Legendarische mv. Pilar van Ernest Hemingway herleeft

03 maart 2016 | Petr Dohmen

Op de afgelopen maand gehouden Miami Boat Show was een schitterende en varende replica te zien van mv. Pilar, het beroemde Big Game jacht waarop Ernest Hemingway en zijn vrienden hun legendarische visavonturen beleefden.

 

Voor veel liefhebbers van de zeevisserij en dan met name de Big Game vissers onder hen, is de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway niets meer of minder dan een legende. De kwalificatie ‘rolmodel’ zullen we maar even achterwege laten, want in z’n privéleven was Ernest een enorme egotripper en soms zelfs ronduit onsympathiek. Bij de acceptatie van de zoute sportvisserij als avontuurlijke, maar bovenal gezonde ‘outdoor sport’ heeft hij echter een niet te onderschatten rol gespeeld.

 

Legendarische mv. Pilar van Ernest Hemingway herleeft 2

Een van de beroemdste Amerikaanse schrijvers en hartstochtelijk sportvisser Ernest Hemingway.

 

Foute vrienden

Als het ook maar even kon, trok Hemingway er op uit met het speciaal voor hem gebouwde Big Game jacht mv. Pilar. Met name in zijn Cubaanse jaren kreeg die boot een even legendarische als ‘bedenkelijke’ naam vanwege de in Amerikaanse ogen ‘foute vrienden’ die hij erop uitnodigde, zoals de Cubaanse revolutionairen Fidel Castro en Che Guevara, beiden ook zeer enthousiaste Big Game vissers.

Legendarische mv. Pilar van Ernest Hemingway herleeft 4

Legendarische mv. Pilar van Ernest Hemingway herleeft 3

De Cubaanse revolutionairen Fidel Castro en Che Guevara visten graag met Hemingway op diens mv. Pilar.

 

De originele Pilar, een 38-voet Wheeler Playmate, is bewaard gebleven en kan worden bewonderd in het Museum Hemingway Finca Vigía in Havanna. In die Cubaanse hoofdstad kun je op meer manieren letterlijk in de voetsporen treden van Hemingway en dat is echt een aanrader.

 

Legendarische mv. Pilar van Ernest Hemingway herleeft 5

De fly bridge op de speciaal voor een nog te maken film gebouwde replica van mv. Pilar.

 

Film

Momenteel is een film in voorbereiding over de Cubaanse avonturen van Hemingway en diens vaste schipper Gregorio Fuentes op mv. Pilar en de replica van het jacht werd speciaal met het oog op deze film gebouwd.
We kunnen niet wachten tot deze film ook in onze Lage Landen te zien zal zijn!

Zie voor een kort filmpje:

 


(Met dank aan www.marlinmag.com)


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Jeroen Bernaer

Er staat foutieve informatie in dit artikel. Che Guevara en Fidel Castro waren geen vrienden van Hemingway noch waren het beiden enthousiaste biggamevissers. Fidel en Hemingway hebben elkaar maar één keer ontmoet, tijdens een viswedstrijd. Fidel won die wedstrijd, maar verklaarde achteraf aan Hemingway "dat hij maar een beginneling was." Waarop Hemingway: "Dan wel een met heel veel beginnersgeluk."