Een lome snack | Uit de oude doos

22 mei 2016 | John Willems

Een zwoele namiddag; het decor is mijn tuin en mijn benen liggen lekker op tafel. Een biertje bij de hand en de verhalen worden steeds mooier. We hebben de hele dag gevist vanuit de eigen kleine boot en we zijn niet met lege handen thuis gekomen.

 

Dit recept is een overname uit Zeehengelsport 335.

 

In de buurt van het wrak van de Baloeran pakten we een paar mooie maatse gulletjes, vlakbij de Zuidpier ‘van collega’ Frits Kromhout van der Meer wisten we de schar tot aanbeten te verleiden, iets verderop op het zoute onder die grote zwerm meeuwen trapten verscheidene makrelen in onze spinners en in het havengebied lagen op ‘ons’ plekje ook nog enkele maatse zeebaarzen op ons te wachten… Kortom: een dag die niet gauw van ons netvlies verdwijnt. De rozigheid slaat toe en we moeten gauw wat eten want anders stort alles en iedereen in. Gelukkig heb ik gisteren nog wat snacks gemaakt van vis van een vorige sessie. De frituurpan gaat aan en na een kwartier zit iedereen te smikkelen. Makreelbitterballen, mini Noordzeeburgers en viskroketjes. Honger maakt rauwe bonen zoet, maar zelfs al zou ik nu niet zo’n trek hebben, dan nog smaken deze snacks voortreffelijk. Vind ik niet alleen, maar dat hoor ik ook om mij heen van familie en vrienden die delen in het zeebanket.

 

een-lome-snack-02

 

Trio

Deze keer dan ook een assortiment van drie frituurhapjes. Je kunt ze maken en direct opeten, maar je kunt ze ook invriezen en er op een later tijdstip van genieten. Goed ingevroren zijn deze hapjes betrekkelijk lang houdbaar en na verdere bereiding ook net zo lekker.

 

een-lome-snack-04

 

Frituren

Het mooie is dat je de hapjes door elkaar kunt frituren. Ze hebben dezelfde frituurtijd. Warm 500 cl zonnebloemolie op in een hoge pan. De meest gunstige temperatuur is 175 graden. Als een stukje wit brood snel bruin kleurt in de olie, kun je beginnen met bakken. Alle voorbereide vishapjes zijn in twee tot drie minuten krokant en lekker warm. Houd je hapjes over, dan kun je ze invriezen. Rechtstreeks uit de vriezer kun je ze dan altijd alsnog bakken, maar houd in dat geval dan twee minuten extra frituurtijd aan.

 

een-lome-snack-05

een-lome-snack-06

 

 

Basisrecept voor 3 x 12 tot 16 frituurhapjes

Zet eerst de volgende benodigdheden en ingrediënten klaar:

 

Benodigdheden:

  • grote kookpan
  • koekenpan
  • stamper of keukenmachine
  • spatel

 

Ingrediënten:

  • 750 gram geschilde aardappelen in blokjes gesneden
  • water en een blokje visbouillon
  • 3 middelmaat uien, fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook ragfijn gesneden, of 11/2 theelepel verse knoflookpuree
  • 1/2 eetlepel olijfolie

 

Kook de aardappelblokjes gaar in gezout water. Giet ze af en stamp ze helemaal fijn tot een egale massa. Fruit de uisnippers en knoflook zachtjes in een beetje olijfolie tot ze zacht zijn. Daarna goed door de aardappelmassa spatelen. Verdeel de aardappelmassa in drie gelijke porties en laat deze afkoelen.

 

 

12 mini Noordzeeburgers

Zet eerst de volgende benodigdheden en ingrediënten klaar:

 

Benodigdheden:

  • middelmaat kookpan
  • schuimspaan
  • 3 bordjes
  • 2 kommen

 

Ingrediënten:

  • 250 cc melk
  • 1/2 blokje visbouillon
  • 250 gram graatloze filet van wit visvlees (denk aan -kabeljauw-, steenbolk-, wijting-, of botfilet)
  • 1/3 van de eerder bereide aardappelmassa
  • 1 theelepel pittige paprikapoeder
  • 1/2 bosje bieslook in kleine ringen
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel bloem
  • 6 eetlepels paneermeel
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

 

een-lome-snack-07

 

Breng de melk met het visbouillonblokje aan de kook. Leg de visfilets in de melk. Temper het vuur zo dat het vocht net niet kookt. Dit heet pocheren. De vis is gaar in drie tot vier minuten. Schep de filets vervolgens met de schuimspaan in de kom, met zo min mogelijk aanhangend kookvocht. Eventueel eerst even nadrogen met keukenpapier. Let op! gooi het kookvocht niet weg. We gaan dit namelijk nog gebruiken om de vis voor de viskroketjes en de makreelbitterballen mee te pocheren.

Trek de visfilet met behulp van twee vorken uit elkaar en meng de visvezels door de aardappelmassa, samen met een ei, pittige paprika poeder, peterselie en een paar draaien uit de pepermolen. Proef de massa en voeg zout naar smaak toe. Draai er twaalf balletjes van die je vervolgens plat drukt. Klop in de tweede kom twee eieren. Zet een bordje met bloem, een bordje met paneermeel en een leeg bordje voor de mini burgers klaar. Haal één voor één de burgers door de bloem. Vervolgens door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel. Tip: als je je linkerhand gebruikt voor het doorhalen van de eieren en je rechterhand voor het bloemen en paneren, dan houd je relatief schone handen. Uiteraard gaat het frituurklare miniburgertje nu op het lege bord. Laat de burgertjes een uurtje in de koelkast staan, vóór je gaat frituren.

 

 

16 Makreelbitterballen

Zet eerst de volgende benodigdheden en ingrediënten klaar:

 

Benodigdheden:

  • middelmaat kookpan
  • schuimspaan
  • 3 bordjes
  • 2 kommen

 

Ingrediënten:

  • Het restant van het eerder gebruikte kookvocht. Indien nodig kan er wat melk en zout bij. Even proeven dus!
  • 250 gram graatloze makreelfilet zonder vel
  • 1/3 van de aardappelmassa
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 1/2 bosje koriander grof gehakt
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel bloem
  • 6 eetlepels paneermeel
  • zout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Ook nu weer dezelfde werkwijze, maar nu draaien we balletjes. Het moeten -duidelijk herkenbare bitterballen worden, maar dan van makreel.

 

een-lome-snack-08

 

 

12 Viskroketjes

Zet eerst de volgende benodigdheden en ingrediënten klaar:

 

Benodigdheden:

  • middelmaat kookpan
  • schuimspaan
  • 3 bordjes
  • 2 kommen

 

Ingrediënten:

  • van het bereiden van de mini Noordzeeburgers hebben we 250 cl melk en een 1/2 blokje visbouillon overgehouden en die gaan we nu gebruiken
  • opnieuw 250 gram graatloze filet van kabeljauw-, steenbolk-, wijting-, of bot
  • 1/3 van de aardappelmassa
  • 1 eetlepel rode pesto
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel bloem
  • 6 eetlepels paneermeel
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

 

We verwerken de ingrediënten van de viskroketjes op dezelfde wijze als de mini Noordzeeburgers. In plaats van de pittige paprikapoeder en peterselie gebruiken we nu de rode pesto. Het tweede verschil is dat we de ontstane massa nu in kroketvormpjes rollen. Die mogen gerust wat ongelijk van vorm zijn. Dat onderstreept dat wij ‘vakmannen’ ze handmatig hebben gerold en niet uit de diepvrieskast van de supermarkt hebben gehaald…

 

Geen wijnadvies deze keer. Na zo’n visdag smaken deze borrelhapjes gewoon het lekkerst bij een koel wegklokkend biertje…

 

een-lome-snack-09


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.