Scharrenbal tijdens viswedstrijd Eemsvissers op de Dollard

01 mei 2019 | Erwin Nijdam

Een strakblauwe lucht, weinig wind en temperaturen zo rond de twintig graden waren de ingrediënten van de bootviswedstrijd van verenigingen de Eemsvissers en de Zeenon die vorige week plaatsvond op de Dollard. Tussen 7 en 8 uur  werden alle deelnemers en speciale gasten verwelkomd met een bak koffie in restaurant De Boegschroef in Delfzijl en werden de spelregels nog even doorgenomen.

 

De winnende boot had 91 stuks schar...

 

Onder de genodigden in het restaurant ook als speciale gasten de heer D. Vertegaal van Sportvisserij Nederland, mevrouw Z. Jager van Ziltwater en de heer W. van der Hey van de Waddenvereniging. Dit drietal was betrokken bij visonderzoek in de Dollard/Eems en elk van hen bleek die dag eveneens goed met een hengel overweg te kunnen.

 

 

Een stralende dag...

 

Meteen in de schar

Om 8 uur vertrokken alle boten naar de visplekken en om 9.15 uur werd het startsein gegeven. Meteen na de start begonnen de vissers die voor het ondiepe water hadden gekozen schar te vangen. Aangezien er de weken voorafgaand nog gul werd gevangen op diep water probeerden enkele boten hier hun geluk te beproeven, maar deze hadden helaas minder succes. De schar is eind april massaal aanwezig op de ondiepe zanderige stukken in de Eems en ook vanaf de kant bij de pier van Oterdum kan deze smakelijke vis goed worden  gevangen.

 

 

Vrijwel alle boten vingen schar...

 

Meten

Om 14.15 uur ging de stroming uit het water en keerden de boten terug naar de haven, waar het meten van de vissen kon beginnen. Aangezien de boten behoorlijk wat vis aan land hadden gebracht nam dat nogal wat tijd in beslag. Al snel werd duidelijk dat de boot met Theo en Andries Joustra veruit de meeste scharren had gevangen en dus ook de meeste centimeters vis had. In totaal waren het 91 stuks met een totale lengte van 2171 cm. Als minimummaat werd 23 cm voor de schar aangehouden. De grootste vis van deze dag was een bot van 32 cm die door W. van der Hey werd gevangen. Naast schar en bot werd er nog een ondermaats gulletje en een paling van ruim 50 cm gevangen. Alle vangstgegevens worden beschikbaar gesteld aan de genoemde organisaties zodat zij dit kunnen verwerken in hun data.

 

 

Het tellen en meten van de vangsten nam de nodige tijd in beslag...

 

Prijzen

De prijsuitreiking vond in De Boegschroef plaats. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de winnaars bekend gemaakt en konden zij hun prijzen in ontvangst nemen. Er werden drie prijzen uitgereikt; die voor de beste boot, de grootste vis en de aanmoedigingsprijs. Deze prijzen werden mede beschikbaar gesteld door Henry’s Hengelsport uit Farmsum, tevens bekend als leverancier van zowel verse als ingezouten zeepieren.

 

Bijdrage leveren

Iedereen kon terugkijken op een prima dag. De sfeer was goed en de deelnemers waren zeer tevreden. Ondanks dat er vissen onttrokken worden uit de zee willen de Eemsvissers als vereniging een bijdrage leveren door mee te werken aan onderzoeken die ertoe bijdragen dat er in de toekomst verstandige beslissingen kunnen worden genomen om ook toekomstige generaties te laten genieten van deze geweldige hobby.

 

 

Visdag

Komende periode staan er meer activiteiten op het programma van de Eemsvissers en de Zeenon,  zoals een gezamenlijke visdag op de Tender, een bezoek aan Groningen Seaports en een KNRM dag . Later dit jaar volgen er weer viswedstijden. Informatie hierover is te vinden op de websites van de Eemsvissers en de Facebookpagina van de Zeenon.

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.