Nederland start met twaalfde plaats op WK bootvissen

25 september 2019 | Henri Karremans

De wisselvallige wind heeft al heel wat roet in het eten gegooid van de organisatoren van het WK Bootvissen in Italië. Kon zaterdag de vrije training al niet doorgaan en moest maandag de officiële training afgelast worden, op de eerste echte wedstrijddag hebben de deelnemers uren moeten wachten voordat er groen licht werd gegeven…

 

Mark van Wanrooij vaart uit naar zijn stek...

 

Geen hoge reling

Alle teams waren om 5 uur in de vroege ochtend al aanwezig in de haven, maar al snel bleek dat de golfhoogte te hoog was om uit te varen. De organisatie stelde tot twee keer een beslissing uit! De wind bleef doorgaan en omdat diverse boten geen hoge reling hebben is het bij het schommelen van die boten gevaarlijk om te vissen. Toch werd er om 10.00 uur bekend gemaakt dat de eerste wedstrijd door zou gaan. Eindelijk!

 

 

Eindelijk in actie...

 

 

Frank van Schilt begint met het pellen van de garnalen...

 

Aas voorbereiden

De deelnemers werden in twee verschillende havens aan boord gelaten en mochten daar gedurende anderhalf uur hun garnalen en inktvis gaan voorbereiden voor het vissen. Dat was wel een goede beslissing van de organisatie, want met messen en scharen werken op een schommelende boot vraagt om ongelukken! Om half twaalf werd uitgevaren en zodra alle boten in de reservezone voor anker waren gegaan, kon de eerste periode van 75 minuten beginnen. Zo zouden er nog drie perioden volgen met telkens een plaatswisseling voor de deelnemers.

 

 

Prachtige plaats dat Gallipoli...

 

 

Ook de plaatselijke vissers zaten lekker te knopen...

 

Investeren

Nederland kon het helaas niet super goed voor elkaar krijgen. Alle goede bedoelingen ten spijt, deze visserij is, zoals we al in eerdere jaren hebben beschreven, niet op ons lijf geschreven. Sterker nog: zolang daar niet in geïnvesteerd gaat worden door er gerichte trainingen aan te besteden in de zuidelijke landen zelf, zal er geen verbetering komen. Geen enkele Nederlandse wedstrijdvisser gaat in die landen zelfstandig wedstrijden meevissen om beter te worden. Nederlandse zeevissers gaan naar Engeland, Ierland, Scandinavië of IJsland om een leuke visserij te hebben. Maar daar wordt je echt geen ‘zuidelijke wedstrijdvisser’ door! Ook Luxemburg, Ierland en Zuid-Afrika, om maar een paar landen te noemen, hebben hetzelfde probleem. Duitsland reist zelfs niet eens af naar een zuidelijk wereldkampioenschap!

 

 

De Belg Jens de Vrieze en Nederlander Pim Troost zoeken een plaatsje...

 

Onze zuiderbuur Ronny Cleymans achter op zijn boot...

 

 

Vissen in de luwte van een eilandje...

 

De punten

Maar terug naar het WK. Rien van Eekeren was vandaag (dinsdag – red.) de beste man op de 37e plaats, gevolg door Frank van Schilt met een 45e plaats. Pim Troost werd 54e, terwijl Mark van Wanrooij en Angelo Hense de rijen sloten op plaats 56 en 60 van de 75 deelnemers. Het Belgische team deed het met een 11e plaats iets beter. Met een goede notering voor Bram Cole op plaats 33 kwamen zij wat net wat beter uit de startblokken. De Belgen hadden 191 klassementspunten en Nederland 192.

 

 

Weinig plaats voor Angelo Hense op de kont van de boot...

 

Nieuwe kansen

Toch proberen de Nederlanders nog naar boven te kijken, want woensdag wordt op nieuwe stekken gevist en zoals gezegd wordt: nieuwe ronde, nieuwe kansen! In ieder geval zal de wind een stuk minder zijn en de boten kunnen dan naar de beoogde stekken. Het wekkertje zal weer om half vijf aflopen…

Uitslagen zijn terug te vinden op de site van de wereldbond: www.fips-mer.org

 

 

Pim  Troost in voorbereiding...

 

Rien van Eekeren houdt zijn hoofd net uit de zon...

 

Mark van Wanrooij in actie...

 

 

De officiele wedstrijdvlag...

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.