Gelukkig weet je nooit wat morgen brengt...

16 augustus 2019 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Als ik begin met schrijven, heb ik net gelezen dat een deel van het dak boven het AZ-stadion is ingestort. Gelukkig alleen materiële schade, maar toch bizar dat we midden in de zomer ineens worden opgeschrikt met een stevige storm? Windkracht 8 met uitschieters naar 9. Wel uit het zuidwesten en dan vind ik het al gauw een minder fout windje.

 

Een bot waar je u tegen zegt...

 

Ok, die zuidwester is te hard en echt vissen op deze zaterdag zit er gewoon niet in. Heb gauw nog even Facebook nageplozen, maar ik heb alleen zoete vangstberichten mogen lezen en ook dat waren er veel minder dan anders. De zomer zit een beetje in een overgang en ik ben benieuwd waar dat naar toe gaat leiden. Feit is wel dat ik morgen op het strand sta!

 

 

In juli en augustus zijn de botten over het algemeen klein...

 

De maanden juli en augustus vind ik ‘lastige’ maanden voor een blog. Als het knap weer is, ligt het strand vol met badgasten en is het visweer dan zit ik op mijn werk. Komt nog bij dat half zeevissend Nederland op vakantie is en Facebook laat voor wat het is. Daar haal ik altijd mijn tipjes vandaan, dus ook die aanvoerroute voor iets leuks is gewoon opgedroogd. Wil niet zeggen dat ik helemaal niks doe en zie, maar eerlijk is eerlijk, het is wel schrapen.

 

Laat ik beginnen met de mededeling dat ik aangenaam verrast ben door de leuke makreelvangsten die ik zo her en der lees. Niet alleen van de charters, maar ook vanuit de kleine bootjes en regelmatig zie je dan ook van die fantastisch mooie foto's van rookovens met daarin van die heerlijk gerookte makrelen. Die zelfgerookte makrelen zijn gewoon de allerlekkerste, dat weet ik uit ervaring. Al moet ik er wel gelijk bij vermelden dat ik dit jaar ‘mijn makreel’ nog moet vangen.

 

 

Voor de echt grote botten moet je in het voor- of najaar zijn...

 

De afgelopen drie, misschien wel vier jaar, heb ik helaas geen enkele makreel kunnen vangen. Maar ik niet alleen. Ook jullie vingen ze veel minder. Nogmaals, niet vanaf een charter, maar vanuit de eigen kleine boot of vanaf havenhoofden en pieren. Iemand wist mij te vertellen dat als de makreel deze kant opkwam er een hele grote vloot boten klaar lag om ze op te wachten. Tuurlijk zullen ze niet allemaal gevangen zijn, maar de echt grote scholen die je vanaf de stranden kon zien vanwege de zwerm meeuwen die er boven hing, heb ik de afgelopen jaren niet echt meer gespot. Tot dit jaar! Ik ben al twee keer getuige geweest van een dergelijke zwerm meeuwen, weliswaar te veraf om ze te kunnen belagen, maar toch... Krijg dan altijd weer een beetje de hoop dat ook ik weer eens een keertje mag roken.

 

 

Weet je waar ik zin in heb...

 

Die er nog waren en Facebook gebruiken voor hun nieuwtjes, wisten mij dus te vertellen dat er weer makreel zat. Toch, als je er gericht op ging vissen, bleek die o zo gewaardeerde makreel een horsmakreel te zijn. En ja, daar is niet iedereen fan van. Wel om te vangen, maar niet om te eten. Zelf zijn mijn broer Frank, zwager Peter en ik bezig met ons een beetje verder te bekwamen in het kunstaasvissen met een spinhengeltje bij ons aan het strand. Lichte spinstokjes met een werpgewicht tussen de 7 en 30 gram met daarop een superlicht 2500 spinmolentje gevuld met 6/00 gevlochten draad moeten het werk doen. Kleine lichte shadjes, werppilkertjes en ander kunstaasgespuis wordt geduldig aan de lijn geknoopt om daarna worp na worp voor ons hun best te doen.

 

 

Op de charterboten lukt het wel...

 

 

En ook Bob Kuiper weet zijn makreel te vangen...

Helaas is het nu alweer aanwezige apenhaar regelmatig spelbreker en zijn we alleen maar bezig met het kuisen van ons kunstaas. Maar dat we niet helemaal fout bezig zijn, weten wij omdat we al diverse keren even de strijd mochten aangaan met een’ hanger’. Even zo vaak als ze hingen, zijn we ze ook weer kwijtgeraakt. Wij vermoeden horsmakreel. Wel vreselijk leuk om met dat lichte materiaal te staan kunstazen in de aankomende schemering.

 

 

Prachtig zijn ze die horsmakrelen. Bron: De Kleine Bootvisser.

 

 

Mooie horsmakreel. Bron: de Kleine Bootvisser.

 

Wie de laatste Zeehengelsport heeft gelezen en dan met name mijn bijdrage over de bot, zal hebben gelezen dat de zomermaanden over het algemeen ‘stroef’ zijn voor wat betreft de botvangsten. Ten eerste zijn ze veel en veel kleiner dan de exemplaren die je in het voorjaar en najaar vangt en ten tweede zijn ze ook veel minder enthousiast om te azen. Ik wilde eerst schrijven ‘minder aanwezig’ in plaats van minder enthousiast, maar ik ben er heilig van overtuigd dat ze wel aanwezig zijn, maar ze zijn gewoon veel minder enthousiast. Ze liggen daar maar een beetje te liggen en zo heel af en toe gaan ze ineens azen.

 

Een mooi voorbeeld is misschien wel de laatste editie van onze Zinderend Zilte Zomeravondcompetitie. De eerste anderhalf uur sta ik maar een beetje voor Jan met de korte achternaam de krabben te voeren. Hooguit tien minuten geven die krabben mij om een visje aan de haak te krijgen, daarna zijn al mijn haken schoon en is het vissen over. De schemer kwam er licht in, ik zocht mijn heil niet meer zo ver en om de tien minuten hing er nieuw aas aan mijn haken. Werd gewaardeerd, want vanaf het ene op het andere moment draai ik de ene na de andere bot naar binnen. Met als gevolg dat ik om kwart over tien klaar ben met vissen. Met nog een kwartier te gaan is mijn aas schoon op! En oh, de dag dat jullie dit blog lezen, sta ik dus in de avond mijn volgende editie van de Zinderend Zilte Zomeravondcompetitie te vissen. Gaan jullie vast lezen.

 

 

Op deze zit ik alweer een tijdje te wachten...

 

Die avond wist ik ze uiteindelijk goed te vinden en kon ik ook nog eens met een waardebonnetje naar huis. Anderen die avond hadden aanmerkelijk meer moeite om ze te vinden en moesten het doen met één of twee botjes. Zat daar geen bot dan? Tuurlijk wel, maar daar gingen ze (nog) niet azen. De plek waar ik stond, had ik gekozen vanwege de kans op zeebaars. Een mooie branding en niet zo heel helder water. In dat ‘uitstekende’ water ving ik dus niks. Ben iets opgeschoven, uit de branding vandaan en ook wat dichter onder de kant. Ik denk dat er ongeveer 50 cm water stond. Daar haalde ik ze dus vandaan. De een na de ander. Doubletten en tripletten! Een geweldige avond. Eentje die me nog lang zal bijblijven. De avond stond in het teken van zeebaars, de omstandigheden schreeuwden om zeebaars, maar er is er die avond niet één gevangen. En dus wel een hele zooi van die luie ‘niet aanwezige’ botten. Geweldig. Om terug te vallen op mijn artikel in de Zeehengelsport: ‘Bot, een godsgeschenk voor de zeevisser. Echt waar!’

 

 

Een vis die nooit zal vervelen...

 

Ik noemde hem al even op, de zeebaars. Bij ons aan het strand? Niet aanwezig! Gewoon helemaal weg. Altijd zo rond deze tijd. Zo af en toe een uitzondering, maar er gericht op vissen, is eigenlijk vragen om een blank. In mijn eerste alinea lees je dat ik dit schrijf tijdens die storm van afgelopen week. Net nog even die spectaculaire beelden gekeken van de windhoos boven Amsterdam. Maar als je goed gelezen hebt, weet je ook dat ik morgen op het strand sta. Inderdaad met een hengel en waar denk je waar ik op inzet? Precies, zeebaars! De hele week al een schitterende zuidwestenwind, een ietwat troebel zeetje en fantastisch aas van Van Someren uit Heemskerk. Kan toch niet misgaan? Of? Eergisteren stond mijn broer Léon met mijn zwager Peter op het strand. Alles rook naar zeebaars, de omstandigheden zeiden zeebaars. Het resultaat? Drie botten! Ik weet dat hoe meer we richting september gaan de kans op zeebaars toeneemt, maar ik weet ook dat ik heel graag wil dat ik dat moment iets naar voren kan trekken. Lukt mij al jaren niet.

 

Inderdaad, ik heb nog vóór de  aanlevering van dit blog gevist. Zeebaars? Nee! Maar, je weet nooit wat morgen brengt en dus kijk ik altijd uit naar morgen!

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.