Geen catch & release bij de vissende spin Dolomedes

11 augustus 2019 | Redactie

Onder de visetende dieren vind je een bont gezelschap aan dieren. Naast de mens, lusten ook veel vogels, slangen en landdieren graag een visje. Onder de visliefhebbers bevinden zich niet veel spinnen, maar die van het geslacht  Dolomedes hebben zich wel degelijk in het ‘vissen’ verdiept.

 

Vissende spinnen...

 

Geen catch & release

De ‘Fishing Spiders’ behoren tot de meer dan honderd leden van het geslacht van de oeverspinnen uit de familie van de kraamwebspinnen. Je vindt de Fishing Spiders overal ter wereld. Twee van de grootste, de Okefinokensis en de Triton leven in de Verenigde Staten. De Okefinokensis kan 8 tot 10 cm groot worden. Hoewel veel van de soorten meer prooien kennen dan alleen vis, is de Okefinokensis een echter visser onder de 18 soorten die ooit ‘betrapt’ zijn op het eten van vis. Catch & release komt echter niet in zijn woordenboek voor…

 

 

Trillingen

De Fishing Spiders wachten meestal aan de oever tegen het water aan op prooien. Ze detecteren trillingen op het water en weten de bron en de afstand tot die bron meteen te lokaliseren. Met hun holle kaken en de klauwtjes aan de poten zijn het echte jagers, die makkelijk over het water lopen en ook onder water kunnen leven. Wanneer ze een prooi te pakken hebben, spuiten ze deze in met hun gifkaken, waarmee de prooi eenvoudig te overmeesteren en te verteren is.  

 

 

Zelfs kikkertjes staan op het menu van deze jagers...

 

Ook in Nederland

Ook in Europa komen twee spinnen voor van het geslacht Dolomedus: de Dolomedes plantarius en de Dolomedes Fimbriatus. Beide kunnen rond de 2 cm lang worden.  De Plantarius (Great Raft Spider) kun je ook in Nederland tegenkomen. Deze ‘Grote Oeverspin’ houdt vaak de voorpoten, net als andere spinnen uit het geslacht Dolomedes, op de waterspiegel om trillingen van mogelijke prooien te detecteren. Ook onze Nederlandse Grote Oeverspin lust wel eens een visje, zoals een stekelbaarsje, kikkervis of een broedvisje naast andere prooien als libellenlarven en diverse andere insecten.

 

Klik hieronder voor een filmpje van de Fishing Spider Dolomedes okefinokensis op Smithsonian Channel.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.