Overlevingskans zeebaars bij C&R - blog

12 augustus 2019 | Michel van Spankeren

Michel van Spankeren

Gepassioneerd zee- en roofvisser. Studeerde MSc Aquaculture and Marine Resource Management en MSc Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit.

Gekleed in een sierlijke mantel van zilveren schubben, bewapend met vlijmscherpe stekels en gesierd door de explosieve kracht van een dynamietstaaf. De zeebaars is één van de meest begeerde sportvissen die het Nederlandse nat te bieden heeft. Zoals bij velen anderen staat momenteel bij mij de kustvisserij in het teken van het belagen van die prachtige zilte baars.

 

De prachtige sportvis die zeebaars heet...

 

Momenteel mogen we één zeebaars per persoon per dag ter consumptie meenemen naar huis. Dat betekent dat als je meer dan één maatse zeebaars (42+ cm) vangt en je alleen bent, je dus de rest van de vangsten terug moet zetten. Maar wat gebeurt er met de vis die je terugzet nadat hij weer tussen de golven verdwijnt? Overleeft zo’n gevangen vis wel of legt de vis een uurtje na het wegzwemmen alsnog het loodje?

 

 

Daar gaat ie weer. Zou deze het overleven?

 

Wat denk jij, overleven ze het? De een zegt van niet, de ander van wel, maar waar zijn die meningen en gedachtegangen op gebaseerd? Waar baseer jij eigenlijk je mening op? Ik worstelde ook met die vragen en besloot mijzelf daarom in te lezen in wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van catch & release op de overleving van zeebaars om er vervolgens een artikel voor Visionair (het vakblad van Sportvisserij Nederland) over te schrijven. Middels dit korte blog wil ik je aandacht vragen voor het artikel zodat ook jij straks goed geïnformeerd aan de waterkant staat!

 

 

Op de website van Visionair kun je zowel het artikel als de geraadpleegde bronnen downloaden als pdf-bestand. Klik op de foto voor een rechtstreekse link...

 

Wat zeebaars betrof vond ik één recent gepubliceerd onderzoek dat specifiek keek naar het effect van sportvisserij op de overleving na terugzetten bij zeebaars (Dicentrarchus labrax) en, al zeg ik het zelf, die resultaten zijn héél interessant. De drie belangrijkste zaken die invloed lijken te hebben op de overleving zijn de locatie van inhaking, het type gebruikt aas en de heftigheid van de bloeding bij het verwijderen van de haak. In een notendop:

 

Locatie van inhaking:

Het mag je wellicht niet als een verrassing komen maar als een zeebaars voorin de bek gehaakt is (dus vóór de kieuwen) dan is de kans op overleving heel hoog, terwijl het omgekeerde geldt voor een vis die rondom de kieuwen of dieper gehaakt zit.

 

 

Zo zien we de haak het liefste voor een perfecte C&R...

 

Type aas:

Het blijkt dat kunstaas in de meeste gevallen voorin de bek haakt en de kans op inslikken nihil is. De kans op inslikken is echter hoger wanneer natuurlijk aas wordt gebruikt. In combinatie met het vorige punt kun je je wellicht al wel voorstellen dat zeebaars gevangen aan kunstaas een hogere kans op overleving heeft dan zeebaars gevangen aan natuurlijk aas.

 

 

Kunstaas haakt in de regel ondiep in de bek.

 

Heftigheid van de bloeding:

De heftigheid van de bloeding na het verwijderen van de haak lijkt een snelle en accurate graadmeter om de overlevingskansen van een zeebaars in te schatten. Als de bloeding licht tot matig is dan is de kans op overleving goed tot gemiddeld, terwijl bij een sterke tot hevige bloeding de kans op overleving laag tot nihil is. Dus ook al zwemt de zeebaars bij het terugzetten nog weg, als de vis sterk bloedt bij het verwijderen van de haak dan is het bijna zo goed als zeker dat de vis in de komende 10 dagen komt te overlijden.

 

De resultaten uit het onderzoek met zeebaars sluiten overigens aan bij de uitkomsten van maar liefst 25 andere wetenschappelijke onderzoeken die vergelijkbare vragen onderzochten bij andere soorten vis. Bovendien vallen er uit al deze onderzoeken een boel praktische adviezen te halen als het aankomt op het verhogen van de overleving van zeebaars en andere vis. Denk daarbij aan aanpassing in montage, wel of niet onthaken, vismethode, vislocatie (niet in warmwateruitlaten vissen!) en meer...

 

Ben je benieuwd naar de gedetailleerdere uitleg van de resultaten en/óf de tips voor een hogere overlevingskans? Volg dan de link naar het artikel (en de bronnen) in Visionair.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.