Zeebaarsvissen voor beginners - blog

23 augustus 2019 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Valt het je ook op? Facebook en Instagram staan vol foto’s van prachtige zeebaarzen. Is er sprake van een verbetering van de stand, of gaan er steeds meer sportvissers zich toeleggen op het zeebaarsvissen? Ik denk het laatste, maar misschien werpen de vangstmaatregelen toch hun vruchten af.

 

 

Het vissen op zeebaars is ongekend populair en dat is terecht, want het is in mijn ogen de sterkste en mooiste vis die we in ‘ons kikkerlandje’ kunnen vangen. En het fijne is: de beste maanden moeten nog komen, want vanaf half september tot half december vreten de ‘stekelridders’ zich helemaal dik en rond. Ze moeten immers de voedselarme wintermaanden overleven en ook nog voor de voortplanting zorgen. Sta je dan op de goed plek, op het juiste moment en met het juiste (kunst)aas, dan is het feest.

 

Maar hoe leer je dit allemaal als je een beginnend zeebaarsvisser bent? Waarschijnlijk de reden dat ik zoveel vragen binnen krijg over zeebaars vissen vanaf de kant. In deze blog vertel ik je de basisbeginselen van het zeebaarsvissen op het strand met natuurlijk aas, en de eerste stappen van het vissen met shads op zeebaars.

 

 

Schemer, hoog water en branding zijn ideaal voor zeebaars, maar zorg wel dat je op de goede plek staat!

 

Zeebaarzen vanaf het strand

De plek waar je op het strand gaat staan is cruciaal voor succes. Bestudeer hiervoor de brekende golven wat verder in zee. Daar waar ze breken ligt een zandbank, met daarvoor (en daarachter) parallel aan het strand een zwin. Als je goed kijkt zie je ook plekken waar de golven niet breken. Hier ligt dieper water: een mui. Met heel laag water kan het goed vangen zijn in de mui, omdat de vis zich daar verzamelt, maar ik ga liever iets meer richting het zwin staan. Precies op het punt waar de golven weer breken en de kop van de bank ligt. Hier gebeurt het. Voedsel stroomt, afhankelijk van het tij, in en uit het zwin en het stroomt er flink.

 

 

Ook aan kweekzagers vang je zeebaars...

 

In mijn ogen is het mooiste moment om op het strand de zeebaars te gaan belagen, rondom hoog water. Pakweg twee uur voor hoog en twee uur erna. Het liefst in de schemering. Zeebaars aast verassend vaak in ondiep water. Soms maar vijftien meter uit de kant. Zaak is dan om ze niet te verstoren: blijf om die reden een stukje van de kant en maak niet teveel herrie. Vis je met twee hengels? Werp de tweede hengel dan op, net ervoor, of juist óver de kop van de bank voor je. Zo maak je meer kans om ze te vinden. Bovendien maak je daar grotere kans op zeebaarzen van een flink formaat.

 

De Double Runner Rig geclipt...

 

Ook een mooi moment: de twee eerste uurtjes van het opkomend tij. Vaak kun je dan op de bank staan en kun je werkelijk met een onderhands ‘pisworpje’ de zeebaars vangen. Ga dan op de punt van de bank tegen de mui staan. Puntje van aandacht: het zwin achter je gaat vol water lopen. Vooral bij een diep zwin is dit gevaarlijk. Het kan er behoorlijk stromen. Hou bij het achteruitlopen de kop van de bank in het oog, want nu gaan precies op die plek de zeebaarzen jagen.

 

Een belangrijke factor is de wind. Een lekker windje geeft branding, en zeebaars jaagt in en net over de branding. Echt waar: als de wind al een paar dagen uit het zuidwesten komt en in die hoek blijft is de kans op een succesvolle dag veel groter.

 

 

Mesheften uit de diepvries...

 

Als aas gebruik ik het liefst steekzagers, of mesheften. Echter, kweekzagers en zeepieren kunnen het ook goed doen. Dit aas bied ik aan op een tweehaaks paternoster met wapperlijnen van minstens 50 cm lang, of een pennelrig (jojo) met assist hook. Deze onderlijnen – en andere - kun je leren knopen tijdens de knoopavonden die groothandel Midnight Moon gratis organiseert voor zeevis verenigingen. Bekijk ook de tekeningen die prostaffer Tom van der Geest heeft gemaakt.

 

Pennel rig met assist hook...

 

Persoonlijk gebruik ik graag haak nummer 1 of 2. Natuurlijk vang je zeebaars ook op kleinere haakjes, maar de kans dat ze die recht trekken is groot. Toch jammer als je zo een 70+ zeebaars kwijt raakt, omdat je haak uitbuigt. Een tweede reden waarom ik voor grote haken kies is het gebruik van veel aas bij het vissen op zeebaarzen. Zo’n grote jongen lust wel een flinke hap, maar de haakpunt moet wel buiten het aas zitten. Dat lukt met grote haken, want die hebben een ruime haakbocht. Nog een belangrijk punt: zorg ervoor dat je aas, door het inwerpen, niet als een prop in de haakbocht gaat zitten. Zeebaars wantrouwt dit. Om die reden bind ik het aas met elastiek en gebruik ik een assist hook. Zo bied ik het aas gestrekt en in de natuurlijke vorm aan.

Als laatste de hoofdlijn. Mijn voorkeur gaat uit naar nylon. Om twee redenen: we vissen in, of over de branding en nylon ligt rustiger in wild water dan gevlochten lijn. Reden nummer twee is de rek van nylon. Deze vangt de klappen van zeebaars (zeker als je dichtbij vist) beter op.

 

 

Bindelastiek en de assist hook zorgen voor een optimale presentatie van je natuurlijke aas....

 

Zeebaarzen met shads

Vissen met shads vanaf pieren en andere obstakels, is een andere succesvolle methode om de zeebaars te vangen. Ook hier is de plek waar je gaat staan cruciaal. Zeebaars jaagt graag op plekken waar aasvis en krabben in de problemen komen. Dat is op plekken waar je stroomnaden ziet, of wervelingen door stenen en ander obstakels op de bodem.

 

Het goede moment is heel erg afhankelijk van de stek, die je hebt gekozen. Ik heb een lichte voorkeur voor afgaand water, omdat je dan je shad goed kunt controleren (kom ik later op terug). Opkomend water stroomt namelijk veel sneller. Vooral de dagen rond springtij is afgaand tij goed. Leuk om te weten is dat er een gezegde bestaat dat zegt: ‘Als zon en maan tegelijk aan de hemel staan is het met vissen gedaan’.

 

 

Zo'n vis wil je niet kwijtraken door slecht materiaal...

 

De betekenis hierachter is dat het water namelijk om beurten wordt aangetrokken door de maan en de zon. Je begrijpt dat dit veel invloed heeft op de snelheid van stromen. Staan zon en maan tegelijk aan de hemel, dan stroomt het veel minder hard en blijven mijn shads droog. Let maar eens op: in die periode klagen de meeste hengelsporters  en zelfs charterboten over slechtere vangsten. In de maand augustus zijn de vangsten op kunstaas vaak wat minder. Ik denk dat de zeebaars dan overschakelt op de enorme hoeveelheid zwemkrabben, die er op dat moment zijn. Gelukkig zijn de maanden erna tot pakweg half november weer prima om de zeebaars met shads te vangen.

 

 

Het geelzwarte shadje is heel verleidelijk in het voorjaar...

 

Eerder had ik het al over het controleren van je shad. Daarmee bedoel ik dat je deze goed voelt. Het is fijn als je de shad tegen de bodem voelt tikken, maar zorg dat de zweeftijd ervoor zo lang mogelijk was. De aanbeten krijg je namelijk vooral tijdens het zweefmoment als de shad de dalende beweging inzet. Je moet dus uitzoeken welk gewicht het beste is op dat moment van tij.  Een zware shad is snel bij de bodem, maar heeft een korte zweeftijd, terwijl een lichte shad de bodem niet haalt. Beide moet je voorkomen.

 

Persoonlijk vis ik graag met Fiiish shads van twaalf gram, maar varieer tussen de zes en pakweg vijfentwintig gram. Inderdaad afhankelijk van de stroming, maar ook de afstand die je moet werpen. Uiteraard heb ik de hengel, molen en hoofdlijn aangepast op deze verfijnde techniek. Ik vis met een spinhengel van 270 centimeter. Het werpgewicht is 15-40 gram. Een molen uit de 2500 klasse gevuld met 10/00 gevlochten lijn en een reserve spoel met 14/00 gevlochten lijn bij meer obstakels en … om de zweeftijd te verlengen. Dikke hoofdlijn heeft logischerwijs meer weerstand. Belangrijk! Gebruik een voorslag van fluorocarbon van pakweg 1 meter. Gevlochten lijn is zichtbaar voor zeebaars en fluorocarbon veel minder tot niet. De dikte varieert, maar over het algemeen kun je met 45/00 goed uit de voeten.

 

 

Op de kop van zo'n pier werkt downtide vissen goed...

 

Dan de techniek. Werp tegen de stroming in (uptide) en houd je top hoog. Het is zaak om je lijn strak te hebben, want anders voel je het arriveren van de shad op de bodem, of nog erger, de aanbeet niet. Op het moment dat de bodem wordt aangetikt wip je de shad weer omhoog. Dit kan door een beweging met de top en indraaien van losse lijn, of door snel een paar slagen in te draaien. Mijn voorkeur heeft indraaien met de top omhoog, omdat er dan nooit een moment zonder lijncontact is. Snel geef ik twee tot vier slagen met de molen, waarna de zweeftijd weer kan beginnen. Is de zweeftijd korter dan vijf seconden, dan ga ik met een lichtere shad vissen. Verspeel je veel shads? Wellicht vis je toch met je top te laag, ofwel je shad is te zwaar.

 

 

 

Voor zowel kunstaasvissers als natuurlijk-aasvissers geldt: de vroege ochtend en de schemering heeft een streepje voor, maar let ook op het tij...

 

Een tweede techniek werkt heel goed als je op een kop van een pier, of ander obstakel staat. Werp met de stroming mee (downtide) en laat je shad het talud voor en naast de kop afdansen. Meestal heb je zwaardere shads nodig. Ik kies dan voor het type Offshore van Fiiish. Deze duiken wat makkelijker, door de vorm van de kop en het naar achter geplaatste bevestigingsoog. Net als bij de uptide techniek hou je de top hoog en tik je steeds je shad op, zodra je de bodem voelt. Ook hier is van belang dat je zweeftijd lang is, maar dat je wel in de nabijheid van de bodem en de daarop liggende obstakels vist. Bedenk dat zeebaars rondom obstakels jaagt en heel goed waarneemt. Om die reden is het helemaal niet erg als je de bodem niet raakt, zoals bij de uptide techniek.

 

Als laatste nog wat tips over de kleur en de lengte van de shads. Persoonlijk ga ik op heldere dagen voor shads met lichte kleuren en op donkere dagen (je raadt het al) voor shads met donkere kleuren. Vis je helemaal in het donker dan is Electric Blue een absolute topper. In het voorjaar doen de kleinere shads het beter, omdat het aasvis op dat moment ook niet groot is. Geel-wit lijkt dan favoriet. Later in het jaar kies ik voor de grotere shads en imitatie zandspiering, zoals de slankere Black Eels en soortgelijke shads.

 

Natuurlijk wens ik jullie heel veel succes en waardeer het enorm als je foto’s naar me stuurt met jullie vangsten. Doe me echter één plezier, als je zeebaars meeneemt voor de pan: Laat de 70+ exemplaren weer lekker zwemmen. Deze vissen zijn ontzettend belangrijk voor het nageslacht. Hiermee geven we meteen een goed signaal af en bedenk (mocht je richting de beroepsvisserij willen wijzen) altijd: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

 

John Willems

 

www.visling.nl

www.visfileermessen.nl

 

 

En zet ze terug die grote exemplaren, want ze zorgen voor de extra nakomelingen...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.