekken zoeken 11

kantvisstekken zoeken 12

Stek 3 op respectievelijk Google Earth (links) en SonarChart (rechts).

 

Stekken zoeken betekent dus dat je moeite moet doen om je te verplaatsen in wat er onder water aan de hand is tijdens opkomend en afgaand water. Google Earth en de Navionics WebApp kunnen je hierbij helpen! Die software helpt je om te begrijpen wat er onder water te zien zal zijn, maar garandeert je natuurlijk geen vis. Het is dus altijd goed om zelf in de auto stappen en er een kijkje te gaan nemen en dan bij voorkeur tijdens de diverse stadia van het getij.

 

kantvisstekken zoeken 13

Bekijk de stekken bij hoog- maar vooral ook bij laag water!

 

Mocht je vragen hebben over het gebruik van Google Earth of de Navionics WepApp, mail me dan gerust! Je vindt mijn diverse contactmogelijkheden in de vorm van icoontjes bij mijn profiel. Tot slot vestig ik graag nog even de aandacht op het volgende:

 

Data zeebaars workshops 2016

De nieuwe data voor de zeebaars workshops staan inmiddels op de site www.roofvisworkshops.nl/nederlands

 

Zeebaarsdag 2 april

Vergeet vooral ook niet om in de agenda te zetten dat wij op zaterdag 2 april as.  weer onze jaarlijkse zeebaarsdag organiseren in de hengelsportspectaalzaak Bass Hengelsport bij de haven in Colijnsplaat. Kijk voor meer informatie op www.basshengelsport.nl

 

Marco Nieuwenhuize

www.roofvisworkshops.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.