Gloort er weer hoop voor de bedreigde zee-engel?

29 januari 2019 | Redactie

Even was hij weer in het nieuws: de zee-engel, ofwel de ‘schoorhaai’ of in het Engels: 'angel shark' en monkfish - niet te verwarren met de zeeduivel (Anglerfish). Een prachtige mysterieuze ‘tussenvorm’ van een haai en een rog, die vroeger zelfs in de Noordzee voorkwam, maar nu overal zeer zeldzaam is geworden. Berichten uit Wales echter doen vermoeden dat daar nog een restpopulatie aanwezig is…

 

De zee-engel, illustratie uit De Visschen van Hermann Schlegel…

 

Canarische eilanden

Eerst was daar het bericht van de BBC van afgelopen vrijdag (25 januari) dat er in Wales waarnemingen werden gemeld van de fascinerende zee-engel, waarvan het laatste ‘bastion’ nog bij de Canarische eilanden zou zijn. En gelijktijdig was er ook een vangstmelding door een Nederlandse kotter van een zee-engel in het Bristol-kanaal in ZW-Engeland (Zuid-Wales). Is het dan beter gesteld met de soort dan we denken? Terwijl hij toch echt op de rode lijst van het IUCN staat…

 

 

Een vangstfoto uit 1988 van (ex) Zeehengelsport hoofdredacteur Peter Dohmen met een 44 lb zware Ierse zee-engel van Westport, tijdens een vistripje met onder meer Ed Stoop bij county Mayo...

 

Platte haai

De zee-engel is een platte haai, een echte bodembewoner die ook aan een rog doet denken. Hij werd ook wel ‘vioolhaai’ genoemd vanwege de vorm. Volwassen wordt hij 1,7 tot 2,4 meter lang. Het is een echte bodembewoner, die zich ingraaft in het zand, wachtend op zijn prooi. Zwemmen doet hij met zijn ‘engelachtige’ vleugels.

 

Squatina squatina

De zee-engel (Squatina squatina) behoort tot de familie van de Squatinidae en de orde van de Squatiniformes en werd inderdaad beschouwd als een tussenvorm tussen haai en rog. Niet te verwarren met de zeeduivel (Anglerfish - Lophius piscatorius). Zee-engelen zijn dieren die een unieke plaats innemen in de evolutie en waarvan de ‘tak’ aan de stamboom van de evolutie een doodlopende tak is, om het zo maar te zeggen. De zee-engelen leefden in het oosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee, maar afgezien van een populatie bij de Canarische eilanden, zijn er geen andere levensvatbare populaties bekend. Als deze vis zou uitsterven, dan zou dat een groot verlies zijn: "If we lose the angel shark, we lose a really important lineage of evolutionary history that we can't get from any other shark species," zegt Joanna Barker, van de Zoological Society of London (ZSL), tegen BBC News.

 

 

De kust van Wales met onderaan het Bristol Channel en bovenaan Holyhead op Anglesey...

 

Kotters

Berichten van kotters voor de kust van Wales, geven echter weer wat hoop. Die berichten komen nadat Joanna Barker de haai had bestudeerd bij de Canarische eilanden en in een 100 jaar oud boek beschrijvingen en waarnemingen had ontdekt over deze zee-engel, die na een oproep aan beroepsvissers een aantal nieuwe actuele meldingen en foto’s opleverde.

 

Reizende expositie

Nu de belangstelling terug is voor de soort, probeert men alles in kaart te brengen. Duidelijk wordt wel, dat de meeste waarnemingen voorkomen voor de kust van Wales, bij Cardigan Bay, zuidelijk in de Bristol Channel tot noordelijk aan Holyhead. Verder onderzoek moet uitwijzen of de zee-engelen van Wales dezelfde zijn als die van de Canarische eilanden, of dat het om aparte populaties gaat. Hiertoe wordt nog meer informatie gevraagd van beroepsvissers en lokale sportvissers waar het waarnemingen of foto’s betreft. Er wordt zelfs een heuse reizende expositie opgezet in Wales die langs musea en bibliotheken reist om de hulp van de bevolking in te schakelen.

 

Wie weet is de situatie van de soort nog niet zo bedreigend en kan er in de toekomst weer van een levensvatbare ‘tak’ aan de evolutie-stamboom gesproken worden!

 

 

Uit het artikel op de BBC website...

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.