Intensieve WK bootvissen zit er weer op

27 september 2019 | Henri Karremans

Na de lange en zware dag van gisteren lachte het zonnetje de deelnemers aan het WK Bootvissen te Gallipoli in Italië vriendelijk toe. De wind was ook helemaal gaan liggen, kortom prima omstandigheden voor een wedstrijd op de boot te vissen. In dit verslag van coach Henri Karremans lees je het verloop van zowel de 2e als 3e wedstrijddag…

 

Drukte aan de kade voor het afvaren...

 

Dag 2

Het was echter wel erg warm op de tweede wedstrijddag. De mannen hadden daarom extra drinken meegenomen. Vanwege de zware eerste dag va werd door de organisatie besloten om een uur later te starten, waardoor de deelnemers ook een uur langer konden slapen. Het werd pas weer druk aan de haven vanaf een uur of zes. De zoete koeken stonden in de organisatietent gereed, want geen enkel hotel wil op deze vroege tijd een ontbijt verzorgen. De deelnemers krijgen evenwel ook een lunchpakket mee. Die worden meestal pas bij het terugvaren opgegeten, want op de boot is er tijdens het intensieve vissen en beazen geen tijd. Het inschepen verliep weer op een vlotte manier, al is het wel voor de begeleiding lastig om deelnemers naar twee verschillende havens te moeten brengen.

 

 

Wachten op de kade...

 

 

Iedereen aan boord?

 

Frank van Schilt vaart uit...

 

Frank bij Paolo Volpini aan boord...

 

 

 

 

 

Opnieuw dat duivelse garnalen pellen...

 

 

Italianen

Iedereen was benieuwd of de Italianen de achterstand op het zeer sterk opererende Kroatië goed zou gaan maken. Er gingen geruchten, dat er plaatsen zouden worden bezocht waar enorm veel boga’s te vangen zijn. Daar zijn de Italianen meesters in. Bovendien verwachtten de meeste coaches dat Slovenië de tweede plaats van gisteren niet zou kunnen vasthouden. En die voorbeschouwingen kwamen uit: Italië haalde hard uit met een dikke eerste, tweede, derde en vijfde plaats individueel voor Spanje en Portugal! Kroatië werd pas zesde en Slovenië zevende. Missie geslaagd voor de thuisploeg! Zij gaan nu weer aan kop na twee dagen met vier klassementspunten voor op een groepje van maar liefst vier landen n.l. Slovenië, Kroatië, Spanje en Portugal! Ook individueel staan er drie Italianen voorlopig op het podium in de volgorde Anthony Giacomini, Marco Volpi en Luca Bassani. Naar mijn mening gaat  Giacomini wereldkampioen worden, hij komt namelijk uit deze streek…

 

 

 

Kleine visjes...

 

Elfde plaats

Ons Sportvisserij Nederland team heeft de tweede dag met verschrikkelijk veel inzet geprobeerd om stand te houden op de 12e plaats en om mogelijk een plaatsje te stijgen. Dat is gelukt! Met een elfde plaats - en België op een dertiende - gaan we hen na twee dagen voorbij! Het blijft dus spannend in de onderlinge strijd van de lage landen, want ook Luxemburg, dat vandaag België een puntje afsnoepte, kan bij een goede uitslag op de laatste dag nog over NL en België heen gaan.

 

Frank van Schilt was op dag 2 de beste Nederlander op een 41e plaats, Rien van Eekeren 46e, Mark van Wanrooij 55e, Angelo Hense 61e en Pim Troost sloot de rij en viel vandaag af met zijn 70e plaats. Na twee dagen is Rien van Eekeren de hoogst geklasseerde Nederlander (41e), gevolgd door Frank van Schil (43e), Mark van Wanrooij (55e), Angelo Hense (58e) en Pim Troost (60e).

 

 

Rien van Eekeren in actie...

 

 

 

 

Angelo Hense heeft er zin in...

 

Bram Cole

De Belgische collega’s kregen een tegenvallende uitslag te verwerking. Maar ook voor hen blijft gelden, dat deze visserij niet gemakkelijk is. Zelfs Bram Cole kon het vandaag niet bolwerken en werd pas zevende op zijn boot achter onze landgenoot Frank van Schilt. Eric Pigeolet was vandaag hun beste man voor Bram Cole, Jens de Vrieze, Ronny Cleymans en hun afvallende man was Alain de Mits. Na twee dagen is Bram Cole met een 42e plaats nu de hoogst geklasseerde Belgische deelnemer.

 

 

Mark van Wanrooij geconcentreerd...

 

De laatste wedstrijddag zal de spanning om te snijden zijn. De weersomstandigheden zullen wederom prima zijn, waardoor de strijd op een eerlijke manier uitgevochten kan worden. 

 

Dag 3

De derde wedstrijddag brak aan.

Even leek het oorlog…maar dat had gelukkig niets met het WK Bootvissen te maken! Terwijl de deelnemers op de diverse boten hun garnalen en inktvis aan het voorbereiden waren klonken er enorm harde knallen. Iedereen keek verschrikt op en zag tot zijn verbazing vuurwerk boven zee ontploffen. Dat gebeurde namelijk ter gelegenheid van de aankomst van het cruiseschip Crystal Serenty. Dit schip deed op de derde wedstrijddag Gallipoli aan. Het mooie vestingplaatsje met in het oude centrum maar liefst zeven kerken is regelmatig gastheer voor de Middellandse Zee cruises. De deelnemers aan het WK lieten zich echter niet lang afleiden en gingen over tot de orde van de dag. Vandaag gingen immers de beslissingen vallen!

 

 

Een nieuw bootje in de haven...

 

 

De Belgische coach Jan Aspeslag bij enkele van zijn deelnemers...

 

 

'Onze' Pim vaart uit...

 

Boga’s en sargo’s

Zoals in het verslag van dag 2 al vermeld was, stond Italië er riant voor, maar voor de diverse podiums was er nog veel mogelijk. Opnieuw was het prachtig weer, al was de wind wel een beetje aan het aanwakkeren. Toch konden de houten schepen naar het beoogde wedstrijdgebied varen. Hier is een gevarieerde bodem qua diepte, waarop met name boga’s en sargo’s wonen. Lig je met je boot in de boga’s, dan kan het snel gaan. Deze rover vang je soms met drie tegelijk in een hoog tempo. De Italianen zijn daar meesters in. De boga’s zwemmen wat hoger van de bodem, waardoor de vissers het aas ook verder van de bodem moeten aanbieden. De onderlijnen zijn dan meestal net zo lang als de hengel, tot aan 4.50 meter.

 

 

De spanning van de laatste dag...

 

Reservezone

Toch ankerden verschillende boten op stukken waar veel minder boga’s gevangen werden. Met als gevolg het vangen van meer sargo’s, die 18 cm moesten zijn om mee te tellen. Nogal wat ondermaatse vissen moesten teruggegooid worden. Eén boot met onze landgenoot Frank van Schilt werd zelfs geparkeerd op de ‘reservezone’. Er zat namelijk geen Italiaan aan boord en wel een Kroaat… geen boga’s en minder vis! Zo probeert (begrijpelijk) ieder land wel zijn eigen voordeeltje te behalen.

  

Volpi!

Maar het werd alsnog no een spannende strijd! Niet alleen voor de top van het klassement, maar de Benelux-landen streden samen met Zuid-Afrika en Griekenland voor de plaatsen 11 t/m 15. Uiteindelijk is Italië dik verdiend wereldkampioen geworden voor Kroatië en Frankrijk, dat met een geweldige eindsprint het podium inpikte. Individueel is onze grote vriend Volpi toch wereldkampioen geworden voor zijn landgenoot Giacomini - die door een slechte één op zijn boot te vissen het goud aan zijn neus zag voorbij gaan.

 

 

Deze local vist nog met handlijnen...

 

Alsnog België

In het Benelux onderonsje is België alsnog vóór NL geëindigd, want de Belgen visten de laatste dag een 10e plaats en NL werd 12e. Maar dat zijn dan ook de plaatsen waar we thuishoren in dit zuidelijk geweld!  Bij België was uiteindelijk Bram Cole de beste met een 39e plaats en van het Nederlands team wist Frank van Schilt, ondanks een zware loting, nog op de 43e plaats te eindigen. De andere uitslagen zijn te vinden op de website van de wereldbond: fips-mer.org 

 

 

 

Vier Italianen bij de eerste 7 deelnemers...

 

Huldiging

Het team heeft zich voorbeeldig van zijn taak gekweten en NL kan terugblikken op een mooi wereldkampioenschap. Wat rest zijn nog de excursiedag en de officiële prijsuitreiking. Die vinden op vrijdag plaats. De foto’s van de huldiging hebben de lezers van Zeehengelsport nog tegoed. Het team bedankt de volgers en volgend jaar zijn we er zeker weer bij want dan liggen er kansen op het WK Bootvissen, dat in België (Blankenberge) wordt gehouden… Tot volgend jaar!

 

Met dank aan coach Henri Karremans voor de verslaggeving.

 

De foto's van de huldiging volgen nog!

 

 

 

 

De buit is binnen bij deze visserman...

 

 

Op naar de viswinkel...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.