Nederland wint 49e Nationscup op de Oostzee

11 juni 2019 | Henri Karremans

Het Nederlandse bootvisteam, dat bestond uit Louis van Bommel, Eric Goossens, Jeremy Stockx, Sjaak Verburg, Mark van Wanrooij en coach Henri Karremans heeft afgelopen Pinksterweekend voor een verrassing gezorgd door sinds heel lang geleden Duitsland te kloppen op de Nationscup op de driftend te bevissen Oostzee. Het werd een nipte overwinning…

 

De teams van de vier landen bijeen...

 

Nipt, omdat de Duitsers de eerste dag wonnen en Nederland de tweede dag, maar op punten eiste ons Sportvisserij Nederland team de winst op! Een mooie opsteker voor het bootvissen in Nederland, waar het perspectief om redenen van vergrijzing en gestegen kosten aan het teruglopen is.

 

 

Er werd niet veel kabeljauw gevangen, maar Louis van Bommel pakte er vier...

 

 

Mark met een mooie bot aan het eind van de oranjegele kralenketting...

 

Oostzee

Na eerst getraind te hebben op Hemelvaartsdag heeft het Nederlands bootvisteam op de Nationscup, die gevist werd op de Oostzee bij Burgstaaken, afgelopen vrijdag een goede uitgangspositie veroverd op de eerste dag. Het was evenwel geen gemakkelijke dag, want in de morgen werd er gedrift op kabeljauw en die zijn ook daar al schaarser geworden!

 

 

Eric Goossens werkte zich gestaag richting podium...

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder meer met enkele fraaie platvissen...

 

 

Zeewormen en zagers

Slechts een enkele vis liet zich die dag verleiden en dat spelletje beheerste Nederland niet goed genoeg. Alleen Louis van Bommel, met vier stuks, en Mark van Wanrooij met één exemplaar, scoorden voor Nederland. Ook een enkele platvis had trek in de aangeboden zeewormen en zagers. Die genoemde aasjes waren namelijk de voorgeschreven aassoorten, die de deelnemers van de organisatie uitgereikt kregen.

 

 

Ook Jeremy wist ze te vinden op de Oostzee...

 

Spektakel

Maar het spektakel begon pas in de tweede helft van de wedstrijd. De deelnemers wisselden van plaats en de boot verkaste naar een wijtingstek. Al meteen stonden de hengels krom en rammelden de toppen. Wijtingen tot veertig cm werden met drie tegelijk uit het water gehaald. En die visserij beheersen onze mannen wel! De opgelopen achterstand ten opzichte van Duitsland kon echter niet meer goedgemaakt worden, mede omdat de schipper de wedstrijd inkortte vanwege de overvloedige vangsten. Ook de Belgen zagen deze visserij wel zitten en maakten het ons Nederlands team best wel moeilijk. Deze dag konden de Rode Duivels echter niet aan Nederland voorbij. Luxemburg eindigde op gepaste afstand op de vierde plaats. Maar het Nederlandse team keek tevreden terug op de eerste dag!

 

 

Wijting!

 

Platvisdag

Zaterdag, op de tweede dag van de Nationscup, werd voor een totaal andere richting op de Oostzee gekozen. De dag kende opnieuw een zeer spannend verloop. Het werd een zogenaamde platvisdag. Gekozen werd voor ondiepe gedeelten, waar mooie schollen, scharren en botten op de deelnemers lagen te wachten. Kleinere haken gebruiken, met slecht één zeepier op de haak, voorzien van oranjegele kralen was de oplossing voor het vangen van de prachtige diverse platvissen.

 

 

Mark met twee platten...

 

De wijting liet de toppen rammelen...

 

 

Sjaak Verburg met een mooi platvisduo...

 

Driften

Opnieuw werd er gedrift en de boot ging deze dag wat harder over het water, omdat er wat meer wind stond. In het begin liep het nog niet zo hard voor het team, maar naar gelang de wedstrijd vorderde kwam Oranje steeds beter in de vangst. Alleen de beste man van de eerste dag, Louis van Bommel, had dit keer een moeilijke dag. Hij ving slechts twee vissen, waardoor hij terugviel in het klassement.  Maar daar stonden de eerste plaatsen voor Eric Goossen,  Mark van Wanrooij , een tweede plaats voor Jeremy Stockx en een derde plaats voor Sjaak Verburg in de diverse vakken voor in de plaats. En dat bleek genoeg om de Duitsers, die de dag ervoor gewonnen hadden, te verslaan in de eindstand.

 

 

Een mooie derde plaats individueel voor Eric Goossens...

 

Winnaar

In de toch moeilijke omstandigheden wist het Nederlandse team dus een prima eerste plaats in de wacht te slepen. Duitsland werd tweede voor Luxemburg en België. Nederland had de Nationscup al diverse malen gewonnen, maar de Duitsers verslaan op eigen terrein was héél lang geleden. Een dik verdiende overwinning. Daar kwam als kers op de taart nog een derde plaats individueel voor Eric Goossens bij! Een reden om super tevreden terug te kijken op dit evenement, wat inmiddels al voor de 49e keer werd georganiseerd. Volgend jaar is het de beurt aan Luxemburg, dat waarschijnlijk gaat kiezen voor Noord-Frankrijk als plaats van handeling.

 

 

 

Het winnende team: Nederland...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.