Terugkijken op 2019? Geen tijd!

30 december 2019 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Is het echt waar? Is er alweer een jaar voorbij? Tijd dus om wat rust te pakken; in een luie stoel te gaan zitten; bodempje whisky erbij en stilletjes het jaar te gaan overdenken? Dan kennen jullie blogger John Willems nog niet goed; want ook in zijn agenda van 2020 staat met grote letters ‘VISSEN’ geschreven. Volgens hem gaat het een prachtig jaar worden…

 

Een mooie baars tijdens de Kerstwedstrijd van De Salamander afgelopen week...

 

Op het strand worden nog steeds zeebaarzen gevangen. Mooie dikke zeebaarzen. Vaak hebben ze net de wettelijke maat, maar ook de grotere stekelridders lijken vaker te overwinteren. De komende maanden ben ik dus zeker nog te vinden in de buurt van deze vissen. Lekker veel aas op de haken en misschien loopt er ook een mooi gulletje tussendoor. In het donker is het strand helemaal een magische plek om te vissen. Vaak lukt het om de vis te bereiken met een onderhands ‘pisworpje’. Schar, wijting, bot en soms een gulletje zwemmen dan hooguit zestig meter uit de kant en regelmatig nog dichterbij. Heerlijk vissen is dat. Overdag zit de vis veel verder weg, maar met laag water ga ik gewoon op de bank staan.

 

 

Ze zwemmen nog steeds rond! Zo weet ook Paul Blanken...

 

 

Vaak net aan de maat, maar soms ook ruim erover...

 

 

Bovendien lukt het me steeds beter om afstanden te werpen. Zelfs met loodvrije werpgewichten, die ik steeds vaker ga gebruiken. Ik kan nu al uitkijken naar de ochtenden op het strand komend voorjaar. Met name in de vroege ochtend zwemmen de zeebaarzen vlak onder de kant met hoog water. Het water is dan kniediep. Wekkertje op 4 uur en snel een paar uurtjes vissen voor het druk wordt met andere strandliefhebbers. Ik zeg: doen en geniet.

 

 

Oefenen met loodvrij...

 

Ook kijk ik reikhalzend uit naar het bootvissen in 2020. Mijn Visling-boot is opgeknapt en helemaal naar mijn zin geworden. Hopelijk zijn er in 2020 net zoveel zeebaarzen en gullen vanuit de boot te vangen als afgelopen jaar. Wat is de aanbeet en de dril van een sterke vis toch verslavend. En niet alleen de twee soorten die ik opnoem, want opvallend is het aantal pollakken dat dit jaar is gevangen rondom de koppen van de Noordpier en Zuidpier en boven de wrakken. Als deze nou eens uitgroeien tot flinke vissen, dan kan ik daar geen bezwaar tegen hebben. Ik zou elke dag wel weg willen met de boot. En in gezelschap deel je de sport nog eens met gelijkgezinden. Dat hoeven heus niet altijd goede vissers te zijn, maar vooral mensen die goed zijn in ‘genieten’. Die vis gaat heus wel lukken. Mijn e-mailadres staat altijd open voor suggesties.

 

 

Ik zou elke dag wel met de boot op pad willen...en met gelijkgezinde liefhebbers is dat dubbel zo leuk...

 

 

 

Een mooi gulletje tussendoor...of zeebaars

 

Op het moment is het vooral schar, wijting en een enkele gul wat er gevangen wordt vanuit de boot. De scharren zijn op hun best. Wijting is vaak klein, maar gelukkig worden er steeds meer dikkerds buitgemaakt. En die smaken prima hoor; er gaat werkelijk niets boven een lekkerbek van wijting. Kort gefrituurd met een dun krokant korstje. Zout, peper en kruiden vind ik niet eens nodig. Zo ontzettend lekker. Dat vonden de mensen van het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ trouwens ook. Een paar weken terug was Marijn met haar team te gast in de Visling-boot. Ze hebben gefilmd voor een aflevering met het thema  ‘Lekkerbek’. Welk lekkerbekje zal ik gepromoot hebben, denken jullie?  De uitzending is waarschijnlijk in januari 2020. Ik geef wel een seintje als het zover is.

 

 

De Keuringsdienst van Waarde...

 

 

Lekkerbek, licht gefrituurd...

 

Wat een goed nieuws trouwens voor alle ‘Panvissers’ onder ons: in 2020 mogen we twee zeebaarzen meenemen per dag in plaats van één en alleen de maanden januari, februari en december zijn voorbehouden voor catch & release. Een extra stimulans om uit te kijken naar komend seizoen…

 

 

Goed nieuws; er is een nieuwe 'bag limit' voor de zeebaars in 2020...

 

Ik noemde net twee pieren. Ook daar zal ik regelmatig te vinden zijn. Vooral als het te hard waait voor de boot. Komende weken/maanden is er zeker veel schar en wijting te vangen, maar steeds meer hengelsporters vangen leuke gullen vlakbij de blokken van de pieren. Je hoeft soms maar vijftien meter ver te werpen. De aanbeten zijn bloedstollend. Denk ook even hierover na: vis loodvrij  en met een breeklijn in verband met het regelmatig vastzitten. Ingewikkeld is dat niet. En onthoud dit: we zijn te gast op de pieren. We worden er gedoogd. Het is treurig wat sommige ‘sportvissers’ achterlaten. Dat gaan we met zijn allen komend jaar anders doen.

 

 

'Opper-strandprutser' Michel Gouda...

 

 

Voor wie de pet past...

 

 

En hier nog een Strandprutser aan het Noordzeekanaal...

 

Jullie weten wellicht dat ik vooral een ‘Panvisser’ ben en gelukkig veel zeehengelsporters met mij. Daarbij vind ik het belangrijk dat de gevangen vis met respect wordt behandeld en op een goede manier wordt bewerkt en bereid. Om die reden geef ik via Visling.nl workshops. Een hoogtepuntje: afgelopen jaar hebben Michel Gouda en zijn vrouw het team versterkt. Beiden zijn een aanwinst, want Michel is zeker net zo’n goede fileerder, trainer en prater als ik en Sandra zet heerlijke koffie en verzorgt de catering samen met mijn eega Ria. Super gezellig die workshops. Zelfs visliefhebbers uit België en Duitsland weten ons te vinden, waaronder Quinten. Dit is de jongste deelnemer ooit. En wat had hij het snel onder de knie... Dat was genieten. Komend jaar staat team Visling weer voor jullie klaar om je alles te leren over het fileren, bewaren en bereiden van zelfgevangen vis. Zeker weten dat de workshops weer informatief en gezellig worden. Ook daar kijk ik naar uit.

 

 

Quinten, de jongste deelnemer ooit...

 

Wat gebeurt er nog meer komend jaar? Komend jaar gaan we zeker veel horen van ‘De Strandprutsers’.  Een nieuw visteam dat het heel anders gaat doen dan de meeste wedstrijdteams. Het team bestaat uit mensen, die weliswaar af en toe een wedstrijd vissen, maar vooral gaan voor de sfeer en het genieten tijden het vissen. Opperprutser is vis- en fileermaat Michel Gouda. Soms zo gek als een deur, maar met  een hart van goud. Het lukt hem om op een laagdrempelige manier mensen te mobiliseren. Er wordt veel gevist, veel gelachen en veel van elkaar geleerd.  Inmiddels is er ook een Facebookpagina in de lucht. Nog niet openbaar, maar je mag je aanmelden. Kenmerkende voorwaarden zijn: niet moeilijk doen, maar lekker willen vissen.

Een tipje van de sluier: komend jaar organiseren De Strandprutsers ook een eerste evenement. Op dit moment wil ik er één ding over zeggen; het heeft te maken met het KIKA fonds. Komende tijd volgt er meer informatie.

 

Dan ben ik meteen bij het laatste onderwerp: de blogs, ‘Panvissers’ en reportages die ik schrijf voor mijn lijfblad Zeehengelsport. Jullie reacties zijn zo ontzettend positief. En dat motiveert me en maakt me blij! Ik wens jullie veel geluk, gezondheid en heel veel plezier aan de waterkant, fileerplank of in de keuken. Tot in 2020!

 

www.visling.nl

 

www.visfileermessen.nl

 

 

 

Geen tijd om terug te kijken, want 2020 wordt een prachtig jaar...

 

Lees meer over:
panvisser John Willems blog

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.