Op veler verzoek: recept van de gerookte geepsalade

23 mei 2019 | Michel van Spankeren en John Willems

In zijn meest recente blog van Michel van Spankeren getiteld ‘Zitten ze er al?’ snoept Michel van een salade die hij maakte van zelfgevangen en zelfgerookte geep. Naast de positieve reacties op zijn blog waren er veel vragen over het recept voor deze lekkernij. Panvisser en mede-blogger John Willems en Michel sloegen dus de handen ineen voor onderstaand artikel met het recept van de gerookte geepsalade, op veler verzoek!   

 

Geneert u zich vooral niet, wanneer de mondhoeken enigszins vochtig worden bij het kijken naar deze foto...

 

Lekkernij

Als ze er eenmaal zitten, komen ze ook met tienduizenden tegelijk, onze zilveren pijlen genaamd geep. Het is nogal een graterige vis (met groene graten!) en commercieel niet interessant. Als we daar met verstand en met mate voor de eigen ‘pan’ wat van meenemen, kun je wellicht een onverwachte lekkernij ontdekken.

 

 

Belone belone is weer in het land... (foto Robby Fish)

 

Rookbox

Het roken van geep gaat heel goed in een rookbox. Snij het lichaam van de geep in stukken, passend in de rookbox. Leg ze in een pekelbad van 1 deel zout en 10 delen water. Na pakweg 45 minuten zijn ze zout genoeg. Droog de stukken geep goed af en zet de rookbox met houtmot op het vuur. Op het moment dat er veel rook ontstaat mag de geep erin en het vuur onder de box omlaag. Een temperatuur van 75-80 graden Celsius is ideaal. Controleer na tien minuten op gaarheid. Als de rugvin makkelijk los laat is onze Belone Belone gaar.

 

 

Weten we het nog? Een reepje spek aan de haak, een flintertje zalmhuid (eet de rest zelf op met een beetje Kikkoman!) of een reepje uit de buik van de geep zelf aan de haak. Die grote zwarte geepdobber is het beste zichtbaar op het grote afstand in zee...

 

Rookton

Roken in een rookton. Ook nu starten we met pekelen van de gepen. Na het speten (rijgen op de spies) hangen we de gepen boven een open vuurtje en open ton. De huid moet namelijk eerst droog zijn voor het roken, zodat de huid taai is en de gepen goed blijven hangen. Na een uur drogen kan de rookton dicht, zorg je voor rook en breng je de temperatuur naar 60-75 graden Celsius.  Meestal zijn ze in 45 minuten gaar en lekker gerookt.

Geep is een vrij magere vis; veel magerder dan bijvoorbeeld paling. Om die reden is het visvlees wat droger en valt hij vrij snel uit elkaar. Fileren valt niet mee. Om die reden trekken we de huid eraf en plukken het visvlees van de groene graat.


 

Zelf vis roken hoeft niet moeilijk te zijn...

 

Het recept voor de salade is als volgt:

Per twee gerookte en geplukte gepen (dus ontdaan van huid en graten na roken);
 

- 1 hardgekookt ei geprakt met een vork
- 1 fijn gesneden zoetzuur augurkje (kleine blokjes)
- 0,5 theelepel mosterd
- 1 eetlepel mayonaise
- fijngesneden verse bieslook
- verse dille en tijm naar smaak
- peper naar smaak
- chilipepertje voor wie het pittiger lust

 

Roer alle ingrediënten door elkaar. De geepstukjes het liefste als laatste toevoegen zodat ze niet helemaal uit elkaar vallen. Heerlijk op een toastje, of wit puntje. Eet smakelijk!

 

Enne…nog een toevoeging van onze redactie: het is niet onze gewoonte om drankadvies te verstrekken, maar een frisse Skuumkoppe, Karmeliet, Gouden Carolus, La Chouffe, Leffe Blond of La Trappe Witte Trappist past hier uitstekend bij. En qua witte wijn? Wie een lekkere weet die hierbij past, gelieve dit even te vermelden in de Facebook-reacties, zo helpen we elkaar ;-) Santé alvast!

 

Michel van Spankeren en John Willems

 

www.visling.nl

www.visfileermessen.nl

 

 

Voor eenmaal een bier-advies bij deze salade (zie tekst). En wie een goede witte wijn bij de vis heeft geproefd; laat het even weten in de Facebook-reacties. En je weet: drink met mate; bij voorkeur je vismaten...;-)  

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.