Irish Specimen Awards uitgereikt

08 maart 2016 | Peter Dohmen

Op de tweede dag van de VISMA Nieuwe Stijl zat een grote groep bezoekers ’s ochtends tegen 11.30 uur in de gezellige Irish Pub al aan een pint of Murphy’s Red Ale…

 

In totaal 15 Vlaamse en Nederlandse sportvissers die in 2015 tijdens hun visvakantie in Ierland één of zelfs meer bijzondere vissen mochten vangen, waren door Inland Fisheries Ireland en Zeehengelsport magazine uitgenodigd om op zaterdag 5 maart naar Rotterdam te komen en daar op de tweede dag van de VISMA Nieuwe Stijl hun Irish Specimen Award in ontvangst te komen nemen.

 

Grote opkomst

Sinds jaar en dag vangen Nederlandse sportvissers na de ‘thuisvissende’ Ieren altijd de meeste specimen. Meer dus dan bijvoorbeeld de Engelsen. En vanwege dat bijzondere feit, neemt de Irish Specimen Fish Committee al meer dan 25 jaar de moeite om in maart speciaal naar de VISMA te komen om daar de Nederlandse en meteen ook de Belgische sportvissers hun herinneringen uit te reiken in de vorm van een op naam gesteld recordcertificaat en een fraaie speld. Dit jaar betrof dat 11 Nederlandse vissers en vier Vlamingen en op één genodigde na, die zich had afgemeld omdat hij geen vrij kon krijgen van zijn weekenddienst, waren zij allemaal mét aanhang naar de VISMA gekomen.

 

Presentatie

Wellicht dat niet ieder van jullie de benaming ‘specimen’ volledig kan plaatsen. Dat is de naam die de Ieren (maar ook de Engelsen en in ons land EFSA-sectie Nederland) geven aan een vis die qua gewicht opmerkelijk zwaar is ten opzichte van het staande nationale record. Tijdens de Award-uitreiking werden al die bijzondere vangsten in het zonnetje gezet en natuurlijk ook de diverse schippers bij wie aan boord ze werden gevangen.

 

Irish Specimen Awards uitgereikt 2

Schipper John Berry (rechts) is inmiddels dik in de 70, maar immer even charmant…Hier is de zoen voor de kleindochter van Dirk Kroone uit Bodegraven, die de Awards namens haar opa in ontvangst kwam nemen.

 

Bijzonder was dat ook dit jaar schipper John Barry uit het aan de Ierse zuidwestkust gelegen Cobh aanwezig kon zijn. De altijd even vriendelijke John is inmiddels ver in de 70. Net als de afgelopen meer dan 25 jaar (!) trad Zeehengelsport-hoofdredacteur Peter Dohmen op als gastheer. Hij heeft in al die jaren vele honderden Nederlandse en Belgische Ierlandgangers naar voren mogen roepen om hun herinneringen in ontvangst te nemen. Die ontvingen hun certificaat dit jaar uit handen van Shane O’Reilly van Inland Fisheries Ireland uit Dublin.

 

Irish Specimen Awards uitgereikt 3

Groepsfoto met alle Award Winners.

 

Irish Specimen 2015

De volgende Ierlandgangers verdienden met hun in 2015 gevangen bijzondere vis het op naam gestelde certificaat en het zeer gewilde speldje als herinnering:

 

 • Dirk Kroone uit Bodegraven - kathaai (bull huss) - 7,48 kg -  Cobh – schipper John Barry       
 • Anne Hooijenga uit Burgem - ruwe haai (tope) -  21,32 kg - 165,5 cm - Wicklow – schipper Kit Dunne
 • Henk Theulings uit Steenbergen - ruwe haai (tope) - 19,5 kg - 162,5 cm - Wicklow – schipper Kit Dunne
 • Edward van Haagen uit Delft – doornhaai (spurdog) -110,5 cm -  Downings - schipper Trevor Ryder
 • Albert Kouwenhoven uit Delft – 2 x doornhaai (spurdog) – 109 en 108 cm -  Downings - schipper Trevor Ryder
 • Rinus Hage uit Schepenisse - doornhaai (spurdog) -108,5 cm -  Downings - schipper Trevor Ryder
 • Willem Pieter Looren uit Bergambacht - doornhaai (spurdog) - 108 cm -  Downings - schipper Trevor Ryder
 • Eric De Muynck uit Zelzate (B) - kathaai (bull huss) -  8,4 kg – 105 cm - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea
 • Jonathan van der Sluis uit Veessen - kathaai (bull huss) - 8,07 kg - 104 cm - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea
 • Louis Boone uit Yerseke - kathaai (bull huss) -  8,03 kg – 104 cm - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea
 • Rob Baron uit St. Pancras – kathaai (bull huss) -  7,85 kg -130 cm  - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea
 • Jan Kraaijeveld uit Sliedrecht - kathaai (bull huss) -  7,85 kg - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea
 • John de Greve uit Zelzate (B) - gevlekte lipvis (ballan wrasse) - 2,5 kg - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea
 • Paul de la Riviere uit Zelzate (B) - gevlekte lipvis (ballan wrasse) - 2,4 kg - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea
 • Marnix van der Brande uit Wachtebeke (B) - gevlekte lipvis (ballan wrasse) - 2,3 kg - Kenmare Bay – schipper Jack O’Shea

 

Irish Specimen Awards uitgereikt 4

Vang je dit jaar tijdens je vistrip naar Ierland een bijzondere vis die officieel wordt erkend als Irish Specimen Award, dan wordt ook jouw naam en wellicht zelfs ook de foto van jou en je vangst gepubliceerd in het door het Irish Specimen Fish Committee uitgegeven boekje “Irish Specimen Fish”.

 

Wie vangt er dit jaar een Irish Specimen?

Ook dit jaar zullen de gecertificeerde schippers in Ierland (zowel in de Ierse Republiek als in Noord-Ierland) de vangsten bij hen aan boord weer uitermate goed in de gaten houden en potentiële Irish Specimen op de voorgeschreven wijzen behandelen, administreren en vervolgens doorgeven aan Inland Fisheries Ireland in Dublin. Het is dus te hopen dat volgend jaar opnieuw weer de nodige Vlaamse en Nederlandse Ierlandgangers kunnen worden uitgenodigd om op de VISMA hun Irish Specimen Award in ontvangst te komen nemen. En wie weet behoor jij dan tot die gelukkigen!

 

(Foto’s met dank aan Rudy van Duijnhoven)


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.