Volop wijting tijdens geslaagd Gullefestival nummer 28

06 november 2018 | Redactie

Het is telkens een hoogtepunt voor alle deelnemers/boothengelaars; het jaarlijkse Gullefestival te Blankenberge. De Gulle is een boothengelclub die reeds een 30 jaar actief is binnen onze sport en telkens prachtige evenementen organiseert. Begin november vindt dit Gullefestival altijd plaats en staat garant voor voldoende vis en een mooi deelnemersveld. Alle maatse vis die gevangen is telt mee en kan ter weging aangeboden worden.

Op naar de wedstrijdzone!

 

Om 7.00 uur was het verzamelen geblazen in ‘t Kapiteintje te Blankenberge om de wedstrijdkaarten af te halen. Van daaruit konden de deelnemers richting de boten vertrekken die stipt om 8.00 uur zouden uitvaren. Zoals gebruikelijk werd er een zone vastgelegd waar de elf schepen mochten liggen. Die was bepaald op twee nautische zeemijlen uit de vaargeul tot aan de rode boei van de Wenduine-oost boei. Dat er niet ver gevaren moest worden was voor iedere schipper duidelijk. Er zitten enorm veel garnalen onder de kust en deze lokken natuurlijk de nodige vissen die hun koningsmaal komen souperen.

 

Ondertussen werd de rijkelijke prijzentafel klaargezet...

 

Ook de 'Grappa' maakte zich klaar voor de strijd...

 

Wijting per twee of drie

Om 8.45 uur stipt kon de wedstrijd aanvangen; deze zou duren tot 16.00 uur. Geruime tijd dus om een mooie portie vis te vangen. Al snel was duidelijk dat er een grote hoeveelheid wijting aanwezig was op de visstek. Grote en kleine gingen per twee of drie aan de lijn. Ondermaatse vis dient zoals steeds onmiddellijk teruggezet te worden. Het was dus de opdracht van zoveel mogelijk +27 cm vissen te vangen. Deze zitten de bodem af te speuren op de aanwezigheid van het goud van de zee, de garnaal. Dicht op de bodem vissen was nu dus de optie!

 

 

Spannend

Hier en daar kwam er ook een schar, tong en een eenzame bot boven water maar in de kleine minderheid. Het zou spannend worden tot het einde. Stipt om 16 uur hoorden we in de scheepsradio dat de wedstrijd ten einde was. De korte terugtocht naar de haven kon beginnen. De vis moet ontdaan worden van de ingewanden en de aangeduide bootcommisaris telt en meet alle vis na om voor de weging aan te bieden.

 

Het winnende team: Tubertini Nederland...

 

En de individuele winnaars van van links naar rechts: derde Gino Van Hoorde (GZD) winnaar Peter Vanderschaeghe (TBE) en tweede Marc Van Hecke (RZC).

 

De weging

Zoals steeds is de weging een verhaal apart. Op veel gezichten van deelnemers kon je de zenuwen aflezen. Wie wint, wie verliest? Van kabeljauw of gul was helaas geen sprake deze keer, zo werd al snel duidelijk. Onder leiding van het bestuur, Georges Vermeiren, Peter De Heyder en Ronny De Ranter, kende weging een feilloos verloop. Alle gewichten werden netje afgeroepen en genoteerd zodat de sportbestuurder Theo Verkennis aan de ‘uitmaak’ kon beginnen. Theo doet dat al jaren vlekkeloos en hij werd ook nu weer bedankt voor zijn inzet.

Het was nu tijd om materiaal en vis in te laden en richting Boulevard 25 te gaan om van een ‘pepersoepke’ en een pint te genieten. Napraten over de wedstrijd was het ideale moment op deze locatie.

 

Het tweede team werd Robbyfish team Wommelgem...

 

Met team Tubertini België als derde...

 

De laureaten

Dat de meeste technische hengelaars op het podium gingen komen was al langer duidelijk. Inzicht in stroming en onderlijnenkeuze gaven daarbij de doorslag. Vijfvoudig Belgisch kampioen Peter Vanderschaeghe (Tubertini België) kon de wedstrijd winnen met 48 stuks, goed voor 9,45 kg. Vorige editie 2017 kon hij ook al winnen. De tweede plaats was voor de verdienstelijke Marc Van Hecke (Robbyfish team) met 40 stuks (7,70 kg). De derde plaats was voor Gino Van Hoorde (Gentse Zeeduivels/ Loze Vissertje) met 34 stuks (7,00 kg). De zwaarste vis was voor Bram Cole (RZC) met een bot van 41 cm en 790 gram. Ook al ontbraken de hoofdrolspelers van het Gullefestival – de gul – bij de vangsten, de andere vissoorten vingen dit met ‘gulheid’ op!

 

Uitslag teams

Bij de teams was het best wel spannend. Tubertini Nederland won afgetekend met vier sector overwinnaars. Deze ervaren vissers zijn steeds bij de winnaars en vinden op ieder watertje hun draai. Tweede team was Robbyfish Team Wommelgem, ook wel het ‘blauwe leger’ genoemd en die die bijnaam hebben zij niet gestolen! Tubertini België was het verdienstelijke derde team in hun thuishaven van Blankenberge.

 

Nabeschouwing

Het 28ste Gullefestival te Blankenberge was terug hét voorbeeld van een internationale bijeenkomst van boothengelaars. Collegialiteit en vriendschappelijke sfeer hoog in het vaandel, met daarbij een mooie prijzentafel en een onberispelijke organisatie. De afwezigen hadden terug ongelijk! Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op de site van Penn Superprestige in samenwerking met Robbyfish Wommelgem.

 

 

Zwaarste vis was voor Bram Cole (RZC) met een bot van 790 gram...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.