Botrolletjes uit de oven | Uit de oude doos

17 april 2016 | John Willems

”Was het nog wat?”, zomaar een vraag aan een zeevisser op het strand van Castricum aan Zee. “Niks bijzonders; een stuk of wat botten!”, is het antwoord. Toch wel met enige trots laat mijn plaatsgenoot de grootste exemplaren zien. Onmiskenbaar bot: een wat langwerpige platvis met een groenbruine rug, een rij duidelijk voelbare knobbeltjes langs de zijlijn en hier en daar wat roestbruine vlekken. Opvallend is ook dat de witte buik van een paar vissen hier en daar wat donkere plekken vertoont.

 

Dit artikel is een overname uit Zeehengelsport Eindejaarsuitgave 6-2013.

 

Nu mag de vangst van een bot als niets bijzonders worden gekenmerkt, de bot zelf is echter wel degelijk een bijzondere vissoort. Bot is bijvoorbeeld een van de weinige zeevissen die zonder problemen het zoete water opzwemt. Niet zomaar een stukje het Noordzeekanaal in of eventjes heen en weer door de sluizen in de Afsluitdijk het IJsselmeer op, om uiteindelijk zelfs de IJssel op te zwemmen. Botten worden zelfs heel ver landinwaarts in de Rijn aangetroffen, tot voorbij Basel zelfs. Waarom sommige botten het zoete water opzoeken, is overigens niet bekend. In ieder geval niet zoals de zalm om er te paaien; dat doen ze namelijk alleen in het zoute water. Wel is de bot een echte opportunist, die overal een maaltje bij elkaar weet te scharrelen, dus ook in het zoete water. En als het binnenwater rijk is aan voedsel in de vorm van kreeftachtigen en jonge vis, dan haalt deze platvis z’n voedsel gewoon daar…

Botrolletjes uit de oven 2

Botrolletjes uit de oven 3

Altijd en overal…

Die altijd hongerige bot behoort zeker tot de makkelijkst te vangen vissoorten. Of misschien moet ik het anders omschrijven: bot is er eigenlijk altijd wel, het hele jaar door. Zomer, winter, herfst en dus vanzelfsprekend ook in de lente. Natuurlijk zijn ze in sommige jaargetijden beter te vangen dan in andere, maar als je als visser een beetje je best doet, laat ook de bot zich van zijn coöperatieve kant zien en kun je hem zo goed als altijd vangen. Bot is dan ook voor de Nederlandse kustvisser vaak de redding van een wedstrijd- of visdag. Desondanks vindt deze platvis nauwelijks of niet de weg naar onze vispan. Nee, in een hoog culinair aanzien staat bot beslist niet en dat vind ik onterecht. Zeker in de herfst zijn ze prachtig dik en smaken ze prima. In het voorjaar tref je ze vaak ‘kuitziek’ of juist graatmager en kun je ze beter maar weer laten zwemmen.

 

Beenknobbels

Eerst even wat biologische feitjes voordat we in de keuken aan de slag gaan. Bot is nauw verwant aan de schol, maar van deze bij de Nederlandse (en Duitse) huisvrouw zeer populaire consumptievis te onderscheiden door de donkere vlekken op de donkere kant (de bovenkant) en de rij beenknobbeltjes op de zijlijn, net onder de kop en langs de vinzomen. Een schol kent deze knobbels niet en voelt geheel glad aan. Ook de kleur van het visvlees is anders; meer vuilgrijs dan wit, fijner van structuur en het vlees oogt ook wat glaziger dan dat van schol. Bot is verhoudingsgewijs dikker dan schol. Bij een lengte van 25 tot 30 cm is bot al geslachtsrijp. Hij wordt meestal niet groter dan 50 cm, maar kan een lengte van 60 cm bereiken en een gewicht van maar liefst 4 kg. Van dat laatste droom ik… Zijn leefgebied is voornamelijk aan de kust, het liefst in ondiep water met veel garnalen en ander lekker spul.

 

Botrolletjes uit de oven 4
 

Platvisrolletjes

Laten we er eens vanuit gaan, dat u vanaf het strand of vanaf de zeedijk een portie van die stevige, kerngezonde botten heeft gevangen. Mooie platten van zo tussen de 30 en 35 cm. Dan heb ik deze keer een heerlijk recept voor u met rolletjes van bot uit de oven. Wedden dat u na het smullen van dit gerecht spijt krijgt van al die kostelijke botten die u steeds achteloos hebt teruggegooid…
Gebruik voor dit recept bij voorkeur de filets van botten van minimaal rond de 30 cm. Geloof het of niet, maar botten gevangen in de periode september, oktober en november halen makkelijk deze lengte. Noem je recept in eerste instantie even ‘platvisrolletjes uit de oven’, mocht je gasten op dit gerecht willen onthalen. Pas na het diner vertel je hen dat die platvis bot was. Verbazing alom, dat kan ik u nu al verklappen!

 

Botrolletjes uit de oven (4 personen)

Zet eerst de volgende benodigdheden en ingrediënten klaar:

Benodigdheden:

 • Fileermes
 • Snijplank
 • Citruspers
 • Spatel
 • Ovenschaal
 • Oven
 • Cocktailprikkers

INGREDIËNTEN:

 • 4 botfilets zonder vel
 • Zout en peper
 • Het sap van een 1/2 citroen
 • Kruidenboter
 • (Wilde) spinazie
 • Olijfolie

Bereiding

Leg de botfilets plat op een snijplank met de gefileerde kant naar boven. Besprenkel de filets met citroensap en bestrijk ze daarna met een dun laagje kruidenboter. Ontdoe de rauwe (wilde) spinazie van de steeltjes en leg de spinazie erop. Je kunt ook zuring gebruiken, maar dat is wat lastiger te verkrijgen. Rol nu de filet in de lengte op en zet hem vast met twee cocktailprikkers. De juiste plek voor de prikkers is halverwege de helft van de filet in de breedte. Op een kwart dus. Als de prikkers erin zitten, snijd je de rol precies doormidden, zodat je twee gelijke rolletjes krijgt. De overige filets worden op precies dezelfde wijze omgezet in visrolletjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Smeer de ovenschaal in met wat olijfolie en zet hier de filetrolletjes in. Bij voorkeur met de mooie kant naar boven. Doe een deksel op de schaal of dek hem af met wat aluminiumfolie. De schaal inclusief inhoud mag een half uur in de oven. De combinatie geeft een licht zure smaak aan de vis en de kruidenboter maakt het geheel helemaal af.

Botrolletjes uit de oven 6

1. Besprenkelen en bestrijken.

Botrolletjes uit de oven 8

2. Oprollen en vastprikken.

Botrolletjes uit de oven 7

3. Halveren.

Botrolletjes uit de oven 9

4. Klaar voor de oven.


Botrolletjes uit de oven 5

 

Serveren met gekookte aardappeltjes en de rest van de (wilde) spinazie. Een glaasje Pinot Gris uit de Elzas completeert dit heerlijke gerecht.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.