Juni, mijn vakantiemaand – blog deel 2

12 juli 2019 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Het park waar ik geboekt had, heet Waterresort Bodelaeke en ik raad je echt aan om eens naar de internetpagina van dat Waterresort te gaan. Alle huisjes liggen namelijk aan het water en ze beschikken ook nog eens allemaal over een eigen aanlegsteiger annex vissteiger.

 

 

Mijn onderkomen op het Waterresort, zie je de vissteiger?


De laatste week van mijn vakantie betrof het tripje naar Giethoorn. Dit was er een met het gezin en dan staat het vissen op een laag pitje. Maar als je slim boekt, en dat kan je wel aan mij overlaten, kan je er ook voor zorgen dat er vlakbij je bungalow wat water valt te vinden…

 

 

 

De chaos in Giethoorn. Afgeladen vol met fluisterbootjes…

 

Giethoorn zelf is een prachtig dorp en ik heb dan ook met bewondering naar al die mooie huizen gekeken, maar wat er in dit dorp allemaal gebeurt is echt bizar. De ene na de andere touringcar dropt daar zijn passagiers en die gaan allemaal als blinde paarden naar de fluisterbootjes om een tochtje te maken in Giethoorn. Als je wel eens op YouTube hebt gekeken naar de chaos die je ziet op Aziatische wegen, dan heb je een klein beetje een beeld van wat er gebeurt als er honderden, nee duizenden buitenlanders, tegelijkertijd in die fluisterbootjes zitten en hun weg proberen te vinden op dat water. Dat levert een enorme chaos op. Ik heb niemand kwaad zien worden, maar ik heb wel heel veel angstige gezichten gezien van vrouwen die het doodeng vonden. En wat ook wel bijzonder is, is dat niemand daar met iemand praat, maar dat iedereen op zijn eigen telefoon zit te kijken, selfies loopt te maken of de boel loopt te filmen. Ze filmen letterlijk alles! Tot het voeren van de eendjes aan toe...

 

 

Mooie dikke grote voorns…

 

Om te vissen, had ik een winkle picker en een spinstokje meegenomen. Ik begon met de winkle picker, een dobbertje en een paar sneetjes witbrood. Tot mijn verbazing had ik al na een paar minuutjes mijn eerste visje. Een prachtige blankvoorn van een centimeter of 20. Na die eerste ving ik de ene na de andere vis. Blankvoorn, rietvoorn en bleien. Na verloop van tijd begon ik met een wat grotere broodaanbieding. Dikke grote pluimen en tot mijn verbazing waren de vissen die ik bleef vangen ook gelijk een stuk groter. Dan heb ik het dus over prachtige blankvoorns van een centimeter of 30 en zelfs groter.

 

 

Karper en brasem heb ik niet gezien, maar wel veel van deze schitterende blankvoorns...

 

Karper en brasem heb ik niet gezien. Ook niet gespot. Mijn spinstokje heb ik diverse keren gepakt om te kijken of ik met een kunstaasje baars, snoek en of snoekbaars tot een aanbeet wist te verleiden. Is me niet gelukt, maar ik heb wel een andere enthousiasteling baars zien vangen aan kunstaas. Zelf wist ik baarsjes te vangen met maden. Tijdens tochtjes in de omgeving kom je langs heel veel mooi waterpartijen en wat je dan ook zal opvallen, is dat er daar heel veel mensen aan het vissen zijn. Dus overweeg je ooit de chaos van Giethoorn te gaan bekijken, neem dan zeker je hengel mee. Er is een overdaad aan water en het visbestand in de omgeving is van een uitzonderlijke klasse.

 

 

De zomer staat voor de deur, met de onvermijdelijke badgasten…

 

Juni zit erop en ik ben alweer aan het werk. De maanden juli en augustus luiden de echte zomer in. Vaak een periode van heel mooi weer en dus drukte op de stranden. De kans die ik de komende maanden ga krijgen om te gaan zeevissen, is klein, maar doet de gelegenheid zich voor, dan zal ik je zeker hierover berichten.

 

 

Een prachtige branding, daar zou toch zeebaars in moeten zitten…

 

En wat denken jullie. Sta ik toch op 7 juli bij ons op het strand! De laatste competitiewedstrijd van Zeevisvereniging de Salamander alvorens we allemaal met zomerreces gaan. Buienradar klopte eindelijk weer eens en die had ons voor die dag helemaal geen mooi weer voorspeld. Is het niet heerlijk! Nee we moesten het doen met een noordwesten windje kracht 3 à 4 en een temperatuur van zo om en nabij de 15, misschien 18 graden. Die noordwestenwind is bij mij bij voorbaat al waardeloos, maar die onwijs mooie branding waar ik tegen aan stond te kijken, beloofde best wel wat.

 

 

Nog niet zo'n hele grote, maar ze zitten er wel…

 

Ondanks mijn langdurige afwezigheid heb ik vanzelfsprekend wel de berichtgeving zo her en der gevolgd en toen ook wel meegekregen dat er zo af en toe hele mooie zeebaarzen worden gevangen. De week vooraf aan deze wedstrijd zat medeblogger John Willems ’s ochtends vroeg heerlijk te zeebaarzen en aan het eind van zijn sessie wist hij te melden dat hij drie prachtige maatse baarzen had gevangen. Mijn zwager Peter vertelde precies hetzelfde verhaal en die wist ook nog te melden dat hij een zooitje mooie botten had gevangen.

 

 

Bot. Er zat alleen maar bot. Helemaal niet verkeerd toch…

 

Hoe anders kan het zijn bij zo’n wedstrijd? We visten naar laag water, we hadden een schitterende branding en de beelden op Facebook lieten mij zeebaars zien. Toch is er door de 19 wedstrijdvissers welgeteld maar 1 zeebaars gevangen. Weliswaar eentje van 61 centimeter, maar toch… Eentje! We vingen gelukkig wel bot. Zoals zo vaak was de bot ook deze keer weer de vis die voor velen van ons de visdag een beetje glans gaf. Als die er toch niet was jongens, hoe vaak zouden we dan blanken…?

 

 

Lekker relaxed vissen in de zomermaanden, hoe mooi kan dat zijn...

 

Van bovenstaande foto kan ik maar geen genoeg krijgen. Zo zou vissen nou altijd moeten zijn. Een prachtige zee, lekker weer, de hengels in de standaard en een stoeltje om er af en toe even lekker bij te gaan zitten. Dát jongens, is voor mij het vakantiegevoel. Ik hoop dat jullie vakantie net zo mooi is als de mijne was, dan weet ik dat je een mooie vakantie hebt gehad. Geniet ervan!

 

 

En deze jongens? Komt in september wel weer…

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.