Alert zijn op gemerkte ‘Engelse’ haaitjes

14 mei 2019 | Redactie

De opkomst van de kleine haaisoorten in het zuidwesten van ons land is verheugend voor zowel natuurliefhebbers als sportvissers. Deze (gevlekte) gladde haaitjes kunnen al mooie afmetingen bereiken en lijken goed te gedijen. Met merkacties zoals bij de bekende Sharkatag probeert men de haaisoorten te monitoren om een beeld te krijgen van de verspreiding en de ontwikkeling.

 

Niet alleen in Nederland worden haaitjes gemerkt...

 

Doorgeven

Omdat er in Nederland reeds vele gevangen haaitjes werd ‘getagd’ en dus voorzien van een merkje, is het ook belangrijk dat terugmeldingen worden genoteerd en doorgegeven. Nu is men in Engeland reeds langer bezig met het merken van haaien en roggen, en hier werden reeds goede resultaten mee behaald, die ook voor de Nederlandse projecten model stonden.

 

 

Nederlandse merkjes op haaitjes...

 

Engeland

Een van de meest recente Engelse projecten betreft het merken van dezelfde haaisoorten als degenen die ook in ons land (voornamelijk Zeeland) worden gevangen, namelijk de (gevlekte) gladde haai. En omdat het niet uitgesloten is, dat enkele van deze gemerkte Engelse haaitjes in Nederland zullen opduiken, is het goed om te weten om welke merkjes dit gaat.

 

 

Deze merkjes kunnen door de Engelse Cefas gebruikt worden...

 

 

Ook elektronische 'data storage' tags als deze gebruikt men in Engeland...

 

Starry smooth hound

De haaitjes kunnen zowel voorzien zijn van elektronische tags als van tag-labels. Mochten er gemerkte ‘Engelse’ ‘starry smooth hounds’ (gevlekte gladde haai) gevangen worden, dan wordt de vanger verzocht de gegevens te noteren en te melden bij de Cefas in Engeland. De Cefas staat voor Centre for Environment, Fisheries & Aquaculture Science. Bij het terugmelden van een elektronische tag kun je als beloning zelfs 100 Engelse ponden ontvangen.

 

Merkjes

Alle informatie over de merkjes en de contactgegevens van de genoemde instantie vind je hier.

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.