Zeebaarsseizoen 2019: we gaan beginnen!

17 mei 2019 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Het zeebaarsseizoen 2019 staat op het punt van losbarsten. Vanaf het strand worden ze al prima gevangen. Een pennelrig met assist hook beaasd met, voor de stekels overheerlijke steekzager, of mesheft zijn succesvol. Ook vanaf de pieren van IJmuiden en in het Europoortgebied worden de nodige zeebaarzen gevangen. Voor mij is het moment aangebroken om te gaan voorbereiden op spannende zeebaars avonturen met de boot, maar dan mag ik mijn tackleboxen wel eens gaan inrichten...

 

Dat er dit jaar maar vele mogen volgen...

 

Vorig jaar heb ik de meeste zeebaarzen gevangen met Black Minnow Shads van Fiiish. Ik durf gerust te zeggen, dat dit mijn favoriete shads zijn. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten. Ik heb ze van 7, 9, 12 en 14 cm. Er zijn nog grotere, tot 20 cm lengte toe, maar die heb ik eigenlijk nooit gebruikt. Begin van het seizoen start ik graag met kleine shads van 7 en 9 cm. Waarschijnlijk lijken deze het meest op de jonge vis, die er dan ook rondzwemt. Overdag gebruik ik het liefst witte shads en het allerliefst met een rode kop.

 

 

Mijn favoriete shad...

 

Niet alleen zeebaarzen vinden de shad onweerstaanbaar, maar met enige regelmaat sneuvelen er ook botten op deze aantrekkelijke shad. In het donker schakel ik graag over op kaki shads, of tweekleurige gele shads. Naarmate het seizoen vordert vis ik steeds meer met groter kunstaas. Logisch, want de natuurlijke aasvissen groeien ook.

 

 

Een mooie havenbaars...

 

Naast het feit dat mijn tackleboxen aangevuld mogen worden valt er me nog wat op:  de shads hebben verschillende uitvoeringen loodkoppen. Zo zie ik spitse koppen, maar ook loodkopjes waarvan de kin rond naar boven loopt. Dat ga ik uitvissen op de website van Next Level Fishing,  het bedrijf dat sinds 1 mei jl. is gaan samenwerken met Midnight Moon.

 

Zoek de verschillen:

De Offshore...

 

De Shore...

 

De Shallow...

De Search...

 

De website leert me dat de spitse loodkop het type ‘Offshore’ is. Het oogje staat vrij ver naar achteren. Dit zorgt samen met de spitse kop voor een duikende actie. Vooral te gebruiken in dieper water en vanaf de boot. Goed om te weten dus. De stompe loodkop wordt het type ‘Shore’ genoemd. Door de oplopende kin en het bevestigingsoogje, dat veel verder naar voren staat, is de actie van deze shad opgaand. Heel handig voor de kantvissers. Hierdoor raak je minder snel vast aan stenen en andere obstakels in het jachtgebied van onze gestekelde vrienden.

 

 

Vanaf de boot...

 

Dan zijn er nog twee koppen, die ik tot op heden niet heb gebruikt: type ‘Shallow’ met het bevestigingsoog voor op de kop. Dit is een kunststof kop met klein loodgewicht. Heeft geen duikende werking en is bijzonder geschikt om op zeer ondiep en obstakelrijk water te vissen, heel traag te vissen, of juist heel erg aan de oppervlakte te vissen. Als laatste het type ‘Search’.  Deze is speciaal ontworpen voor het verticalen, hoewel je er ook prima diagonaal mee kunt vissen. Deze shad gaat steeds in een hoek van 45 graden op de bodem staan, na het afzinken.

 

 

Hangen...

 

Hoe vis je nu zo’n shad op zijn aantrekkelijkst? Een eenduidig antwoord is lastig. Om die reden zijn er door Fiiish loodkoppen met verschillende acties bedacht. Je moet eerst uitzoeken waar de zeebaars op dat moment uithangt: tegen de bodem, op half water, of wellicht aan de oppervlakte? Mijn persoonlijke voorkeur is om op de bodem te beginnen. Met niet al te harde stroming vis ik downtide en het liefst met een zo licht mogelijk loodkopje.  Mij lijkt het type ‘Offshore’ hiervoor het meest geschikt.

 

 

Niet alleen aan shads...

 

Een sterke jager...

Ik wil op de bodem komen, maar dat mag best even duren. Bij het afzakken krijg je namelijk de meeste aanbeten. De top van mijn hengel hou ik hoog. Zo voel ik duidelijk het tikje, waarmee het shadje op de bodem is geland. Zelf voel ik het landen op de bodem vaak aan het ontspannen van de hengel, maar ik vis dan ook met een 15-40 grams hengeltje. Lekker licht en dat kan omdat ik vanaf mijn boot vis. Met twee-drie slagen van de molen wip ik het shadje  van de bodem. Het zakken kan weer beginnen, totdat je weer bodem voelt. Tip: varieer met snelheid en hoogte van ’het huppeltje’ over de bodem. Af en toe opspinnen naar half water, of nog hoger kan de vis alleen maar triggeren. Stroom het wat harder, dan probeer ik nog steeds met een licht loodkopje te vissen. Ik werp dan uptide. De stroming drukt de shad tegen de bodem. In mijn beleving kan ik hiervoor het beste type ‘Shore’ gebruiken.

 

 

Diep of ondiep?

 

Nog een tip: voor de beste actie is het goed om de shad te fixeren met secondelijm aan de kop. Doe je dit niet dan gaat de body rollen, terwijl je graag een goede staartactie wil.  Slim bedacht door de fabrikant: je kunt alleen de lijm van Fiiish zelf gebruiken. Ze hebben namelijk een activator toegevoegd aan de shad, die niet werkt met andere lijm.

 

 

Kijk hier dan: een bot heeft zich ook op de Black Minnow geworpen...

 

Vaak lees ik over ‘dikke boemen’ op het kunstaas. Gebeurt inderdaad regelmatig, maar nog vaker voel je maar een klein tikje. Sla niet aan, want zeebaars heeft de neiging om eerst je (kunst)aas te testen met een klap van de kop. Beter is je actie te versnellen en de volgende tik zal je baars ‘hangen’. Levert het vissen bij de bodem geen aanbeten op, dan kan langzaam spinnen op half water en aan de oppervlakte het antwoord zijn. Kan natuurlijk met het type ‘Shore’, maar ik ga zeker ook het type ‘Shallow’ aanschaffen om langzaam aan de oppervlakte te spinnen. Vissen met pluggen is dan ook een goed idee. Zijn de zeebaarzen nog steeds niet te verleiden, dan wil snel spinnen met kleine pilkertjes nog wel eens werken.

 

Hebben: de Black Eel...

 

De laatste tip: in een Facebook posting van Rik Hengelsport zag ik de Black Eel van Fiiish. Volgens mij een perfect aas om op het strand en op het zand voor blokken en andere obstakels te vissen. Gewoon langzaam tegen de bodem spinnen en af en toe een metertje laten springen. Precies als het natuurlijke gedrag van zandspiering. Die moet ik dus ook hebben!

 

Veel succes, visplezier en een lang, ‘stekelig’ seizoen. Ik zie jullie foto’s graag tegemoet.  Tot de volgende blog!

 

www.visling.nl

www.visfileermessen.nl

 

 

De nacht is voor de rovers...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.