Gulletje vanaf de kant

07 maart 2016 | Peter Dohmen

De Engelsman Tom Ascott ving op vorige week maandag 29 februari jl. -schrikkeldag notabene- vanuit het Noorse Saltstraumen deze kabeljauw van dik 30 kilo. Vanaf de kant, wel te verstaan…

 

Tom, door zijn vismaten liefkozend ‘Godfather’ genoemd, viste als gast van de Engelse visreisorganisatie Guided Fishing Norway, die aan Saltstraumen o.a. begeleide kantvissessies organiseert.

 

Draaikolken

De Saltstraumen is de ongeveer 3 km lange en niet meer dan 150 meter brede (smalle!) verbinding tussen het Skjerstadfjord en het Saltenfjord. Bij de getijdenwisselingen perst zich in zes uur tijd zo’n 400 miljoen kubieke meter zeewater door deze zee engte en dat leidt tot stroomsnelheden van meer dan 35 kilometer per uur en enorme draaikolken.

 

Gulletje vanaf de kant 2

In dergelijke enorme draaikolken raakt kleine vis al gauw in de problemen en vormt dan een makkelijke prooi voor de talrijk aanwezige rovers.

 

Je vindt dit natuurlijke fenomeen op zo’n 30 km van de stad Bodø  in de Noorse provincie Nordland, zeg maar in het noordelijke deel van Midden Noorwegen.
Saltstraumen is een populaire toeristische attractie, maar ook zeer in trek bij zeevissers. Niet om er vanaf een boot te vissen -dat is het grootste deel van de tijd volstrekt onmogelijk!- maar vanaf de kant. Ten gevolge van de sterke stroming en de daardoor veroorzaakte draaikolken, raken passerende vissen namelijk gedesoriënteerd en vormen vervolgens een makkelijke buit voor de allersterkste roofvissen, die zich hier weten te handhaven en hun buiken vol vreten. En deze rovers zijn op deze heel bijzondere stek vanaf de kant te belagen.

 

Wereldrecord?

Volgens Guided Fishing Norway is de op een gecertificeerde weegschaal gewogen vis van 66 lb 8 oz een nieuw Wereldrecord. Wie deze ‘shore caught world records’ bijhoudt en wat de officiële status daarvan is, durven wij niet te zeggen, maar vast staat dat ook de Noren danig onder de indruk waren van deze vangst. Er verscheen dan ook een korte reportage in het Noorse TV-Journaal. Kijk hier en Klik op 4. Fikk stortorsk pag stan

 

En hoe is het met onze gullen?

Het afgelopen najaar ontlokte onze redactie besmuikt gelach toen wij optimistisch de hoop uitspraken dat er deze winter misschien eindelijk wel eens wat gul onze Laaglandse kustwateren zou bezoeken. Wij baseerden dat optimisme op de uitkomsten van diverse Europese surveys die aantoonden dat de gulstand in de Noordzee zich duidelijk aan het herstellen is. In de noordelijke Noordzee, maar ook op diverse plekken langs de Engelse kust waren grote concentraties aan gullen van tussen de 1,5 en 3 kilo gesignaleerd. En als ze dáár zwemmen, waarom zou die gullen in hun jacht op haring, sprot en garnalen dan ook niet in ons kustwater terecht komen?

 

Gulletje vanaf de kant 3

Vanaf de Noordpier van Velsen-Noord gevangen gul. Foto met dank aan het Gullen Meppers Gilde Noordpier.

 

Tot zover de theorie, want helaas: de praktijk blijkt tot nu toe anders. Weliswaar werden er vorige week op het zeer geslaagde nachtelijke evenement van het Gullen Meppers Gilde Noordpier diverse gulletjes gevangen (de winnaar had er zelfs vijf) en komen er vanuit Europoort (Nieuwe Waterweg) en van de diverse pieren en staketsels van de Vlaamse kust ook wel enige meldingen van gullen tot zo’n 3 kilo, maar van een invasie is helaas totaal geen sprake. Hoe groot de kans dus is dat wij ‘ooit’ aan onze kust een ware kabel’U’ als het vorige week gevangen Saltstraumen monster zullen gaan zien?
Dat antwoord mogen jullie zelf bedenken!
 
Gulletje vanaf de kant 4

Guided Fishing Norway

 

(Met dank aan: Cornelis van Leeuwen)


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.