Veel paling tijdens het Frysk kampioenschap Kustvissen

01 november 2019 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Even de Afsluitdijk over wippen en lekker vanaf een verharde dijk vissen is iets wat ik vrijwel nooit doe. De vooraankondiging van de wedstrijd ‘Frysk kampioenschap Kustvissen’ maakt me echter nieuwsgierig. Een keertje geen last van zand tijdens het vissen is fijn en het is zeker een stuk stabieler dan vanaf m’n boot. Bovendien hoorde ik van de strakke no-nonsense organisatie, waardoor zo’n wedstrijd lekker soepeltjes verloopt.

 

 

Moeilijk vast te houden, maar goed voor veel centimeters op de meetplank. Linus Vijverberg is er blij mee...

 

Vooraf hadden de meer dan zestig deelnemers de nodige informatie via de mail binnengekregen: om acht uur verzamelen in het horecagebouw van Recreatiecamping De Zeehoeve in Harlingen. Het parcours ligt aan de Zeedijk van Roptazijl een paar kilometer verderop. We vissen van tien tot twee met één hengel.

 

Bij binnenkomst klinkt gezellig geroezemoes in de zaal, waar later ook de prijsuitreiking plaats zal vinden en heel belangrijk: het ruikt heerlijk naar vers gezette koffie. Vlotjes word ik ingeschreven door Tamme Smit, veldmedewerker Sportvisserij Fryslân en portefeuillehouder Zout: Rindert Procee. Verschillende teams zijn vertegenwoordigt. Ik herken flink wat ervaren wedstijdvissers. Veel concurrentie dus.

 

Aan de bar tref ik ook mijn vismaat Peter Damen. Herman Vos en Jeroen Boer, beiden lid van De Strandprutsers, zijn er ook. Dat belooft gezellig te worden. Ik besluit een tijdelijk app-groepje aan te maken, zodat we elkaar op de hoogte kunnen houden tijdens de wedstrijd. Doel: samen zo hoog mogelijk eindigen, door informatie uit te wisselen.

 

 

Het bekende dijkparcours bij Roptazijl...

 

Na een korte en duidelijke uitleg rijden we achter elkaar aan naar het parcours in Roptazijl. Als ik de auto parkeer aan de voet van de dijk valt het me op hoe hoog dat ding is, maar visdrang zorgt ervoor dat ik snel boven sta en het parcours kan overzien. Voor me liggen flink wat blokken van zo’n halve meter hoog, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog: een flinke platte steen is een prima plateau voor m’n viskist en de driepoothengelsteun kan ik stevig tussen de stenen kwijt. Ruim voor tijd heb ik m’n hengel opgetuigd, een reservehengel klaargezet en een tweede onderlijn klaar gehangen.

 

Aan de voorbereiding kan het vandaag niet liggen. Het advies van Paul Blanken (IJZZV), die vorig jaar de wedstrijd heeft gevist, heb ik opgevolgd: niet ver vissen, gebruik onderlijnen met afhouders en neem absoluut kleine steekzagertjes mee. Voor de zekerheid heb ik ook slikzagers, kweekzagers en zeepieren besteld bij Hengelsport De Bruin in Noordwelle. Het aas is perfect verzorgd en opgestuurd door Yvo de Bruin. Helemaal tof: ik kreeg gratis ook nog wat witjes van hem bij mijn bestelling.

 

 

Herman Vos mag weer een bot bijschrijven...

 

 

En er werden mooie botten gevangen hoor...

 

Binnen vijf minuten na aanvang ben ik de eerste met vis: een palinkje. Op pakweg 50 meter van de kant gevangen. Nu kent iedereen het gezegde ’eerste gewin is kattengespin’ en dat blijkt vandaag ook zo te zijn. Gedurende de wedstrijd zie ik overal vis binnenkomen, waaronder veel dikke palingen. Helaas niet bij mij. In de app-groep lees ik dat de andere mannen al een aantal botten binnen hebben. Wat doe ik verkeerd? Natuurlijk kijk ik hoever de anderen werpen en hoe hun onderlijnen eruit zien. De beste resultaten geven belegen zeepieren en onderlijnen met afhouders. Heb ik ook, maar toch blijven bij mij de aanbeten uit. Een lichter loodje moet uitkomst brengen, zodat de lijn ‘aan de wandel’ gaat en de vis opzoekt. Toch vang ik pas tegen het einde van de wedstrijd een tweede palinkje, ter dikte van m’n pink. Het meten van al die palingen gaat trouwens heel makkelijk door de speciale meetbakken van de controleurs, maar dan moet je zo’n glad kreng eerst uit je emmertje in de bak weten te krijgen…

 

 

Mooie meetbakken voor de paling...

 

Hoe is het bij jou gegaan, John Beun? Deze wedstrijdvisser pur sang (ook lid van IJZZV) vertelt dat hij de eerste twee uur geen vis heeft gevangen, maar toen het spelletje door kreeg. Met toestemming van John volgt nu zijn vistechniek. Hij viste 15-20 meter uit de kant. Slepend en ruimte gevend bij aanbeten. Zo viste hij zich in twee uur tijd toch nog naar de achtste plaats. Vertwijfeld grijp ik naar mijn hoofd. Zo stom dat ik daar niet aan gedacht heb. Wat dat betreft heb ik nog veel te leren van wedstrijdcracks als John Beun. Zij vangen werkelijk overal vis, maar goed: ik heb weer wat geleerd.

 

 

Wat wordt de uitslag? Rindert en Tamme zetten de uitslagen in de computer...

 

De prijsuitreiking is vlot geregeld en erg gezellig. Na twee 0.0 biertjes is de uitslag bekend. Vismaat Peter Damen eindigde op plaats 14. Jeroen op plaats 29 en Herman Vos 33. Zelf eindigde ik op de 27e plek. Sterk voor verbetering vatbaar dus.

 

 

Winnaar werd Tri Bui met 3.37 meter aan vis...

 

En dan nu de echte winnaars: Frysk Kampioen Kustvissen is geworden Tri Bui met 3.37 meter aan vis. Tweede plaats voor Niek Romijn met 2.82 meter en Linus Vijverberg een derde plaats met 2.38 meter vis. Met plezier bedank ik de mensen van Sportvisserij Fryslân voor de organisatie. Om mij heen hoorde ik alleen maar positieve geluiden. Zelfs het weer, op een klein buitje na, was prima. Op naar de zeventig deelnemers en tot volgend jaar!

 

John Willems

 

www.visling.nl

www.visfileermessen.nl 

 

 

Als we de hoogte van het plafond bekijken, is het maar goed dat Niek Romijn 2e plek links) geen kampioen werd... Die hoogste eer ging naar Tri Bui (midden), terwijl Linus Vijverberg derde werd...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.