Verslag van de veertiende EZV-Trofee te Blankenberge

21 november 2019 | Redactie

Zon, vlakke zee en veel vis. De ideale combinatie voor de veertiende EZV-Trofee te Blankenberge.

 

De Eglegemse Zeevissers richtten onlangs hun veertiende editie in. Dit is een internationale boothengelwedstrijd te Blankenberge, onder goedkeurend oog van het V.V.B.Z. en onder leiding van Voorzitter EZV Ronny Cleymans en Sportbestuurder Werner Van Den Bogaert. Deze wedstrijd was eveneens erkend door de Penn Superprestige en was tevens de laatste die meetelde dit jaar voor het klassement.

 

Een 70-tal deelnemers van allerlei pluimage verdeeld onder twaalf boten hadden zich ingeschreven.

 

De weerberichten waren schitterend. Een vleugje wind van het zuiden bij een achttal graden. Dat betekent een heerlijke, vlakke zee niet ver uit de kant, want de vis zit nu eenmaal daar deze periode van het jaar. 

 

De troepen verzamelen 

Zoals het reeds jaren een traditie is, verzamelden de deelnemers voor een lekkere kop koffie in ‘t Kapiteintje te Blankenberge. Na het bekijken van de loting en het ophalen van de wedstrijdkaart konden ze richting boten vertrekken om in te schepen.

 

Zoals steeds te Blankenberge loopt dit zeer vlot en de boten konden stipt om 8.00 uur vertrekken naar de visgronden. Ver hoefden ze niet te varen. Na een dik half uur lagen alle boten voor anker bij de beroemde Blankenbergse Pier.

 

Podium individueel v.l.n.r. Jan Aspeslag (TBE) 2de plaats, PeterVanderschaeghe (TBE) winnaar , Joel Luyts (RZC) 3de plaats.

 

De wedstrijd 

De internationale wedstrijden worden steeds gevist tot 16.00 uur als het weer het toelaat. Dit in drie gelijke periodes. Dus er moest terug tweemaal aan boord van plaats verwisseld worden. Eenmaal dat het startsein gegeven konden de boothengelaars het beste van zichzelf geven. Op deze wedstrijden mag je maar met één hengel vissen voorzien van maximaal drie haken.

 

Al meteen na de eerste worpen kwamen de wijtingen en in mindere maat scharren boven. Alleen maatse vis mag aan boord gehouden worden en voor wijting is dat 27 cm en voor schar 23 cm. Deze twee vissoorten zouden de hoofdmoot van de vangst worden, zo werd meteen duidelijk.

 

Alle variaties van onderlijnen werden geprobeerd. De ene werkte al beter dan de andere maar met zulke hoeveelheden vis is het belangrijk dat er vooral technisch en snel gevist wordt. Aas verzorgen en zorgen dat het goed op de haak zit. Toeters en bellen op de onderlijn steeds welkom om de rovende wijting te kunnen vangen.

 

Stipt om 16.00 uur gaf de controleboot het sein om de wedstrijd te staken. De ankers gingen naar boven en de hengelaars konden beginnen met hun vis te gutten en aan te bieden aan de aangeduide bootcommissaris. Deze meet de vis en telt de vangst en schrijft dit netjes op het wedstrijdblad.

 

Eerste Team Tubertini België Boothengelteam.

 

De weging 

Toen de boten eenmaal terug op hun ligplaats lagen en de deelnemers ontscheept waren kon de weging beginnen. Onder deskundige begeleiding van Eddy Van Camp en Danny Lens kon deze beginnen. De deelnemernummers werden afgeroepen en de gevangen vis hing aan de weegschaal. Steeds opnieuw een spannend moment onder de deelnemers. Iedereen weet graag hoe goed of slecht hij of zij gevist heeft. En nadien kon je wederom allerlei verhalen horen, vooral visserslatijn, maar dit hoort er gewoon bij.

 

Tweede team Eglegemse Zeevissers.

 

De laureaten 

Vijfvoudig Belgisch kampioen Peter Vanderschaeghe van Tubertini België  won de wedstrijd met 65 vissen met een gewicht van 12,025 kg. Deze wedstrijd won hij ook reeds in 2017. Runner-up was de nationale coach en eveneens lid van Tubertini België, Jan Aspeslag, met 57 stuks en 10,925 kg. De derde plaats was voor Robbyfischer Joel Luyts die met 56 stuks en 10.525 in goede doen was.

 

Bij de teams was het spannend. Tubertini België Boothengelteam veroverde de gouden plak voor de inrichtende club van de Eglegemse Zeevissers. De bronzen plak was voor Robbyfish-de Karakollen. Beste dame en tevens beste junior was de 17-jarige Joke Meulenbergs. Knap!

 

Derde team Robbyfish-de Karakollen van Wommelgem.

 

Nabeschouwing 

We konden weeral terugkijken op een geslaagde wedstrijd met veel vis. Vissers die voldaan van de boten stappen en een wedstrijd waar ze nog lang gaan over napraten. Een heerlijke organisatie van de EZV’ers met een passende tombola en prijzentafel. Iedereen kijkt al uit naar zijn deelname voor 2020.

 

Beste dame en tevens beste junior Joke Meulebergs van EZV Zemst.

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.