Een jaar vol uitdagingen

18 januari 2019 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Aan het eind van een jaar kijk ik bijna nooit achterom, maar altijd naar voren. Wat komt er op mijn pad, wat ga ik doen en hoe ga ik daar invulling aan geven. En dan beperk ik mij in deze wel even tot het vissen. ‘t Is tenslotte een blog die zich voornamelijk richt op de hengelsport. Hengelsport? Inderdaad, ik vis niet alleen op en aan zee, maar mag ook graag zo af en toe een beetje knoeien op het zoete. Vandaar hengelsport en niet zeehengelsport.

 

Het was een jaar met veel vis...

 

Verankerd in mijn planning zit altijd een weekend Luxemburg. Vliegvissen aan de Ourthe, grensrivier tussen Luxemburg en Duitsland. Kleine vlagzalmen, forelletjes, elritsjes, kopvoorns en die zo verdomd moeilijk te vangen barbeel. Barbeel is al jaren mijn target daar en het is mij helaas tot nu toe nog niet gelukt om er ook maar één te vangen. Niet daar, maar ook niet ergens anders. Het flanken van de barbeel verraadt hun aanwezigheid, maar toch is het mij nog niet gelukt om zo'n flanker tot een aanbeet te verleiden. Leuke bijkomstigheid tijdens mijn ‘hunt’ is al wel dat ik een paar beekforellen heb gevangen op een plek waar tot dan toe nog nooit een beekforel is gevangen. Bonus! Maar niet mijn targetvis. Ik heb dus nog een uitdaging... Oh, enne, we vangen ze wel hoor, maar ik (nog) niet.

 

 

Regenboogforel, bonusvis uit de Ourthe...

 

 

Barbeel, we vangen ze wel hoor, alleen ik nog niet...

 

In dezelfde maand (juni) dat ik naar Luxemburg ga, heb ik aansluitend nog een onwijs leuke trip naar IJsland via Visreis.nl ingepland. Flateryi om precies te zijn. Een klein plaatsje, iets in een fjord, met een haventje, onwijs mooie boten, maar ook de mogelijkheid om vanaf de kant op zeeforel, schar en ander gespuis te vissen. Ga je met de boot dan is kabeljauw de hoofdmoot, koolvis, pollak en heilbot bijvangst en zeewolf een bonus. En dat in formaten waar je bang van wordt.

 

 

Eentje van 84 cm...

 

Jullie mogen gerust weten dat ik een pr kabeljauw heb van 84 cm. En daar heb ik er precies drie van gevangen op verschillende locaties. Twee in Noorwegen en eentje tijdens een driedaagse wrakkentocht met de Dageraad vanuit Lauwersoog. Drie kabeljauwen van precies 84 cm. Apart toch? 84 cm is niet eens zo heel erg groot, maar toch is het mij nog niet gelukt om een grotere te vangen.

 

Ga eens naar Google en tik dan eens in Flateryi en ‘vissen’ in, ga even naar afbeeldingen en zie dan wat ik ook al een paar maanden zie. Inderdaad! Kneiters van kabeljauwen, koolvissen, pollaken en zeewolven. Mijn pr is daar gewoon een aasvisje! Daar ga ik dus heen en mijn uitdaging is: wat is geschikt om daar in te zetten? Heb een beeld, maar de kunst is om mij niet te laten verleiden tot steeds maar meer. Uit vorige trips weet ik dat naarmate de vertrekdatum naderde de vissen groter werden en mijn viskoffer nooit datgene bevatte wat ik nodig had, tenminste dat dacht ik... Wederom een uitdaging dus.

 

 

Hoog op het verlanglijstje...

 

 

Waterresort Bodelaeke: viswater, viswater, viswater...

 

Koud terug uit IJsland heb ik een weekje Giethoorn ingepland. Doe ik samen met mijn vrouw, dochter en hond. Stuur je weer even naar Google. Tik eens in ‘Waterresort Bodelaeke’. Surf dan eens rond op hun website. Oke, het is misschien niet de goedkoopste van Nederland, maar hebben jullie ook al dat water gezien? Water voor mijn huisje, water naast mij huisje, kortom overal water en er schijnen, maar dat moet ik nog even uitzoeken, ook bootjes gehuurd te kunnen worden. Wat wil ik nog meer?

 

Ik zocht een huisje midden in een visrijk gebied waar ik vanaf mijn steigertje gewoon lekker relaxed kan vissen. En...? Mijn vrouw en dochter vinden het maar wat fijn als ik ook voor hen een hengeltje mee neem. Het afgelopen jaar ben ik, samen met mijn vrouw, wezen vissen op een commercial op Ameland. Steur, karper en meerval waren de vissen die we daar mochten verwachten. Zijn allemaal gevangen en mijn vrouw kijkt nu al uit naar een volgende vissessie. Ook mijn dochter! Zou daar ook meerval en steur zitten? Wederom een uitdaging...

 

 

Neem altijd een extra hengeltje mee...

 

 

Texel heeft ons nog nooit teleurgesteld...

 

Als ik mij beperk tot ingeplande vissessies dan schiet ik door naar september. Al jaren vis ik met mijn broers en zwager een weekend vanaf Texel. Zeebaars! Alleen maar zeebaars. Tenminste dat is de bedoeling en alles wat geen zeebaars heet, is bijvangst. Meestal bot. Vangen we ook. Heel veel zelfs, maar nogmaals, zeebaars is het doel. Texel heeft ons wat dat betreft nog nooit teleurgesteld. Altijd, en ik denk dat we al zo'n jaartje of acht gaan, hebben wij zeebaars gevangen. Soms bizar veel, soms heel weinig, maar meestal best wel goed en dat is de reden dat deze trip waarschijnlijk nog een heel lang vervolg zal krijgen.

 

Wat ons het afgelopen jaar wel opviel was het aantal zeevissers op de stranden tijdens ‘ons’ weekend. Zeevissers die net als wij de uitdaging met een zeebaars wilden aan gaan. Het waren er zo veel dat mensen ons heel vaak vroegen: ‘Is er een wedstrijd of zo?’. Vraag die wij ons nu stellen, blijven wij op Texel of gaan we onze grenzen verleggen? Wederom een uitdaging...

 

 

Aan een strand stil en verlaten...

 

 

Een Nederlandse haai, het moet er nog steeds van komen...

 

Al twee jaar staat het vangen van een haai bij mij hoog op de wish list. Helaas, helaas, het is mij nog niet gelukt. Het eerste jaar viel ik af wegens ziekte en het afgelopen jaar op de Wiesje van Hank Perrée, medeblogger bij de Zeehengelsport, werden er maar twee haaien bij ons op de boot gevangen. Niet door mij! Fantastisch om erbij te zijn, maar jammer dat ik niet de vanger was.

 

Leuke bijkomstigheid is dat op diezelfde dag ook de opnames gemaakt zijn met Nathalie van den Berg voor VIS TV. En wie de uitzending gezien heeft, weet dat ook zij toen een haai heeft gevangen. Nu ik nog! Juni is bij uitstek een geweldige maand om op haai te gaan vissen. Als jullie goed hebben opgelet hierboven, dan is mijn maand juni al ‘op’. Alles zit vol en op haai vissen in de maand juni is geen optie meer. Blijft over dat ik nog steeds een haai wil vangen. In Nederland wel te verstaan! Ik moet dus ergens ruimte en vrijaf vinden om op haai te gaan vissen. Bedenk ook even dat ik daar ongeveer 300 km voor moet rijden, erheen, maar ook terug, dan begrijpen jullie mijn uitdaging...

 

 

Bijna elke blogger heeft al een haai uit Zeeland, zoals hier John Willems, alleen ik nog niet...

 

 

Het jaar van de apenhaar...

 

Ga ik afsluiten met de woorden, dat ik best wel lekker sta te vissen de laatste tijd. Tussen mijn vorige blog en dit blog kan ik vertellen dat ik hartstikke leuk heb gevangen en dat het apenhaar (bijna) weg was. Bijna! De laatste vissessie, twee dagen voor de halve marathon van Egmond, was het weer kommer en kwel. Weliswaar ook vis, maar verschrikkelijk veel apenhaar. Ik had gehoopt dat met het sluiten van 2018 wij het apenhaar ook achter ons konden laten, maar helaas het is er nog steeds. Blijft dus een uitdaging...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.