Hollandse pot met kabeljauw en schelpdieren | Uit de oude doos

09 maart 2016 | John Willems

In deze Panvisser aandacht voor een typisch Hollands potje. Maar we zijn er gerust op dat ook onze duizenden Vlaamse lezers dit recept zullen weten te waarderen…

 

Dit recept is een overname uit Zeehengelsport 338.

 

Nederland mag relatief gezien een klein land zijn, maar als we ergens groot in zijn, is het wel de diversiteit aan voedsel dat bij ons te koop is. En dan heb ik het dus even niet over typisch Hollandse producten, maar over de producten die we overal ter wereld vandaan halen. Eerst moest je ervoor naar een restaurant, maar tegenwoordig liggen (bijna) al die exotische producten gewoon bij de Albert Heijn of de Jumbo en met de recepten die je overal op internet kan vinden, maak je er ook nog eens iets lekkers mee. Je zou bijna vergeten dat ons eigen land ook erg sterk is in zijn eigen producten.

 

hollandse-pot-met-kabeljauw-en-schelpdieren-05

Het nieuwe rijk zijn

Vandaag dan ook ‘Hollandse pot met kabeljauw en schelpdieren’. Op dat eigen recept ben ik best wel trots, aangezien ik bijna niets van de gebruikte ingrediënten hoef te kopen. De groenten en kruiden haal ik uit eigen tuin, de gul heb ik (gelukkig!) zelf mogen vangen en zelfs de schelpdieren, vandaag gebruik ik mosselen, maar het hadden ook kokkels mogen zijn, kun je zonder al te veel moeite zelf in de vrije natuur verzamelen. Dit noem ik “het nieuwe rijk zijn”. Het nieuwe rijk zijn? Jazeker! Ik voel mij rijk als ik drie keer van deze ingrediënten plezier heb. Eerst heb ik ze gevangen, geteeld en/of verzameld. Vervolgens is het geweldig om met deze puur Hollandse ingrediënten aan de slag te gaan in de keuken en de derde keer plezier is natuurlijk, wanneer ik met de ogen naar de hemel geslagen, zit te genieten van de heerlijke smaken. Overdreven? Hoe lang sta jij op het strand omhoog naar je top te staren? Laat me dus maar even hè. Om heel eerlijk te zijn, moet ik bekennen dat ik deze keer de mosselen bij de viswinkel heb gehaald. Zij verkopen dit mooie verse product, zo van een van de Zeeuwse bedrijven. Een sector die de laatste jaren hard heeft gewerkt om milieutechnisch op een meer verantwoorde manier hun bedrijf te exploiteren. Natuurlijk kan het altijd beter, maar ik kan het zeer waarderen als bedrijven ‘groener’ worden.

 

hollandse-pot-met-kabeljauw-en-schelpdieren-03

Hollandse Pot

(basisrecept voor 4 personen)

 

Benodigd zijn een grote pan met een deksel, een snijplank en mes voor de groenten en een snijplank voor de vis.

 

Ingrediënten:

 • 600 gram grove stukken kabeljauw. Andere witvis, zoals wijting, koolvis, enz. is ook prima te gebruiken
 • 30 gram boter
 • 1 blokje visbouillon,
 • 1.000 gram mosselen of kokkels in schelp
 • 2 uien
 • 1/2 winterpeen
 • 1 prei
 • 1 venkel
 • 1/2 glas bier
 • bosje peterselie
 • 2 dl koksroom
 • zout en peper naar smaak

hollandse-pot-met-kabeljauw-en-schelpdieren-04

 

Voorbereiding

Was de mosselen onder stromend water en controleer of ze goed gesloten zijn. Mosselen die open staan, kun je testen door ze stevig op het aanrecht te tikken. Sluiten ze zich, dan leven ze nog en zijn ze prima te gebruiken. Blijft de schelp echter open staan, gooi hem dan maar weg. Die is niet goed meer. Nog een tip: laat schelpdieren nooit in zoet water staan! Ze leven nog en nemen dan dus het zoete water op en dat gaat dan weer ten koste van die heerlijke ietwat zilte smaak. Schrap de halve winterpeen en snijd hem in plakjes. Snijd de prei in grove ringen en was deze tot ze zandvrij zijn. Pel de uien en snijd ook deze in ringen. De venkel mag je, net als de winterpeen, in plakjes snijden. Was daarna nog even de peterselie en hak deze fijn.

 

hollandse-pot-met-kabeljauw-en-schelpdieren-07

 

Bereiding

Smelt de boter in een grote pan en laat de gesneden ui, wortel, venkel en prei zachtjes garen tot ze glazig zien. Verkruimel het bouillonblokje in de pan en voeg het bier toe. Breng dit heerlijk geurend mengsel aan de kook. Leg de stukken vis erin en daar bovenop de mosselen. Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes pruttelen. Na ongeveer 10 minuten mag je kijken of de mosselen zijn open gegaan. Is dat het geval, dan is de vis ook gaar. Makkelijk hè. Giet de koksroom erbij en laat deze één minuut mee pruttelen. Kiep daarna het zeebanket in een mooie voorverwarmde schaal. Op deze wijze mengen alle smaken zich en ziet het er ook nog eens mooi uit. Zout naar smaak toevoegen en zeker een theelepel, bij voorkeur versgemalen, zwarte peper erbij doen. Als laatste nog even de gehakte peterselie er overheen en je Hollandse pot is klaar.

 

Stampen!

Zelf eet ik deze Hollandse pot graag met een puree van aardappel en selderijknol. Ook die puree is simpel te maken. Schil de selderijknol en hetzelfde gewicht aan aardappelen. Snijd alles in gelijke blokjes en kook deze in 15 minuten gaar in water met peper en zout. In plaats van zout is een groentebouillonblokje ook erg lekker. Giet het water zorgvuldig af en zet de pan terug op een laag vuur. Met de stamper, ja dezelfde die je gebruikt voor stamppot, prak je de boel fijn. Voeg een klontje boter en wat melk toe en blijf tegelijkertijd stampen tot je een gelijkmatige puree hebt.

 

Proost!

Het liefst drink ik bij dit heerlijke gerecht een droge witte wijn, want we hebben te maken met fijne smaken. Ga eens voor een Hollandse! Google maar eens ‘wijngaard en Achterhoek’. Tipje: Wijngaard Hesselink. Die maken een heerlijke droge en kruidige Riesel.

Een laatste tip: het kookvocht dat achter blijft in de schaal is heerlijk om brood in te dopen. Je kunt het ook invriezen en gebruiken als basis voor ‘Hollandse’ vissoeppen en sausen. Eet smakelijk!

 

hollandse-pot-met-kabeljauw-en-schelpdieren-08


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.