Volop bot en lentekriebels bij de zeebaars

12 april 2019 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

In mijn vorige blog lees je vooral over het vangen van schar en gul. Best logisch, want in de maanden hiervoor waren deze twee vissoorten (nog steeds trouwens) prima te vangen. Toch ben ik heel blij dat de bot zich inmiddels ook heeft gemeld. Wat zeg ik; ze zijn zelfs massaal aanwezig. Vissen aan het strand staat voor mij gelijk aan het ultieme genieten en nu heb ik redenen te over om weer naar het strand te gaan. Helemaal mooi: ook vriend zeebaars is te vangen. Na het lezen van onderstaand visavontuur, heb je voldoende informatie om ook te gaan genieten van bot en zeebaars.

 

Hier dan, 78 cm bot in één haal...

 

Zondagochtend kwart over vijf begint m’n telefoon irritante geluiden te geven. ‘Wake up time’! Toch erger ik me vanochtend totaal niet aan dit geluid. Sterker nog: blij spring ik uit bed. Hondje uitlaten, bakkie koffie opslurpen, aas en broodje in m’n viskoffer stoppen en hopla richting strand. Jazeker, het is nog zakdonker, maar dat vind ik juist een voordeel: vissen terwijl het zonnetje opkomt is prachtig.

 

 

Tachtig meter uit de kant nét voor de zandbank...

 

Als ik het strand oploop hoor ik het ruisen van de golven. Ze lichten iets op, waardoor eenvoudig te zien is waar ik moet gaan vissen. Dat ga ik uitleggen: tijdens het begin van afgaand tij zwemmen de botten namelijk keurig langs de binnenkant van de bank en dat is precies de plek waar mijn aas nu moet liggen. Ik ga dus niet in de mui staan, maar zo’n dertig meter naar rechts, waar ik nog golven zie breken.  Als het water straks lager wordt gaan de botten zich in de mui verzamelen om dan naar buiten te zwemmen. Op dat moment schuif ik mee.

 

 

Bot en zeebaars zijn dol op mesheften...

 

 

Zoekplaatje: drie botjes, goed voor 76 cm...

 

In het licht van m’n hoofdlamp begeleid ik zorgvuldig de 20/00 gevlochten lijn, die ik gebruik als voorslag. door de ogen van de Grauvell Vertix Oddisey. Van die hengels heb ik er twee. Heerlijke zachte en lichte hengels, die ik jaren geleden bij Hengelsport Rik heb aangeschaft. Iets zwaarder dan een feeder, waardoor het ook mogelijk is om naar de bank en over de bank te werpen als het nodig is. De MT versie heeft een uiterst licht topje. Deze is super om vlak onder de kant te vissen.

 

 

Mesheft is favoriet bij de grote bot...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote botten op de Portugese onderlijn...

 

 

In deze tijd is ver werpen om vis te vangen meestal niet nodig. Sterker nog: vaak zwemmen ze vlak voor je voeten. De MT voorzie ik van een Portugese onderlijn, die ik beaas met kleine stukjes gebonden mesheft. Deze werp ik slechts twintig meter uit de kant. Het lichte topje in combinatie met 20/00 nylon hoofdlijn en de vierenhalve meter Portugese onderlijn zorgen zo voor weinig weerstand en een prachtige natuurlijke actie, dat moet wel succesvol zijn. Een klassieke driehaaks onderlijn werp ik pakweg tachtig meter ver, net voor de bank. De haaklijnen zijn 35 cm lang van 35/00 fluorocarbon en voorzien van haak f314 nr. 4. Best grote haken, maar ik ga hier ook flink wat zeepieren opzetten en ik wil dat de haakbocht vrij blijft. Eerst knip ik de kop van de pieren af en zet op elke haak twee van zulke zeepieren. Het voordeel: er komt veel geur vrij en die dikke pierenkop zakt niet in je haakbocht. Opbinden kan natuurlijk ook.

 

Tijdens het inwerpen van de tweede hengel was er al een flinke beuk te zien op de hengel met de Portugese onderlijn. Wat blijkt: een bot is gehaakt, maar haak 2 en 3 zijn eraf. Ik denk dat er een zeebaars dwars door heen is gejakkerd; de superlichte haaklijntjes van Amnesia bleken niet bestand tegen dergelijk geweld. Nu kan ik wel zwaardere haaklijnen monteren, maar dat gaat ten koste van de natuurlijke actie. Ik zal eens met Jeroen van het Veer (Midnight Moon) overleggen hoe dit op te lossen is, maar voor nu blijf ik zo doorvissen. Ondertussen vang ik een trio bot vlakbij de bank. Dat gaat heel lekker!

 

 

De P-Line werpt uistekend...

 

Na een uurtje is de zon volledig op. Niet dat ik daar veel van heb gezien, want elke inworp is vis. Vaak met twee en drie tegelijk. Ondertussen ben ik wat meer richting de mui gaan staan. Vlakbij vang ik niets meer, maar alles is te doen op een meter of tachtig van de kant. Eigenlijk daar waar de bank overloopt in de mui. Het was even oefenen, maar de lange Portugese lijn krijg ik keurig gestrekt op die plek. Ik blijf hiermee vissen tot de stroming eruit gaat. Zonder stroming is de kans namelijk groot dat de lange lijn in de war raakt.

 

Is het vissen vanaf het strand altijd zo succesvol? Het meeste succes mag je verwachten in het voorjaar, wanneer ze uiterst hongerig zijn omdat ze net gepaaid hebben. Echter de mooiste maanden zijn de herfstmaanden. De vis is wel doorvoed en oersterk. Omdat ze de winter ingaan en hom en kuit zich gaat vormen willen ze eerst nog flink ‘nassen’. De vis weet dat er in de winter veel minder voedsel beschikbaar is. Bovendien kost paaien veel energie, dus een flinke vetlaag is gewenst. Sta je dan op de juiste plek en stroomt het goed, dan ga jij genieten van prachtige vissen, die ook nog eens erg lekker zijn. Wil je weten hoe je ‘jouw eigen gevangen vis’ het beste kunt verzorgen, fileren en bereiden”? Op www.visling.nl kun je kiezen uit diverse workshops.

 

 

De zeebaars is nog wat mager...

 

Bijna vergeten dat er ook getest moet worden! Een 270 meter lange P-Line 13/00 welteverstaan. Eerst maar eens een 20/00 voorslag bevestigen en een inworp doen met alleen maar lood. Lekker lijntje zeg. De knoop is mooi glad, maar schuift beslist niet en de lijn werpt erg soepel. Zonder enige moeite werp ik ruim over de bank. Als ik bij de tweede worp ‘een beetje gas geef’ haal ik pakweg 160 meter (geschatte) afstand. Tijd om de haaklijn te bevestigen en op afstand te vissen. Nu met uitgestreken en gebonden zeepieren. Het duurt precies twee minuten en de eerste vis meldt zich. De aanbeet is prima te zien. Met nylon als hoofdlijn mis je op die afstand de aanbeten en vis je meer op tijd. Na tien minuten haal ik op en arresteer drie kleine botjes. Het klinkt ondankbaar, maar daar doe ik het vandaag niet voor.

 

Eens kijken of er een zeebaars te verleiden valt op de kop van de bank. Met een hele mesheft (zonder schelp uiteraard) als aas werp ik een Pennelrig met assist hook op de plek waar ik het meeste werveling in het water zie. Ook dat lukt, want een wat magere stekel van 45 cm heeft bijzonder veel trek in mijn smakelijke mesheft. Volgende sessie ga ik me absoluut meer richten op de zeebaars, want culinair gezien staat zeebaars in een ‘hoog aanzien’ in ons gezin en die grote botten vang je evengoed op de Pennelrig met mesheft.

 

 

Kijk hier: de eerste haal van Kees Gillessen aan het NZK: tong, wijting en schar...

 

Een uurtje later zit ik thuis aan een heerlijk koffie na te genieten. Wat een fantastische ochtend. Daar kan ik weer even op teren. Nou ja: lang hoef ik er niet op te teren, want over een paar dagen heb ik een afspraak met Kees Gillissen, topwedstrijdvisser en redacteur Zeehengelsport. In Zeehengelsport editie 365 lees je in een reportage over de zomervisserij in het Noordzeekanaal, meer over onze avonturen. Ik kan je alvast wel verklappen dat Kees zijn eerste haal een trio tong, wijting en schar opleverde! In de reportage een schat aan informatie, waardoor jouw zomer aan het Noordzeekanaal meer vis gaat opleveren.

 

Wat je nog meer van mijn hand mag verwachten komende tijd? Dat behoeft een inleiding. Binnenkort staat er een elektromotor op de neus van de Visling boot. De boot is voorzien van volledig nieuwe en hoogwaardige apparatuur. Verder krijgt de hele boot een facelift. Dit jaar volgt er een reportage over de tips die ik heb gekregen en keuzes die ik daarbij heb gemaakt. Ben je van plan om ook een elektrische frontroller te gaan gebruiken op zee en wil je ook je vis, wrakken en obstakels nog beter kunnen vinden? Word vervolgd…

 

 

Een trio wijting en schar met de visservoetjes in het gras...

 

In m’n volgende blog komt het vissen op zeebaars en gul centraal te staan. Tot die tijd wens ik jullie heel veel plezier. Geniet van alles en bedenk dat we enorme bofkonten zijn om aan, of dichtbij zo’n mooie zoute plas te leven. Spreek jullie…

 

www.visling.nl

www.visfileermessen.nl

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.