Veel leermomenten tijdens de zeebaarswedstrijd IJZZV

11 september 2019 | John Willems

Afgelopen zaterdag  viste een klein aantal leden van het IJZZV de jaarlijkse zeebaarswedstrijd op de Zuidpier van IJmuiden. Een mooi moment om een kijkje te nemen, want waar vind je zoveel zeebaarscracks tegelijk bijeen? John Willems moest vanwege gekneusde ribben zonder hengel toekijken, maar kon gelukkig wel de kunst afkijken en de lezers van Zeehengelsport verslag uitbrengen…

 

 

Schuifdobber en kleine steekzagers = zeebaars! Paul Blanken pakt er eentje van 47 cm...

 

Pikeurs

De weersvoorspellingen naar de wedstrijd toe waren niet al te best, waardoor het niet zeker was of de Zuidpier wel open zou zijn. Omwille van de veiligheid wordt deze namelijk gesloten als de windvoorspelling hoger is dan zes Beaufort. Voor een aantal vissers reden om wat anders te plannen, waardoor er uiteindelijk slechts twaalf vissers deelnamen. Toch was het de moeite waard deze pikeurs gade te slaan en verschillende technieken te zien toepassen. Met dank aan de IJRB, omdat de pier voor aanvang van de wedstrijd geopend werd...

 

 

Een beetje lenig zijn helpt...

 

 

Lekker op de fiets naar je favoriete stek...

 

Circle hooks

Als ik de Zuidpier op fiets zie ik meteen al vissers met zeebaars. Helemaal aan het begin van de pier wordt gevist met een korte variant van de Portugese onderlijn. Uiterst geraffineerd met dunne haaklijnen van fluorocarbon en heel kleine circle hooks nummer 12. Deze manier van vissen leverde voorzitter Hendrik Moolenvliet uiteindelijk 13 kleine scholenbaarzen op.

 

 

Jazeker, ook bij het begin van de pier zit zeebaars...

 

 

Met name scholenbaarsjes - op nog geen 50 cm water...

 

Even verderop staat Paul Blanken aan de binnenkant van de pier te vissen. Precies op het moment, dat ik aan kom fietsen, haakt hij een kogelronde zeebaars van 47 cm. Onder een schuivende dobber presenteert hij, op anderhalve meter diepte vlakbij de blokken, springlevende kleine steekzagers (geleverd door Hengelsport IJmuiden)  op een circle hook nr. 4. Even daarna lost hij een hele dikke zeebaars, die hem waarschijnlijk de winst had gebracht.

 

 

Gaat deze de winst brengen?

 

 

Concentratie...

 

Bruisen

Robert Mark heeft gekozen voor de buitenkant. De golven bruisen daar tussen de stenen. Hij vist met een 12 cm lange shad en een gewicht van 22 gram. Ik tref het, want precies op dat moment haakt hij een zeebaars van 41 cm mooi voor in de bek. Later volgt er nog een. Deze techniek van het vissen met shads heb ik uitgebreid beschreven in mijn laatste blog: zeebaars vissen voor beginners.

 

 

Robert Mark; deze baars had net niet de maat...

 

 

Prachtig toch, zo'n dobber tussen het schuim. Het aas hangt op 1,5 meter diep tegen de stenen...

 

Wout van Beijeren staat weer op zijn vertrouwde manier te peuteren. Hij vist aan de binnenkant van de pier tegen de bodem met een lange wapperlijn. Deze heeft hij beaasd met kleine steekzagers op een circle hook nr. 4. Het werpgewicht houdt hij zo licht mogelijk en om de zoveel tijd brengt hij het aas in beweging door een stukje in te draaien. Wout staat er halverwege de wedstrijd goed voor met drie zeebaarzen die de maat hebben.

 

 

Voorzichtig tegen de stenen omhoog trekken...

 

Black Minnows

Hans Hendriks en Robert Boon staan naast elkaar te vissen, vlakbij de kop van de pier. Voor Robert is het de eerste keer dat hij met Black Minnow shads van Fiiish vist en Hans leert het hem. Hans ving in het eerste kwartier van de wedstrijd twee zeebaarzen en een gulletje, maar nu blijft het helaas stil.

 

 

Hans Hendriks is nooit te beroerd om medevissers wat te leren. Zelfs tijdens een wedstrijd...

 

 

Wout vindt deze baars zelf te klein, maar hij werd met vijf zeebaarzen wel eerste...

 

Peuteraar

De prijs voor de grootste zeebaars is gegaan naar de kleinste man in het deelnemersveld: ‘peuteraar’ Wout van Beijeren. Tevens heeft Wout met vijf zeebaarzen de wedstrijd gewonnen. Hendrik Moolenvliet werd tweede met 13 kleine zeebaarzen en Paul Blanken wordt derde met drie zeebaarzen. De prijsuitreiking in strandpaviljoen ‘De Noordzee’ is weer heel gezellig en de prijzentafel ronduit fantastisch geregeld door Jan van de Bilt en Hengelsport IJmuiden.

 

 

De winst is voor deze peuteraar...Wout van Beijeren!

 

Jubileumwedstrijd

Wil je ook eens meevissen bij het IJZZV? Zo maar even proberen of het bevalt? Dat kan! Klik maar op de site https://hsvijmuiden.mijnhengelsportvereniging.nl/ voor de wedstrijddatums en meld je op de wedstrijddag om pakweg half negen bij strandpaviljoen ‘De Noordzee’. Je kunt je ook opgeven voor de jubileumwedstrijd, die gehouden wordt op zaterdag 16 november. Vorig jaar rond die tijd bulkte het van de wijting en schar. Het is een koppelwedstrijd;  je kunt je opgeven via info@ijzzv.nl 

 

John Willems

www.visling.nl

www.visfileermessen.nl

 

 

Bij noordenwind is de binnenkant van de Zuidpier ook interessant...

 

 

 

Lees meer over:
Zeebaars IJmuiden Zuidpier IJZZV

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.