Alan Gilbert Memorial voor Nederlands kustvisteam

12 november 2018 | Redactie

Het nationale Nederlandse kustvisteam was oppermachtig tijdens de afgelopen weekend op de stranden van Walcheren gehouden traditionele jaarlijkse interland  tegen België en Engeland, beter bekend als de Alan Gilbert Memorial. Joeri Devisch van de Belgische selectie schreef de individuele titel op zijn naam. Arthur van Tienen, Bondscoach Heren Kust namens Sportvisserij Nederland, brengt verslag uit.

 

Het merendeel van de geselecteerde strandvissers van de nationale selectie kustvissen had zich afgelopen donderdagmorgen 8 november al vroeg gemeld in de omgeving van Vlissingen, om te gaan trainen op het parcours van zaterdag. Het water was echter kraakhelder en de vis kwam niet echt vanuit het diepe richting strand. Op wat mooie scharren na in het begin van de trainingssessie, bestond de vangst met name uit zeebaars – scholenbaarsjes en een paar dikkertjes van rond de 40 cm.

 

’s Avonds werd er gevist aan Zoutelande en toen het eenmaal donker was, werd er daar werkelijk zeer goed wijting gevangen – al was die rondvis wat aan de kleine kant – schar en zelfs nog enkele tongen. Laurence Pijnen ving in een kleine drie uur tijd zelfs 56 vissen! Dat zorgde bij de Nederlandse vissers dus voor een goed gevoel voor de officiële eerste wedstrijd van vrijdagavond!

 

Zoutelande Kustlicht

Vrijdagmiddag zo rond het middaguur verzamelden de nationale teams van Engeland, België en Nederland zich in het uitstekende Hotel Zuiderduin voor de loting. Na  het uitreiken van het aas ging het hele internationale circus van 45 vissers – elk land 15 – op weg naar het parcours Zoutelande Kustlicht.

 

Wil je overigens weten waar deze stranden zich precies bevinden, lees dan de komende editie no. 362 van Zeehengelsport magazine, waarin Oranje-international Kees Gillissen de betreffende parcoursen uitvoerig beschrijft.

 

Om 18.00 uur werd het startschot gegeven door de drie koppels controleurs onder leiding van wedstrijdleider Leen van Wensen en ging het los. Direct al kwamen er mooie aantallen hongerige wijtingen en scharren het strand op. Kees Westdorp pakte op A1 de vakoverwinning met 1.173 cm en zone B werd met 977 cm een prooi voor (wederom!) een supertalent uit Westkapelle: Kristiaan Minderhoud. In het donker op Zoutelande hoef  je Arjan Rijnberg niets te leren en gedegen pakte Arjan hier de vakwinst in C met 710 cm.

 

Het merendeel  van de Nederlanders zat in de hoogste regionen en zo kon Oranje met 180 punten de Belgen met het dubbele aantal punten ruim voorblijven. De Engelsen vielen deze wedstrijd wat tegen; onze vrienden van de overkant konden niet echt een vuist maken.

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-2

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-3

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-4

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-5

 

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-6

Het was zo nu en dan wat sprokkelen, maar ook bij daglicht kwam er wat vis op de kant.

 

Dishoek

De tweede dag zou een heel ander verhaal kunnen gaan worden. Het parcours aan Dishoek was kraakhelder en de afwezigheid van garnalen zorgde ervoor dat er echt moest worden gezocht naar een visje. In het begin werd er in vak A wat schar gevangen en ook meer naar het einde van vak C kwam er een visje op het strand, maar het was allemaal nogal magertjes. Naarmate de wedstrijd vorderde werden de vangsten gelukkig toch iets beter en vooral het laatste uur was er met een wat meer  technische visserij in de vakken A en B wat bot en zeebaars te vangen. Zone C was echter veruit het beste, want daar was op afstand net wat meer te vangen.

 

Joeri Devisch van de Belgische selectie was zaterdag overall het sterkst, met in totaal 404 cm. Vak B werd een prooi voor Remi Lindhoud met 225 cm en de winst in vak A ging naar Martijn Westdorp met 208 cm. De tweede en daarmee afsluitende dag was zo wederom voor de Nederlandse ploeg, met opnieuw bijna het dubbele aantal punten voor de Belgen en de Engelsen.

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-7

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-8

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-9

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-10

Tijdens deze bijzondere interland ter nagedachtenis van Alan Gilbert staan sportiviteit en kameraadschap altijd voorop!

 

Vriendschap

Na een uitstekend afscheidsdiner volgde de prijsuitreiking en konden Kenny McCoy namens Engeland, de wederom uitstekend presterende Michel Mosselman namens Nederland en de beste man individueel over twee dagen Joeri Devisch van de Belgische selectie het ereschavot beklimmen om hun individuele prijs in ontvangst nemen. Kristiaan Minderhoud mocht namens de Nederlandse ploeg de Cup voor het beste land in ontvangst nemen en zo blijft deze prestigieuze beker wederom voor een jaar in Nederland. België werd 2e en Engeland 3e.

 

Deelnemers en begeleiders van België en Engeland wil ik bedanken voor de sportieve strijd en de als altijd uitstekende en vriendschappelijke onderlinge sfeer. Heerlijk, om zo met een groep internationale visvrienden een weekend te kunnen strijden!

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-11

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-12

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-13

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-14

Impressies van het afsluitende diner en de prijsuitreiking.

 

Dankwoord

Mijn zeer grote waardering gaat naar de 15 internationals die het Oranje superteam vormden (op alfabetische volgorde): Marien Flipse, Marijn Gabrielse, Remco Geuze, Arjan Heyboer, Bas Hollander, Remi Lindhoud, Kristiaan Minderhoud, Michel Mosselman, Peter Polderman, Tom van der Pol, Laurence Pijnen, Johan Rombouts, Arjan Rijnberg, Martijn Westdorp en Kees Westdorp.

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-15

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-16

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-17

Alan-Gilbert-Memorial-voor-Nederlands-kustvisteam-18

Met dank ook aan de vrijwilligers, zonder wiens inzet de organisatie van een dergelijk evenement onmogelijk is.

 

Respect en dank ook voor Doortje en Leen van Wensen, Gerrit van der Vliet, Jarno en Joeri Minderhoud, Martin van der Drift en Sjaak Nuijt voor hun onbaatzuchtige als wedstrijdleiding en controleurs.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.