Zeebaars weetjes…| Blog Marco Nieuwenhuize

24 februari 2016 | Marco Nieuwenhuize

In de loop van de tijd heb ik een heleboel zeebaarsweetjes (althans: zo noem ik ze) verzameld. Maar let op: het vissen op zeebaars is geen exacte wetenschap, zoals een vriend van me zegt. Als we het zouden weten, dan. .. ja dan…

 

Al die dingetjes die ik in de harde praktijk aan de waterkant heb ervaren en nu als ‘vastigheden’ gebruik binnen mijn visserij,  staan eigenlijk los van het feit of je nu met de vlieg/streamer vist, met kunstaas of met natuurlijk aas. Het betreft dus bijna universele waarnemingen.

 

Zullen we los branden?

 

Zeebaars weetjes… blog Marco Nieuwenhuize 2

Nog even en we kunnen weer…

 

Opportunisten

Zeebaarzen zijn ware opportunisten. Met andere woorden: je kunt ze altijd aantreffen in de buurt van eenvoudig te vinden natuurlijk aas. Of dit nu de bekende zwemmende zagers zijn (ook bekend van de zeeforel) of de massaal trekkende zandspieringen betreft, stekelbaarsjes, bliekjes (jonge haring), of grotere makreel en horsmakrelen… de altijd hongerige zeebaars volgt het aas.

 

In de Oosterschelde kun je de zeeforel op de plaatsen vinden met bliek en/of volwassen haring (najaar , winter en voorjaar). De zeebaars volgt die haring of de paaiende zandspieringen verderop in de Oosterschelde. En als de eitjes van de geep uitkomen op de uitgestrekte velden bessenwier of op het wier aan de strekdammen, dan kun je de baars daar vinden.

 

Zeebaars weetjes… blog Marco Nieuwenhuize 3

Als er eitjes zitten op het bessen- of blaasjeswier, vind je daar de baars!

 

Zodra de krabben zacht worden en moeten gaan verschalen, meestal zo van half juni tot half juli, zitten de baarzen diep en vreten zich dicht tegen de bodem vol. Zachte krab kan niet goed bewegen (schild er af en nieuw schild er op) en is dus uitermate kwetsbaar. Probeer dan eens rondom laag en hoog water tijdens het dode getijde. Dit is trouwens altijd de periode dat de krabben gaan lopen, want met krab vissen werkt niet in de volle stroom. Kennelijk is dat voor de baarzen ‘onnatuurlijk’.

 

Dicht tegen de bodem

Mij is inmiddels overigens wel duidelijk dat je met natuurlijk aas grotere en vaak ook meer vissen vangt. Maar met welke vissoort is dit niet het geval? Grote zeebaarzen  zijn vuilnisbakken.. ze vreten alles wat gemakkelijk voor hun bek komt.. Vaak zitten ze stampvol met harde krabben, platvis en andere vis die zich dichtbij de bodem bevindt. Dan voeden ze zich dus niet actief in de hogere waterlagen. In de Oosterschelde zijn grote baarzen echt lui.. Je zult heel langzaam moeten vissen met kunstaas en streamer. Datzelfde geldt overigens ook voor de Westerschelde en waarschijnlijk ook op andere wateren, maar mijn ervaring ligt vooral in die Scheldes. Grote vissen vang je meestal rondom het keren van de getijden en dicht bij de bodem. Dat zijn de moment waarop ze met een minimale inzet (weinig energieverbruik) veel voedsel kunnen bemachtigen.

 

Zeebaars weetjes… blog Marco Nieuwenhuize 4

Vooral krabben vormen een bulkaas.

 

Zeebaarzen die nog in scholen samen zwermen (hoe groter de vis, des te kleiner de school) vertonen voedselnijd en zijn daarom veel actiever. Als deze scholen aan het jagen zijn, zul je harder moeten strippen of draaien, anders vang je ze niet. Een voorbeeld is het verschil tussen de Oosterschelde en de Nieuwe Waterweg in Europoort. In de Oosterschelde zie je amper nog scholen jagen en draaien we heel langzaam. In de Waterweg zwemt een veelvoud aan fint, makreel, bliek en andere vissoorten, die ook weer op elkaar jagen. De zeebaars jaagt mee in dit vreetfestijn. Je zult je hier dus moeten aanpassen aan de snelheid van de vis en harder moeten draaien of strippen. Maar een van de redenen dat er vissers zijn die nooit grotere zeebaarzen vangen, is dat er in hun geval juist vaak weer te snel word gedraaid of gestript..

 

 

Zie je geen jagende vis: langzaam draaien of strippen. Zie je echter jagende vis, dan sneller strippen of draaien...

 

 

Sinds ik ook een beetje vliegvis, geldt voor mij: “Match the hatch!”  Het grappige is dat ik in de Westerschelde vis met kunstaas van 5 tot 10 cm, in de Oosterschelde vanaf  9 tot max 14 cm en in de Waterweg vanaf 12 tot 18 cm. Waarom? De Westerschelde is dieper, kouder, stroomt hard en heeft veel kleinere aasvis. In de Oosterschelde staat minder harde stroom, zijn er veel zandbanken en is iets grotere aasvis op z’n plaats. In de Waterweg is het water het warmst, staat er snelle stroom in de ‘rivier’ zelf, maar langzaam in de havens: groter aas.

 

Kleuren

Nog een paar laatste weetjes - er zijn er meer hoor!

Eerst maar eens over te gebruiken kleuren…

De Westerschelde kent slibrijk en vaak dus troebel water. Gebruik daar opvallende kleuren, in ieder geval aan de noordkant. De zuidkant kent meer zandbanken en vertoont iets andere waterkleur en daar zijn de meer natuurlijke kleuren op hun plaats.

 

In de Westerschelde wordt meestal niet in de nachtelijke uren gevist, op de Oosterschelde gebeurt dat veel vaker. Gebruik daar bij helder water overdag natuurlijke kleuren, wit, wit/zwart. In tegenspraak daarmee is dan wel weer dat de laatste jaren ‘chartreuse’ (fel geel) op de zanderige stekken de beste kleur blijkt te zijn. ‘s Nachts doen op de Oosterschelde roze, paars en donkere kleuren het goed.

Zeebaars weetjes… blog Marco Nieuwenhuize 5

Zeebaars weetjes… blog Marco Nieuwenhuize 6

Op de Oosterschelde doen pluggen het goed en op de Westerschelde twisters en wormen.

 

Aan de Waterweg zie ik de kleuren meer naar blauw en groenig gaan - natuurlijke kleuren.. Met die kleuren vangen we weinig in de Oosterschelde. In de Westerschelde wordt bijna niet met pluggen gevist; hier doen twisters en wormen het goed..

 

Wind

Ken je het gezegde: “Wind van de kant - vis van het land”? Wij zien inderdaad dat de vangsten in de Oosterschelde bij oostenwind meestal inzakken. Over de redenen kun je veel filosoferen. Volgens mij zou een reden kunnen zijn de aasvis zich bij die oostenwind anders gedraagt, misschien dieper gaat. Maar helemaal weten doe ik het eigenlijk ook niet. Op het zoete water zie je bij snoek overigens hetzelfde gedrag; die aast ook beter als er west in de wind zit.

 

Oh ja, de allerlaatste: in de Westerschelde vis je op grote vis het beste tijdens opkomend water (het stroomt dan minder hard dan bij afgaand water) en op de Oosterschelde zijn de vangsten beter in de weken met de springgetijden.

 

Tot zover enkele ‘weetjes’, die helaas nu ook weer geen absolute garanties geven. Want ‘weten’ doen we het nooit precies!

 

Agenda

Op de  komende Visma van vrijdag 4 t/m zondag 6 maart as. ben ik te vinden in de stands van Fiiish en Roofvisweb! Mocht je vragen hebben, dan zie ik je graag daar!

 

En schrijf alvast in je agenda: op zaterdag 2 april as. organiseren we een zeebaarsdag bij Bass Hengelsport in Colijnsplaat. Op deze dag kun je kennismaken met de laatste nieuwtjes op het gebied van het zeebaarsvissen en ontmoet je heel veel andere zeebaarsvissers.

 

Marco Nieuwenhuize

www.roofvisworkshops.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

dirk

hallo dit bericht komt wel laat(het is intussen al 2017)maar als het nog lukt dan had ik graag deze vraag
willen stellen
zou de stekken rond westkapelle graag gaan opzoeken dit jaar maar waar precies moet ik dan zijn
ben op deze plaats nooit geweest
heb altijd gevist op de zeebaars op rond neeltje jans
groet Dirk