Zonovergoten en visrijke Espadon-Rycocup te Oostende

24 april 2019 | Redactie

Op paaszaterdag richt de plaatselijke hengelclub van Oostende al vele jaren de Espadoncup in. Een drietal jaar geleden hebben De Vrije Noordzeevissers deze wedstrijd overgenomen en noemt nu Espadon-Rycocup. Deze mensen doen er alles aan om de boothengelaar in de watten te leggen. Het is voor 2019 de enige internationale wedstrijd in Oostendse wateren.

 

Winnaar Ronny Cleymans EZV Zemst...

 

Ontvangst

Om 7h ‘s morgens kwamen de eerste sportvissers toe in het clubhuis van de Ryco Oostende. Dit clubhuis is de oudste van het land en is historisch belangrijk. Iedereen kon er genieten van een deugddoende koffie en kon zijn wedstrijdkaart afhalen, aas ontvangen en een vriendelijke groet brengen aan zijn collega’s.

 

 

Een mooi zeetje...

 

Verloop wedstrijd

Nadat iedereen ingescheept waren konden de 9 boten vertrekken naar de visgronden. Bij een NO 3 bft als weersverwachting en een hoop zon kon de wedstrijd nu al niet meer stuk. Alleen wat was er te vangen?

 

Na een driekwartier varen konden de boten voor anker gaan en de wedstrijd kon beginnen. Er zou gevist worden tot 16h. Aangezien de wet voorzien dat er vanaf 1 april tot 1 oktober maar 1 enkele zeebaars mag meegenomen worden per hengelaar was het logisch dat deze niet meetelde voor de wedstrijd. De vanger kon die gerust meenemen voor comsumptie maar mocht niet in de weegzak, tenminste als hij minimum de wettelijke maat had van 42 cm.

 

Enkele wijting

Bij de eerste worpen was al meteen duidelijk dat het een wedstrijd zou worden waar schar zou primeren. Nu en dan een ondermaatse die onmiddellijk terug ging. Hier en daar een enkele wijting, soms 27cm maar meestal te klein. Er zou moeten gewerkt worden om een mooie hoeveelheid vis te vangen. Tja, een wedstrijdvisser is daar niet bang van.

 

Boot proper

Om 16h stipt kon de wedstrijd afgeblazen worden via de scheepsradio en de boten konden terugvaren naar Oostende. Tijd voor de deelnemers om hun vis te ontdoen van ingewanden en aan te bieden aan de bootcommisaris om geteld te worden en in de weegzakken te deponeren. Eenmaal aangekomen in de haven konden de deelnemers ontschepen en helpen de boot proper te maken.

 

 

Het winnende team van Tubertini België...

 

De weging

Alle deelnemers stonden druk te wachten aan de weging om hun resultaat en dat van anderen te weten. De Vrije Noordzeevissers konden ons tracteren op een heerlijk kom soep. Hier en daar kon je straffe verhalen horen van zeebaarzen die gevangen werden. Ze telden niet mee en iedereen wist dit voordien. Ze zullen wel later smaken op de hengelaars hun bord.

 

De winnaars

Ronny Cleymans van EZV Zemst kon zijn hand zetten naar de wedstrijd en won met 83 stuks in 12,920 kg. Daniël Ayats van RZC Wommelgem nam het zilver met 72 stuk in 11,230 kg. Het brons was voor Wilfried Buls van Tubertini België met 70 stuks in 11,100 kg.

Ronny kon helaas niet aanwezig zijn op de prijsuitreiking omwille van familieredenen.

 

Nabeschouwing

Men kon terugkijken op een geslaagde wedstrijd in de beste condities qua weer en visvangst. De vriendschappelijke sfeer had terug de bovenhand.

De Vrije Noordzeevissers hebben er alles voor gedaan om de boothengelaars de dag van hun leven te geven. Iedereen kijkt alweer uit naar de editie 2020!

 

Volledige uitslagen kan je vinden op de site van www.pennsuperprestigeboat.com

 

 

Runner-up Daniël Ayats RZC Wommelgem...

 

 

Derde plaats Wilfried Buls Tubertini België...

 

 

Jan Aspeslag van Tubertini België was de eerste veteraan met zijn sectoroverwinning...

 

 

Tweede team Robbyfish Zeehengelclub Wommelgem...

 

 

Derde team was ditmaal het team van de Nederlandse Noordzeevissers...

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.