Het fameuze Cox & Rawle terug in de Lage Landen

24 november 2018 | Redactie

Cox and Rawle… Laat die fameuze naam eens over de tong rollen en zeker de oud… –uhh, laten we zeggen meer ervaren!- zeevissers weten dat je het dan hebt over een legendarisch Engels merk met dezelfde klank als Hardy, Bruce & Walker en Partridge of Redditch. En het mooie is: de Brexit ten spijt zullen de superdoordachte ‘end tackle’ producten van deze fabrikant binnenkort weer volop verkrijgbaar zijn in onze Lage Landen.

In het programma van Cox & Rawle vind je niet alleen een keur aan voorgeknoopte onderlijnen, maar ook een grote verscheidenheid aan onderdelen om je onderlijnen zelf te verzinnen en knopen.

 

Jullie binnenkort met pensioen gaande hoofdredacteur heeft de opkomst van Cox & Rawle nog mogen meemaken. In het begin van de jaren ’70 was het in Nederland en België nog heel gewoon dat vanaf een geankerde boot eigenlijk altijd verticaal werd gevist. Zwaar lood, aas naar de bodem laten zakken, klaar. 

 

Omslag

Aan de overkant van de Noordzee hadden Bob Cox en John Rawle echter ontdekt dat het met name bij het vissen op gul en platvis veel effectiever is om slim gebruik te maken van de nagenoeg altijd aanwezige getijdenstroming door vanaf de boot een flink eind tegen die stroming in te werpen en dan lijn te geven, zodat er een ideale aasaanbieding tegen de bodem wordt gerealiseerd. Dat was de geboorte van de uptide visserij, zoals die voor bootvissers anno 2018 de gewoonste zaak van de wereld is en steeds meer ook voor de strandvisser.

 

02

Bob Cox stond aan de wieg van het uptide vissen zoals we dat nu kennen.

 

Bij deze toch wel revolutionaire omslag in het denken over de wijze van aasaanbieding, hoorden ook heel andere materialen. De in die jaren massaal gebruikte 140 cm lange volglas boothengeltjes met porseleinen ogen en houten (!) handvat zijn immers niet geschikt om je aas op 40 meter en meer van de boot te kunnen weg zetten en ook aan het gebruikte lood, de onderlijnen en de haken werden ineens heel andere eisen gesteld.

 

Nu waren Bob Cox en John Rawle van die lieden die wat zij bedachten ook daadwerkelijk wisten om te zetten in de ‘end tackle’ die zij dachten nodig te hebben en zij ontwikkelden zelf de voor het uptide vissen vereiste onderlijnsystemen, loodvormen en haken. Dat was de start van hun bedrijf, dat deze producten op commerciële basis ging ontwerpen, ontwikkelen en fabriceren.

 

03

Onze (binnenkort ex-) hoofdredacteur heeft de volledige ontwikkeling van zeer dichtbij mogen meemaken…

 

Specialistisch

Vanaf de overkant van de plas bereikten al die producten en handigheidjes ook steeds meer onze Lage Landen. In de zeevisserij gespecialiseerde hengelsportzaken als Goedvolk Hengelsport in Haarlem, Peer de Cock in Bergen op Zoom, Wout van Leeuwen in Vlaardingen en Leeuwland Sport in het Vlaamse Deurne verkochten het assortiment van Cox & Rowle. Wilde je een beetje meetellen als wedstrijdvisser, dan hoorde Cox & Rowle tot de standaard uitrusting.

 

04

Bij de ontwikkeling van de zeehaken zoals we die nu kennen, speelden Cox & Rawle en de gerenommeerde Engels hakenfabrikant Partridge of Redditch een hoofdrol.

 

Langzaam maakten de bekende Octopushaken van Mustad (wie kent ze nog: die verchroomde, naar binnen gebogen klauwhaken met de kenmerkende weerhaakjes (bait holders) op de steel?) plaats voor de geblauwde, langstelige uptide haken die Cox & Rawle liet vervaardigen bij de Engelse hakenfabrikant Partridge en kwamen steeds meer geavanceerde onderlijnsystemen in zwang. Waarbij het overigens nog vrij lang duurde voor ook in onze Lage Landen de bekende 300 tot 360 cm lange uptidehengels beschikbaar kwamen. Heel lang zag je op de sportvisserijkotters in Scheveningen en IJmuiden nog bootvissers worstelen met 450 cm lange strandhengels, compleet met strandpin in de butt en klapoog…

 

05

Tegenwoordig is bij het ankervissen vanaf de boot het uptiden maatstaf.

Foto: Henri Karremans

 

Wedergeboorte

Maar goed, dat is allemaal historie. Véél belangrijker is dat Cox & Rawle al die jaren niet heeft stilgezeten en een enorm gamma heeft ontwikkeld aan goed doordachte onderlijnsystemen en klein materiaal als wartels, quick links etc. voor de zeevisser. Voor zowel bootvissers als strand- en kustvissers en bedacht dóór verknochte zeevissers vóór zeevissers. En –niet onbelangrijk- Made in England! Op de een of andere manier liet de verkrijgbaarheid van deze materialen de laatste jaren echter te wensen over.

 

06

07

08

Het goede nieuws is dat al die topproducten binnenkort weer volop te koop zullen zijn.

 

Het goede nieuws is dat al die topproducten binnenkort weer te koop zullen zijn in een hele reeks aan beter gesorteerde hengelsportzaken in België en Nederland, want Ultracast gaat Cox & Rawle verdelen. Dat deze importeur / groothandel de afgelopen jaren een stormachtige groei heeft doorgemaakt, was men ook in Engeland niet ontgaan. En dat directeur / eigenaar Didier Laroy in het castingcircuit zélf ook de nodige naam heeft opgebouwd, zal er zeker bij hebben geholpen dat Ultracast werd verzocht om Cox & Rawle te gaan distribueren op het Europese continent.

 

09

De bekende wedstrijdvisser Filip Galens gaat helpen bij het fine tunen voor onze specifieke omstandigheden.

 

Specialist in High-End Fishing Gear

Ultracast presenteert zich als ‘specialist in High-End Fishing Gear’ en zal deze slogan nu dus meer dan ooit kunnen gaan waarmaken. Daarbij hebben de vermaarde Belgische wedstrijdvisser Filip Galens en onderlijnenspecialist Sjaak Verhage van Hengelsport De Zeebaars in Cadzand hun expertise aangeboden om de door Cox & Rawle ontwikkelde onderlijnen te fine-tunen en verder af te stemmen op ’onze’ visserij. 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

11

Binnenkort in de rekken!

 

De conclusie is dan ook dat binnenkort naast absolute tophaken en het beste van het beste op het gebied van componenten ook de perfecte onderlijnen in de Nederlandse en Belgische winkelrekken komen te hangen. Handgeknoopt in de UK en voor aanvaardbare prijzen!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.