‘Stenen peuteren’ kan iedereen! - blog

26 april 2019 | Sjors Waterschoot

Sjors Waterschoot

Gepassioneerd sportvisser op zowel zoet als zout en als soortenjager altijd op zoek naar een nieuwe vissoort op zijn voortdurend groeiende lijst.

Vanuit het Zeevis forum Nederland op Facebook, organiseert beheerder Bob Kuiper regelmatig een evenement voor de geïnteresseerde leden. Zo wordt er soms een ‘surf casting clinic’ gegeven of op de wrakken gevist met de boot. Omdat ik deze samenhorigheid erg goed kan waarderen, schrijf ik wekelijks een kort verslagje voor Bob’s Forum, waarin ik iedere week een ander vissoort bespreek. Van het één kwam het ander en na enkele maanden bloggen, stonden we samen op een middag tussen de stenen te peuteren en vingen we allebei leuke visjes; slijmvis, zwartbekgrondel, pollak en zeedonderpad.

 

Joey Leblans (links) en Pim Eerenveld (rechts) in actie...

 

Na onze kennismaking kwam Bob al snel met het idee om dit eens als evenement te organiseren, zodat iedereen die dat wil, eens wat andere visjes kan vangen dan normaal. Zo gezegd zo gedaan. We organiseerden een dagje op het havenhoofd van Scheveningen; helaas moest dat twee keer uitgesteld worden door slecht weer… Niet per se omdat ik in deze omstandigheden niet zou gaan vissen, maar juist om de wat minder ervaren vissers het klimmen over de (soms gladde) basaltblokken te besparen.

 

 

De eerste slijmvisjes...

 

 

En er zouden er veel gevangen worden die dag...

 

De derde poging was het wel raak en op 30 maart jl. was het dan eindelijk zo ver! Wanneer ik ’s ochtends in de trein stap kom ik er al snel achter dat er een wisselstoring is en dat ik veel vertraging ga hebben. Argh! Waarom net vandaag als ik deze ‘cursus’ moet geven?! Een echte cursus is het niet, want uiteindelijk staan we gewoon lekker met zijn allen te vissen…

 

 

Portret van een slijmvis...

 

 

Bob Kuiper aan het peuteren...

 

Wanneer ik dan eindelijk op de parkeerplaats bij de Houtrustweg aankom, staat het groepje gezellig met elkaar te praten en te grappen. Zeer ervaren vissers, maar ook jongens met weinig ervaring, gelukkig heeft iedereen er even veel zin in en een paar minuten later wandelen we met het groepje richting de kop. Ik was vooral blij verrast dat Rien van Nunen er bij kon zijn, wij hebben samen al eens op de harder geblankt en dat was een heel gezellige leerzame dag. Ook Marcel van der Zwan, de LRF-purist die uitsluitend kunstaas gebruikt is er ook bij. Met zijn allen samen staat er een paar 100 jaar ervaring op de parking.

 

 

Prachtige donderpadden...

 

 

Mooi in het zonnetje...

 

Wanneer we op de kop van de pier staan vertel ik de jongens dat ze in principe elk gaatje waar water in staat kunnen proberen, maar dat je met je loodje de bodem af kan voelen op zoek naar het diepste plekje. De ervaren mannen zijn er dan ook meteen vandoor en binnen een mum van tijd komen de eerste slijmvisjes boven! Herman Wildenberg gaat meteen voor ‘hard-modus’ en gaat op een basaltblok zitten dat 45 graden scheef ligt…

 

 

Tijmen leert die dag ook slijmvisjes vangen!

 

Wanneer ik een onderlijntje sta te knopen, hoor ik Rien brullen van het lachen. Hij had een flinke gul gehaakt, die hij niet de baas kon… De lijn brak, maar voor zo’n ervaren visser als Rien is het gevoel van zo’n vis op het lichte materiaal even veel waard als de vis echt vangen. Ik vind het geweldig om te zien dat hij zich zo vermaakt, wat een held!

 

Ondertussen help ik hier en daar met lijntjes knopen en gaten zoeken voor de andere deelnemers. Al snel heeft bijna iedereen een visje te pakken, alleen onze jongste deelnemer Tijmen (9 jaar) nog niet… Daarom help ik hem met het laten zien wanneer het loodje op de bodem ligt en hoe hij de diepte kan ‘voelen’… Maar alsnog krijgen we geen beten in het poeltje…

 

 

Kijk nou eens: Herman met een echte Scheveningse kliplipvis...

 

 

Een mooi exemplaar...

 

Maar dan wordt ik door Bob geroepen ‘Sjors, hier is iets speciaals gevangen! Kom eens kijken!’ Naast hem staat Herman die een prachtige lipvis omhoog houdt. ‘Wow!’ roep ik. Dat is een volgens mij een kliplipvis (Ctenolabrus rupestris)! Ik sprint naar Herman toe en al snel kan ik mijn vermoedens bevestigen. Dat is echt een speciale soort voor Nederland en bij mijn weten ook de eerste ooit uit Scheveningen!

Joey Leblans is ondertussen op een andere plaats volop slijmvis aan het vangen. Iedere keer als zijn loodje de bodem raakt krijgt hij beet… En daarom loop ik eventjes naar hem toe, om te vragen of hij zijn plekje voor een paar minuten aan Tijmen af wil staan. Joey vindt dat totaal niet erg en 2 minuten later hebben we dus allemaal al vis gevangen! Voor mij is het prachtig om te zien hoe Tijmen de techniek langzaam maar zeker door krijgt; over een paar jaar vist hij ons allemaal naar huis!

 

Zo vis ik nog even verder met Tijmen die nog enkele visjes pakt. Naast mij zitten Joey en Pim Eerenveld ook heerlijk te vangen. Het valt vandaag echt op dat de mesheften het favoriete aas zijn, terwijl ik normaal juist voor zagers of mosselen ga! Zo leer je altijd weer wat bij!

 

Ik had van tevoren beloofd dat iedereen vis zou vangen… Dat is niet geheel zonder risico, maar wel uitgekomen! Vanaf nu is de druk er af! Met zijn allen vissen we langzaam alle rotsspleten af, richting de kant. Marcel weet met zijn kunstaasje een prachtige zeedonderpad (Myoxocephalus scorpius) te vangen. Waarna Herman zijn goede voorbeeld volgt. Niet veel later is het weer Marcel die een soort toevoegt aan het lijstje van vandaag; de groene zeedonderpad (Taurulis bubalis).

 

 

Bob in volle concentratie...

 

Tijdens de dag splitst iedereen steeds verder op, sommige jongens gaan wat eerder naar huis, anderen blijven fanatiek proberen. Tegen het einde van de middag staan Joey, Bob en ik met zijn drieën diep tussen de blokken in te peuteren. We vangen alle drie nog wat slijmvis. En even later is het Bob die nog een nieuw soortje aan de lijst toevoegt; vijdradige meun (Ciliata mustela)! Deze vis is ongeveer het eindsignaal, want het is ondertussen half zes en vanaf 18 uur moet het parkeren bij de Houtrustweg betaald worden. Daarom wandelen we met de overgebleven vissers terug naar de voet van het havenhoofd.

 

Iedereen is enthousiast over deze leuke visdag. We hadden heerlijk weer en veel vis. Ik bedankte iedereen voor zijn deelname, voor mij was het echt een aangename dag! Het is altijd tof om andere vissers te ontmoeten en zeker zo’n leuke grote groep in één keer. Als iemand van jullie nog eens samen wil vissen hoor ik het graag!

 

 

En weet nog een vijfdradige meun te vangen...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.