Maak eens wat vaker een foto

02 november 2018 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Als ik dit schrijf, heb ik net vernomen dat het Nederlands mannenteam op het WK in Wales een off-day had en dat de dames hartstikke tevreden waren over hun resultaat. De mannen dertiende in het dagklassement en daarmee was de zesde plek in het eindklassement het hoogst haalbare. Jammer, tot die laatste dag had ik een onwijs goed gevoel over dit team en voor mijn gevoel kon er niets meer mis gaan…

Maak eens een mooie foto van je vangst!

 

Trots

Zo zie je maar dat vissen lang niet altijd vangen is. De dames daarentegen pakten de tweede plaats in het dagklassement en daarmee stegen zij naar de zesde plek in het eindklassement. Allebei geëindigd op een zesde plaats. De een ietwat teleurgesteld, de ander tevreden. Zelfde uitslag, ander gevoel. Maar, naast de teleurstelling bij het mannenteam ook een ontzettend trots gevoel bij dat zelfde team. Want uit die bikkels is wel de nieuwe wereldkampioen naar voren gekomen. Ruud van Noord mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen. Naast dat ik het een geweldige prestatie van Ruud vind, ben ik ook best wel een beetje trots als Nederlander dat wij voor het tweede jaar op rij de wereldkampioen hebben geleverd. Ruud gefeliciteerd, absolute klasse en je bent een baas!

 

Ruud van Noord wereldkampioen!

 

Na Ameland Texel

Na Ameland heb ik nog een dag of drie gewerkt om daarna vrijdagochtend, redelijk vroeg in de morgen, naar Texel te gaan. Mijn jaarlijkse zeebaarsweekend. Man, man, man wat kijken we daar naar uit. Kijk, aan het tij kan je niks doen, dat staat al ver van te voren vast, maar het weer is en blijft altijd een onzekere factor. En als je dan ook nog behept bent met de broers die ik heb, dan wordt de spanning dag na dag groter. Piep piep: een Whatsappie. Effe kijken. Boodschap: ‘de wind zit goed’. Piep piep: weer een Whatsappie: ‘gaat niet goed, de wind draait’. En dat gaat maar door. Dag in, dag uit tot de dag dat we gaan.

 

Panoramafoto van Texel...

 

Windfinder

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo'n enorme fan van Buienradar ben, maar naarmate het weekend nadert, weten ze steeds een beetje beter te voorspellen. Maar dan nog zitten ze er regelmatig naast. Ik pak dan ook Windfinder er even naast om een beetje te vergelijken. Komen ze overeen, dan geloof ik het, maar wijken ze af, dan ga ik tegenwoordig voor Windfinder. Lijkt net even betrouwbaarder. Voor wie het wil weten: we hadden heel mooi weer dat weekend, maar de wind had niet uit het noordwesten moeten komen.

 

Zeebaars uit de branding...

 

Paal 15

Een insider op Texel wist ons te vertellen dat de vangsten met een noordwestenwind best wel eens tegen konden vallen. En daar kreeg hij wel een beetje gelijk in. Vanaf het begin was het zoeken, aanpassen en uitproberen om de baars tot een aanbeet te verleiden. Dat heeft uiteindelijk wel geresulteerd in mooie vangsten, maar wel beduidend minder dan voorgaande jaren. Een voorbeeld: een goeie kennis van ons uit Castricum stond het weekend vooraf aan ons weekend op het strand bij Paal 15. Zijn maat en hij hebben zich die bewuste avond helemaal klem gevangen. Hele mooie, en over het algemeen, maatse baarzen. Op dezelfde plek, in hetzelfde zwin, hebben wij een week later met zijn vieren ongeveer zes baarsjes gevangen. Ik geloof dat er één maats was. Zij hadden een zuidwestenwind en wij dus een noordwestenwind. Vanwege de beschikbaarheid van ons vakantiehuis moeten wij ver van te voren boeken. Zoals gezegd, het tij staat dan al vast, maar het weer niet. Klop dus niet bij mij aan als jouw weekend vanwege het weer niet is geworden wat jij er van verwacht had. Je kent dat wel: resultaten uit het verleden, zijn nog geen...

 

Maak eens wat vaker een foto van je vangst...

 

Ongekend

Toch ook nog een paar leuke feitjes. Dat Texel bekend staat als vakantie-eiland is, denk ik wel bij iedereen in Nederland bekend, maar dat Texel onder zeevissend Nederland een begrip begint te worden, heb ik dat weekend aan den lijve mogen ervaren. Man, wat was het druk. Het maakte niet uit op welk strand wij gingen staan, overal stonden vissers. Ik kreeg dan ook regelmatig de vraag: “Is er een viswedstrijd?”. En ik hoorde zelfs dat de plaatselijke aasleverancier Jan Hottentot bijna niet aan de vraag kon voldoen. Ongekend wat een aantallen vissers. Er waren er ook bij die gewoon even ‘een dagje’ kwamen doen. Vroeg in de auto, gauw de veerboot op en dan naar een van de gekende stekken op Texel. Ik heb lang niet iedereen gesproken, maar bijna iedereen ving vis. Minder dan anders, maar ze vingen wel. Een ander leuk feit vind ik wel dat ik persoonlijk een zeebaars van 67 cm in dat weekend wist te vangen. Als je dat overkomt, kan je weekend niet meer stuk. Zelfs niet met een noordwestenwind.

 

Even de vis afspoelen voor de foto...

 

Apenhaar

Tussen toen en nu heb ik best wel regelmatig, met wisselende resultaten, staan vissen op het strand van Castricum aan Zee. Kijk, als je een clubwedstrijd hebt, weet je eveneens het getij, maar niet het weer waarmee je geconfronteerd wordt. Daarnaast hebben wij hier, meer af dan toe, soms veel last van apenhaar. Bossen van die bende. En het houdt maar niet op. Ik weet, het is gewoon een landelijk drama. Twee uitzonderingen: zowel op Ameland als Texel heb ik geen apenhaar gezien, wel af en toe van die groene flappen. Met die groene flappen valt te leven, maar apenhaar is echt een probleem aan het worden. Waar het vandaan komt, geen flauw idee. En wanneer het eindelijk eens weg is, geen flauw idee. Ik hoop niet dat dit een gevolg is van de opwarming van de aarde, want dan kon die narigheid best wel eens lang aanhouden.

 

Als je de zeebaars op één hand wil laten zien, ondersteun hem dan zodat hij mooi recht hangt voor de foto...

 

Bizar

Oké, een clubwedstrijd vis je op een vooraf vastgestelde datum en we kennen het getij, maar het weer is altijd een verrassing. De vrijdag vooraf stond ik samen met mijn zwager te vissen. Na een vracht vis, met heel weinig apenhaar, wist ik waar ik de zondag van de wedstrijd zou gaan staan. Goed, het is zondag. Ik ben er klaar voor. Drie uur na aanvang heb ik welgeteld drie botten weten te vangen… Diezelfde vrijdag hebben Hielke Boomsma en Nico Weel ook voorgevist. Zij vingen die bewuste vrijdag bijna niks, maar op die wedstrijdzondag weet Hielke ruim zeven meter vis uit de zee te trekken. Bizar toch? Zo waren de laatste tijd al mijn vissessies. Soms met vrachten vis, soms met heel weinig vis en soms met bossen apenhaar. Weinig vis en grote bossen apenhaar lopen bijna synchroon aan elkaar.

 

Dit handige speeltje kocht ik voor de macrofoto's...

 

Zandbaarzen

Ga ik afsluiten met de opmerking: ‘Jongens pak eens wat vaker iets waarmee je een foto kan maken!’. Een camera of een telefoon, het maakt mij niet uit, maar maak alsjeblieft foto's van je sessies. Sta je niet te vissen, maar ben je toevallig bezig met een onderlijn? Deel die eens met ons. Je hoeft ook lang niet altijd met vis op de foto. Mooie sfeerplaten zijn ook hartstikke welkom. En ga je wél met een vis op de foto, maak hem dan eens schoon. Het zand eraf bedoel ik. Ik denk dat ik de laatste tijd meer zandbaarzen dan gewone zeebaarzen heb gezien. Bedenk zelf even hoe jij je zou voelen als je met je snuit in het zand ligt te stuiteren. Sta je toch ook te proesten? Als je op de foto moet, haal je eerst gauw al die rotzooi weg. Doe dat ook eens bij de door jou gevangen vis. Zelf fotografeer ik bijna alles en recent heb ik voor mijzelf een Black Eye Macro G4 gekocht. Klinkt duur, maar dat is het niet. Het is gewoon een klein voorzetlensje wat je op je smartphone kan zetten. Ik heb bewust voor macro gekozen omdat ik vaak als (zoals Didier Laroy dat zo mooi zegt) ‘terminal tackle specialist’, kleine onderdeeltjes van onderlijnen fotografeer. Dat gaat met zo'n voorzetlensje dus hartstikke makkelijk. Er zijn heel veel varianten voorzetlensjes. Probeer het eens uit!

 

En zulke dichtbijplaatjes kan ik nu maken met dat speeltje...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.