Vismigratie 3.0: karper en zalm overzetten per ‘buizenpost’

12 augustus 2019 | Redactie

Ondanks de afdamming van veel rivieren en de daarmee gepaard gaande problemen bij vismigratie, blijkt de mens toch vindingrijk genoeg om oplossingen te vinden. Het Amerikaanse bedrijf Whooshh loopt voorop in deze innovaties…

 

De 'stofzuigerslang' vervoert de zalm naar de andere zijde van de dam...

 

Stofzuigerslang

Bij de systemen die Wooshh ontwikkelt om vismigratie mogelijk te maken, wordt geen dollar gespaard. Een van de methoden om zalm van de ene kant naar de andere kant van een dam te transporteren, bestaat uit een grote ‘stofzuigerslang’ die de vis opzuigt en aan de andere kant weer uitzet.

 

 

Innovatieve oplossingen...

 

Buizenpost

Ook het overzetten van vis van de ene naar de andere vijver, zoals met karpers, wordt een fluitje van een cent door deze oplossing van het bedrijf, die ook wel ‘Salmon Cannon’ wordt genoemd. Voor veel vissoorten is dit een steun in de rug om de paaigebieden te bereiken. De overleving van de vissen die via de ‘buizenpost’  worden overgezet, is groot, want dit is na veel testwerk, ervaring en technische aanpassingen optimaal ontwikkeld.

 

 

Ook de selectie tussen zalm en andere vissoorten kan gemaakt worden met de systemen. Invasieve vissoorten voor de USA, zoals karper en zilverkarper, worden er meestal tussenuit gehaald...

Karper

Voor de karper lijkt dit ook een ideale oplossing, ware het niet dat onze mooie sportvis in de USA als een invasieve vissoort wordt beschouwd. En aangezien Wooshh ook vissorteersystemen heeft ontwikkeld waarbij op vissoort kan worden geselecteerd, betekent dit dat karpers eruit gepikt worden en afgevoerd naar elders…

 

Meer weten over de innovatieve kijk op vismigratie? Kijk op de website van Wooshh.

 

Klik hieronder om een demo te zien van de vismigratie per ‘buizenpost’.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.