Petitie voor bescherming van haaien in het gehele Koninkrijk

04 maart 2016 | Peter Dohmen

Op dinsdag 1 maart jl. lanceerde Save our Sharks een petitie waarin wordt opgeroepen tot betere bescherming van haaien in alle zeeën die onder Nederlandse invloed vallen en deed daarbij een klemmende oproep aan Staatssecretaris Martijn van Dam.

Foto: Peter Verhoog / Dutch Shark Society 

 

Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefomgeving. Door het tekenen van de petitie kan iedereen zijn stem laten horen aan de verantwoordelijke politici, zoals in Nederland staatssecretaris Martijn van Dam en hem aansporen onze haaien te beschermen. In de petitie wordt gevraagd om invoering van concrete beschermingsmaatregelen, een verbod op het ontvinnen van haaien op Saba, St. Eustatius, Aruba en Curaçao en betere internationale afspraken voor het behoud van haaien in de hele Cariben.

 

Petitie voor bescherming van haaien in het gehele Koninkrijk 2

Grote hamerhaai (Sphyrna mokarran)

Foto: Peter Verhoog / Dutch Shark Society

 

Met uitsterven bedreigd

Irene Kingma, coordinator Save our Sharks Nederland: “Haaien zijn niet eng of gevaarlijk, maar vervullen als roofdier juist een essentiële rol om de zee gezond te houden. Helaas wordt wereldwijd 25% van alle haaiensoorten met uitsterven bedreigd.  We vragen nu aan alle inwoners van het Koninkrijk om zich sterk te maken voor de bescherming van deze bijzondere dieren.”

 

Rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren afgenomen. Voor het gezond houden van koraalriffen en het op peil houden van de visstand zijn haaien van onschatbare waarde. Haaien zijn voor de eilanden van groot economisch belang vanwege het duiktoerisme gericht op haaien.

 

Brede samenwerking

De petitie maakt deel uit van Save our Sharks, een project voor bescherming van haaien van samenwerkende Caribische natuurorganisaties, de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.


Petitie voor bescherming van haaien in het gehele Koninkrijk 3

Stekelrog van de tropische soort Dasyatis Americana

Foto: Peter Verhoog / Dutch Shark Society

 

Tijdens de Dutch Caribbean Shark Week, die gaat plaatsvinden van 18 tot 26 juni as. zal de petitie worden aangeboden aan staatssecretaris Van Dam. Tijdens deze actieweek worden zowel in Nederland, als op de zes Caribische eilanden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor haaien en hun belang voor de oceanen.

 

De petitie kan online getekend worden op:

Petitie voor bescherming van haaien in het gehele Koninkrijk 4


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Lidy Goede

Google ook eens : Chemtrail Petitie ! Daar lees je wat er allemaal wereldwijd boven ons hoofd gebeurd , wat héél veel mensen niet weten , ook invloed heeft op alle dieren, flora, fauna en mens !