Henri Karremans en Noordzeevissers.nl winnen EFSA-festival

04 april 2019 | Redactie

Afgelopen zondag 31 maart werd vanuit Scheveningen de eerste wedstrijd voor het Penn Superprestige Klassement gehouden. Eenenzestig deelnemers, verdeeld over vier boten, voeren rond half acht vol verwachting de haven uit. Omdat dit de eerste wedstrijd was, wist niemand hoe de vangsten zouden uitvallen. Na prachtige voorjaarsdagen op vrijdag en zaterdag was het weer op zondag ook nog eens omgeslagen en een koude noordenwind blies over de Noordzee…

 

Noordenwind in de haven van Scheveningen bij de afvaart...

 

Een wind uit het noorden is meestal niet erg positief voor de vangsten en ook nu zou het waarschijnlijk weer een taaie visserij worden, waar enig geluk belangrijk kon zijn om hoog te eindigen in het klassement.

 

Dood tij

De eerste periode lagen de boten nog keurig recht op anker, maar omdat dit weekend de dode getijdenperiode heerste, was er van de stroming weinig te merken. De lijnen van de deelnemers bleven op hun plaats liggen en je kon zelfs vissen met lood zonder ankers. De vis was ook niet zo actief. Wilde je vis verleiden, dan moest je actief vissen. De onderlijn regelmatig zachtjes verplaatsen, was één van de mogelijkheden. De vis die gevangen werd bestond voornamelijk uit afgepaaide scharretjes van nauwelijks 20 tot 23 cm. Er moest dus ook nog eens verfijnd gevist worden. Het vangen van een verdwaalde bot zou noodzakelijk worden om hoog te eindigen. Die eerste periode werd dan ook afgesloten met een zestal scharretjes voor de toppers op bijna elke boot.

 

 

Een derde plek vandaag voor de Brabantse Walvissers...

 

Boterhammetje

In de tweede periode ging de getijdenstroming er uit. Dé periode om een enkele bot te vangen. Op de Junior ving Peter Leentjes  er één van 34,9 cm precies. Een vis die Peter een flinke stap vooruit hielp. De vangsten werden er in deze getijdeloze periode in totaal niet beter op. De scharretjes hadden de bijtlust even verloren en de deelnemers hadden tijd om een boterhammetje te eten en wat bij te kletsen. Het laatste half uur kon je aan het draaien van de boot merken dat de opkomende getijdenstroming er van lieverlee in kwam. De boten kwamen nu echter tussen wind en golven te liggen.

 

De noordelijke wind nam bovendien nog wat toe, waardoor de golven ook nog wat hoger werden. Maar op grote boten blijft het vissen dan nog steeds mogelijk! Ook de vis, voornamelijk nog steeds schar, kreeg weer wat honger, waardoor de deelnemers weer actief aan het vissen sloegen. Met de vangsten van deze zondag lagen de uitslagen op de boten dicht bij elkaar. Het gewicht van eventueel gevangen botten zou duidelijk de doorslag gaan geven.

 

 

De nummers twee: het Big Marlin team...

 

Weging EFSA

Eenmaal aan de wal begon de organisatie van de EFSA voortvarend aan de weging. Helaas waren het geen goed gevulde uienzakken, die ter weging  werden aangeboden... Maar uiteindelijk komt er altijd een uitslag. Om half zes bleek dat Henri Karremans met 14 vissen niet alleen de meeste stuks, maar ook het meeste gewicht aan vis had, ook al door het vangen van de grootste vis van het toernooi, een bot van 35,2 cm! Henri viste op de Trip Junior. Zijn totaal gewicht was 1950 gram. Piet Buijk werd de runner up van de dag op de Maartje, met 1506 gram. Op de derde plaats eindigde Danny Devijnck met 1251 gram en vierde werd Pim Troost met 1189 gram. Dat waren de diverse bootwinnaars. Daarna kwamen de nummers twee van elke boot aan de beurt om hun prijs uit te zoeken.

 

 

Er kan maar één team de winnaar zijn: hier de Noordzeevissers.nl...

 

Uitslag

De uitslag bij de teams werd overtuigend gewonnen door het Nederlandse team Noordzeevissers.nl, dat met Henri Karremans op plaats 1, Pim Troost op plaats 4, Eric Goossens op plaats 6, al drie toppers bij de eerste tien in het klassement hadden. Tweede bij de teams werd het Big Marlin team en op de derde plaats eindigde de Brabantse Walvissers. Een prima verlopen wedstrijd, maar helaas met slechte vangsten!

Klik hier voor info en uitslagen!

 

 

Klik op de lijst voor de uitslagen en andere informatie over de Penn Superprestige...

 

Naar Blankenberge

Op 13 april vervolgt de wedstrijdenreeks  van de Penn Superprestige met de wedstrijd van Les Vedettes vanuit Blankenberge, dan vanaf de kleinere offshore-boten. Inschrijven kan tot 7 april bij Wilfried Buls per e-mail op wilfried.buls1@telenet.be. Een verslag van deze wedstrijd volgt vanzelfsprekend ook weer op deze site!

 

 

Tot besluit de Top 3 van deze EFSA cup 2019 met  v.l.n.r. Piet Buijk (2), Henri Karremans (1) en Brian Devijnck (3)...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.