Gluren naar vis in de vispassage Den Oever - video

04 november 2018 | Redactie

Op 29 juni 2018 was een camera opstelling geplaatst door een team van KBTS (Kroes Brugman Technical Solutions) in de vispassage bij Den Oever. Ze ontwierpen een cameraopstelling met bewegingsdetector. Hiermee is het mogelijk vissen te filmen als ze tussen de camera en de achterwand zwemmen. Het doel: kijken of deze camerasystemen geschikt zijn voor het filmen glasalen, bot en driedoornige stekelbaars in relatie tot doorzicht en aangroei. Het leverde leuke beelden op.

 

De vissoorten zijn aardig goed te onderscheiden...

 

Tussen Waddenzee en IJsselmeer

De vispassage is een verbinding tussen de Waddenzee en IJsselmeer, speciaal ontworpen om kleine vissoorten de Afsluitdijk te laten passeren. In 2016 is de passage voor het eerst gemonitord. Hiervoor werd de binnentrekkende vis met netten gevangen. In de drukste nacht zwommen zo’n 50.000 glasalen door de vispassage naar het IJsselmeer, aldus Rijkswaterstaat.

 

 

Een flinke baars op camerabeelden...

 

Vispassage

Om de vispassage optimaal in te zetten, was meer informatie nodig over het gedrag van de vissen. Eerder werden reeds camera’s ingezet om de moeilijk zichtbare glasalen in beeld te brengen, maar dat leverde ‘in het veld’ niet het gewenste effect. Na enige aanpassingen werkte het tenslotte een stuk beter. Het leverde interessante beelden op van niet alleen glasaal, stekelbaars en botlarve, maar ook van de spiering, pos en de baars.

 

Klik hieronder om videobeelden van de vispassage te bekijken.

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.