Internationaal getinte ovensnacks | Uit de oude doos

09 maart 2016 | John Willems

Gezellig met familie en vrienden bij elkaar, een drankje en… daarbij een borrelhap, gemaakt van je zelf gevangen vis. Wat wil een mens nog meer?

 

Dit recept is een overname uit Zeehengelsport 337.

 

Vorig jaar ben ik samen met een paar goeie kennissen, vrienden, maar bovenal zeevissers, een weekend wezen zeebaarzen op Texel. Ondanks de ietwat tegenvallende zeebaarsvangsten, gedurende zowel de week voordien als tijdens het weekend zelf alleen maar oostenwind en dus weinig ‘surf’, was de sfeer fantastisch en vonden we unaniem dat we hier een vervolg aan moesten geven. Op Texel, maar ook op andere locaties. Tevens wilden we er een klein wedstrijdelement in hebben. Iedere sport-/zeevisser wil namelijk van huis uit altijd zijn mede sport-/zeevisser een klein poepie laten ruiken door méér te vangen dan je vismaten. Wij zijn gek op die kleinschalige wedstrijdjes, bij voorkeur vanuit onze eigen kleine visboten, die afgemeerd liggen in de Seaport Marina van IJmuiden. Wie zelf geen boot heeft, kan opstappen en is het niet verstandig om de zee op te gaan, dan zijn er hier bij ons in de buurt uitwijkmogelijkheden te over. Een naam was snel bedacht: De Zilte Vrienden. Onze doel is mooie visdagen met elkaar te beleven, van elkaar leren, de ander gek vissen en afsluiten met een lekkere borrel en zelfgemaakte ‘vissige’ snack. Vooral dat laatste kun je wel aan mij overlaten.

 

internationaal-getinte-ovensnacks-02

 

Internationaal

In Zeehengelsport nr. 335 presenteerde ik in de Panvisser al een drietal ‘vissige’ frituurhapjes. Dit keer wil ik graag een drietal internationale ovensnacks aan de orde laten komen. Weliswaar op basis van Nederlandse vis, maar met een Deens, Italiaans of Spaans tintje... En bij voorkeur is het hoofdingrediënt zelf gevangen. De basis van alle recepten is in ieder geval een drietal in de lengte doorgesneden afbakstokbroden. Alle helften worden gebruikt en voor het gemak mag iedere helft in zes kleine stukken gesneden worden. Voor de toppings gebruiken we een basisrecept, waaraan we steeds

verschillende ingrediënten aan toe voegen. Kom we gaan beginnen…

 

 

Basisrecept voor 3 x 12 ovenhapjes:

Zet eerst de volgende benodigdheden en ingrediënten klaar:

 

Benodigdheden:

  • middelmaat pan
  • schuimspaan
  • 3 bordjes
  • 1 kom

Ingrediënten:

  • 1.000 cl water en twee blokjes visbouillon
  • 750 gram graatloze witvisfilet.
  • Maak een keuze uit gul-, steenbolk-,
  • wijting-, of botfilet.

internationaal-getinte-ovensnacks-04

 

Werkwijze

Breng het water met de visbouillonblokjes aan de kook. Leg de visfilets in het pocheervocht. Temper het vuur zo dat het geheel net niet kookt. De vis is gaar in drie tot vier minuten. Schep deze dan met de schuimspaan in de kom met zo min mogelijk aanhangend kookvocht. Eventueel nadrogen met keukenpapier. Gooi het pocheervocht niet weg, maar vries het in. Je kunt hier, zonder problemen, nog een paar keer in pocheren of het vocht later nog gebruiken als basis voor een lekker vissoepje. Laat de gepocheerde vis een beetje afkoelen en verdeel het daarna in drie gelijke porties. Heb je geen zin om vis te pocheren, dan kan het ook met tonijn uit blik, maar… deze rubriek heet niet voor niets Panvisser!

 

 

Basisrecept Voor 12 Deense vishapjes uit de oven:

Voor deze drie varianten aan vishapjes zijn steeds de volgende keukenspulletjes nodig:

 

Benodigdheden:

  • broodmes
  • groentemes
  • snijplank
  • spatel
  • kom
  • bakplaat en bakpapier

 

Ingrediënten:

  • 1/3 van de gepocheerde visfilet
  • 150 gram sandwichspread naturel
  • 12 stukken afbakstokbrood
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper

internationaal-getinte-ovensnacks-05

 

Werkwijze

Meng in een kom de gepocheerde visfilet met een spatel door de sandwichspread. Gemalen peper erbij en zout naar smaak. Even proeven dus. Je zou er ook Noorse garnalen aan kunnen toevoegen, maar dat laat ik geheel aan je eigen smaak over. Smeer het mengsel lekker dik op de 12 stukken afbakstokbrood.

Zo, deze staan klaar voor de oven, op naar de volgende…

 

 

Basisrecept Voor 12 Italiaanse vishapjes uit de oven:

 

Ingrediënten:

  • 1/3 van de gepocheerde visfilet
  • 50 gram Zaanse mayonaise
  • 50 gram ketchup
  • 1 fijngesnipperde kleine ui
  • 1 groene paprika in kleine blokjes
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden uit een potje
  • 12 stukken afbakstokbrood
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper

internationaal-getinte-ovensnacks-06

 

Werkwijze

Meng in een kom de mayonaise, ketchup, ui, paprika, Italiaanse kruiden en gepocheerde visfilet met een spatel door elkaar. Je zou er ook een half blikje ansjovisfilets aan toe kunnen voegen, maar ook dat is een kwestie van je eigen smaak. Proef even of  je er nog zout en peper bij wilt. Smeer het mengsel lekker dik op de 12 stukken afbakbrood. Ook klaar, op naar de volgende…

 

 

Basisrecept

Voor 12 Spaanse vishapjes uit de oven:

 

Ingrediënten

  • 1/3 van de gepocheerde visfilet
  • 100 gram Zaanse mayonaise
  • 1/2 theelepel pittige paprikapoeder
  • paar druppels Tabasco
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 1 flinke theelepel knoflookpuree of 2 teentjes uit de knoflookknijper
  • 12 stukken afbakstokbrood
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper

internationaal-getinte-ovensnacks-07

 

Werkwijze

Meng in een kom de ingrediënten door elkaar. Je zou er naar eigen smaak ook wat kleine gepelde gamba’s aan toe kunnen voegen. Proef even of  je er nog zout en peper bij wilt. Smeer het mengsel lekker dik op de 12 stukken afbakstokbrood.

 

Afbakken

Deze heerlijke ovenhapjes kun je door elkaar afbakken. Ze hebben namelijk dezelfde bereidingstijd. Verwarm de oven voor op 210 graden. Leg bakpapier, of aluminiumfolie op een bakplaat. Leg het assortiment ovenhapjes op het bakpapier. In acht minuten is het stokbrood knapperig en de topping goed heet. Op een mooie schaal leggen. Biertje erbij. Succes verzekerd.

 

internationaal-getinte-ovensnacks-08


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.