Witte ombervis vanuit de kayak

05 maart 2016 | Peter Dohmen

Deze indrukwekkende ‘white seabass’, ook wel ‘white weakfish’ genoemd, werd op 28 januari voor de kust van het Amerikaanse Californië gevangen vanuit een kayak.

 

De naam ‘white seabass’, die de International Game Fish Association (IGFA) in haar digitale nieuwsbrief IGFA Hot Catches noemt, is eigenlijk wat verwarrend. Deze Atractoscion nobilis behoort namelijk tot de familie van de ombervissen of ‘croakers’ (Sciaenidae), waartoe ook de in Europa bekende ombervis (Argyrosomus regius) wordt gerekend, net als de nog niet zo lang in ons land bekende Atlantic croaker oftewel de knorrepos (Micropogonias undulatus). Eigenlijk zou een betere Nederlandse naam in plaats van de letterlijke vertaling ‘witte zeebaars’ dus zijn: ‘witte ombervis’.

 

Croakers

Aan die ‘croakers’ hebben wij overigens in Zeehengelsport magazine no. 339 een uitgebreide reportage gewijd, met alle achtergronden en bijzonderheden over gedocumenteerde vangsten van de twee bovengenoemde ‘Nederlandse’ soorten. De lezers van ons papieren magazine zullen zich die bijdrage ongetwijfeld herinneren en voor wie het betreffende artikel onverhoopt heeft gemist, zullen wij op deze site binnen afzienbare tijd een digitale versie publiceren in de serie ‘Uit de Oude Doos’.

 

Witte ombervis vanuit de kajak 2

Deze oorspronkelijk uit de Verenigde Staten afkomstige Atlantic croaker (Micropogonias undulatus), die in het Nederlands Knorrepos wordt genoemd, werd op 31 augustus vorig jaar in Europoort gevangen door Leo Looij uit Rockanje. Met een lengte van 30,5 cm en een gewicht van 396 gram is deze knorrepos inmiddels opgenomen op de Recordlijst Nederlands zee- en kustwater van de NCRZ.

 

Nederlands record

In de volgende uitgave van ons magazine die jullie in de derde week van deze maand mag verwachten, kunnen jullie overigens lezen over de vangst van een knorrepos die het heeft gebracht tot officieel Nederlands NCRZ-record. Het Jaarverslag van de Nederlandse Commissie Record Zeevissen en de actuele recordlijsten drukken wij zoals de laatste 25 (!) jaar gebruikelijk integraal af in ons papieren magazine.

 

Fagan's White Seabass

De enorme witte ombervis die te zien is op de foto waarmee we dit bericht openden, werd op 28 januari jl. gevangen door de Amerikaanse kayakvisser Brian Fagan. Hij viste met een aasvis dicht tegen een kelpbed voor de kust van het Californische La Jolla, toen deze enorme croaker van 33,65 kg die aasvis greep en zorgde voor een dril van dik een half uur. Brian hat een gevlochten lijn van 65 lb op zijn reel en als deze vangst officieel wordt goedgekeurd door de IGFA heeft hij met deze vangst een nieuw Wereldrecord in de 80 lb-lijnklasse in handen. Het huidige record staat nét wat lager op 33,56 kg. De ‘white seabass’ of ‘white weakfish’ staat overigens op de Rode Lijst van de IUCN als niet bedreigd, met als beoordelingsjaar 2007.

 

Voor meer informatie over deze vissoort, zie: www.fishbase.org

 

 

Witte ombervis vanuit de kajak 3

Ook in ons magazine aandacht voor het avontuurlijke kayakvissen op zee.

 

Kayakvissen

Het vissen vanuit een daartoe speciaal uitgeruste kayak is enorm populair in de Verenigde Staten. Niet voor niets worden de meeste in ons land gebruikte viskayaks zoals de Hoby Kayak geïmporteerd uit de USA. Ook in onze Lage Landen is deze uitermate uitdagende vorm van ‘bootvissen’ met een enorme opmars bezig, zowel op de grote zoete binnenwateren (o.a. Benedenrivierengebied) als op de Oosterschelde en zelfs op zee. Onlangs publiceerden wij in Zeehengelsport magazine no. 344 nog een zeer tot de verbeelding sprekende reportage van Daniël van der Post, die voor de kust van Zuidwest Engeland vanuit zo’n mini-vaartuig o.a. diverse ruwe haaien wist te vangen.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.