Tong, schol, roggen en krabben bij bemonstering op zee

26 augustus 2019 | Redactie

Ieder jaar wordt door onderzoekers van Wageningen Marine Research de boomkorsurvey/ Beam Trawl Survey (BTS) uitgevoerd in de Noordzee om de leeftijdsopbouw van schol en tong in kaart te brengen. Daarnaast monitoren de onderzoekers het ecosysteem in zee. Hierbij worden af en toe ook  mooie soorten gevangen, zoals koekoeksrog (Leucoraja naevus) en gevlekte rog (Raja montagui)...

 

Weten we het nog? Bot, schar en schol, van links naar rechts... (Foto’s: Wageningen Marine Research)

 

De survey wordt uitgevoerd met het schip de Tridens. Wageningen Marine Research-onderzoeker Ingeborg de Boois houdt een blog bij vanaf de Tridens, die leuk is om te volgen. Naast onderzoek naar de leeftijdsopbouw van schol en tong, en de vangsten van rog, komen de onderzoekers veel zeesterren en diverse soorten krabben tegen.

 

 

Koekoeksrog...

 

Gevlekte rog...

 

 

Stekelrog...

 

Boomkorsurvey

De jaarlijkse boomkorsurvey is bedoeld om visserij-onafhankelijke gegevens te verzamelen van de leeftijdssamenstelling van tong (Solea solea) en schol (Pleuronectes platessa) in de Noordzee. Deze gegevens worden gebruikt door de ICES-werkgroep die de visbestanden in de Noordzee en het Skagerrak evalueert. Het is een belangrijke bron voor het doen van vangstvoorspellingen en hoe hiermee om te gaan. Behalve kengetallen voor de talrijkheid van tong en schol levert de boomkorsurvey ook waardevolle informatie voor het monitoren van de toestand van het Noordzee-ecosysteem.

 

Volg de blog van de Tridens om meer te weten over deze bemonsteringen.

 

 

Ook fraaie krabbetjes en kreeftjes komen aan boord...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.