Heel veel vis, maar ook dan kun je blanken… | blog John Willems

12 oktober 2018 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Hopelijk zorgt de titel ervoor dat je er eens lekker voor gaat zitten, want ik heb afgelopen weken weer veel gevist en dus ook veel te vertellen. Toch wil ik eerst heel veel mensen bedanken. Afgelopen week heb ik n.l. de Visling activiteiten uitgebreid met de webwinkel www.visfileermessen.nl  Uit mijn aankondigingen op Instagram en Facebook bleek al snel dat jullie enorm geïnteresseerd zijn. En echt ongelooflijk: de posting met de openingsaankondiging werd maar liefst 41 keer gedeeld. Allemaal enorm bedankt voor jullie vertrouwen. Tussen het vissen door zijn er al flink wat bestellingen verzonden. Echt, ik was aangenaam verrast door jullie enthousiasme.

De eerste wijtingen lijken alvast groter dan vorig seizoen…

 

Begin september gingen soortenjager Willem Olbers en ik op pad om dorades (goudbrasem) te vangen. In de auto praten we honderduit. Willem en ik kennen elkaar al een tijdje van het zeevissen bij ‘De Salamander’ en het vliegvissen in het Duitse Gemund. Een kerel vol humor en gedoseerde zelfspot. Je zou hem de koning van het relativeren kunnen noemen. Stress lijkt hij niet te kennen. Toch staat hij ongeduldig te wachten tot ik hem ophaal. Targetvis is de goudbrasem (Sparus aurata). Hoe en waar je deze in ons land nog minder algemene vissoort aan de vinnen moet komen, leerde ik vorig jaar van Wil van Wilgenburg. 

 

Eenmaal op de stek aangekomen, beent Willem met grote stappen richting het water en binnen 10 seconden staat zijn lichte hengeltje al krom. Een net niet maatse zeebaars lust het stukje zager op een cirkelhook nr. 10 ook. Niet veel later volgt nr. 2. Mijn reactie op zijn grote grijns is de vraag: “uuuh gaan we dan toch niet op dorade?” “Dan moeten die dorades maar sneller zijn!”, is zijn gevatte antwoord. 

 

Hoe je op goudbrasem vist? Een 10 grams schuifloodje, wappertje van fluoro carbon 22/100, Klein haakje, liefst een cirkelhook, kleine zagertjes, of grote slikzagers. Inwerpen en zachtjes over de bodem inspinnen. Voel je een mosselbankje, of wat steentjes? Laat dan je zagertje even liggen, want daar zwemmen de dorades graag. Voel je geknabbel? Geef dan lijn en wacht een tel of tien voor je verder draait. Hopelijk hangt er dan zo’n goudbrasem aan, in de regel vissen tot zo’n centimeter of 25. In ons geval waren het echter alleen maar scholenbaarsjes (best leuk op een 5 grams hengeltje), krabben en dikkopjes.

 

02

Veel pietepeuterige scholenbaarsjes, maar helaas geen goudbrasem.

 

En toen kwam de wind erin. Man wat heeft het veel gewaaid in september en daardoor veranderde er veel op en aan zee. Veel apenhaar en blaaswier in het water, dat heel wat vissessies verpestte. Daarnaast daalde de temperatuur van het zeewater. Dat leek wel het startsein voor een invasie aan scholenbaarzen. Vooral in de avonduren kwamen ze soms als makrelen binnen… 

 

De harde wind zorgde er ook voor dat de eerste competitiewedstrijd van de IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging IJZZV niet op de geliefde Zuidpier werd gevist, maar op het beschutter gelegen Noordzeekanaal. Die bewuste dag bleek de vis vooral strak tegen de bodem te azen. Dat had Roger al snel begrepen, want hij arresteerde heel wat steenbolken en botten met zijn weegschaaltje. Haaklijnen van wel 50 cm en haakjes nr. 8 tot 10 leverden de meeste vis op. Mijn fileermaatje Michel Gouda viste zijn eerste competitiewedstrijd en deed prima mee. Gelukkig eindigde hij net twee plaatsjes achter mij, maar of ik hem achter mij kan blijven houden…

 

Met twee keer zoveel vis dan de gemiddelde visser (ik dus) en 695 cm lengte heeft Bas Hollander de eerste wedstrijd gewonnen. Onder zijn vangst zaten maar liefst vijf palingen. Bas werd op zijn hielen gevolgd door Paul Whaaaa Blanken en Tom v/d Pol is derde geworden. Sommige doen wel eens neerbuigend over het Noordzeekanaal, maar als er in één wedstrijd tien soorten vis worden gevangen, waaronder een zeebaars van 58 cm door Arjen Tanja en een paling van maar liefst 86 cm door Robert Boon, dan bof je gewoon als dit je tweede keuze wedstrijdparcours is.

 

03

04

05

06

07

08

Grote verscheidenheid aan vissoorten én maten aan het Noordzeekanaal.

 

Vervolgens laat het weer het toe om de tweede competitiewedstrijd van de IJZZV wél te vissen op de Zuidpier. Om 8.00 uur verzamelen ruim 30 vissers zich in strandpaviljoen Noordzee. De sfeer is gemoedelijk en de koffie bruin. Strategieën worden doorgesproken, of juist verzwegen. De week voordien is er veel wijting gevangen en zelfs al enkele gullen. Mij maak je niet gek, want in mijn Tronixpro boxen heb ik lijnen te kust en te keur. Speciaal geknoopt voor slijmvis of gul en van tong tot wijting. De voorbereiding is nog nooit zo goed geweest. 

 

Als de loterij om de stekken begint, wacht ieder rustig zijn beurt af bij een soort bingomolen. Voorzitter Hendrik Molenvliet draait stek nummer vijf voor mij. Dat lijkt niet verkeerd, want dat is een stek dicht bij de bocht. Conclusie: ik ga vol op de wijting.

 

Als het startsignaal heeft geklonken, ga ik eerst maar eens zoeken naar de wijting. Je mag de IJZZV-wedstrijden vissen met twee hengels. Met hengel één vis ik 40 meter uit de kant en hengel twee zover als ik kan. De ‘verweg’ hengel geeft al snel, met wat tikken op de top, aan dat ik beet heb. Even wachten, want wijting kent aasnijd en op die afstand vang ik er liever drie tegelijk. Een reserve haaklijn hangt klaar om snel te wisselen. Drie haaklijnen van Amnesia rood 6,8 kg en Sakuma haak nr. 6.  

 

09

Gerieflijk vissen op de Zuidpier en… twee hengels toegestaan!

 

Als ik begin met draaien, voelt het zwaar en dan slaat het noodlot toe. Halverwege mijn hoofdlijn krijg ik lijnbreuk. Waarschijnlijk langs een steen geschuurd, tijdens de wedstrijd in het Noordzeekanaal. Ik heb stom genoeg geen reservehengel bij me en dus zo monteer ik snel mogelijk een nieuwe voorslag van 20/00 Dyneema op de resterende hoofdlijn. Wartel knopen, reserve-onderlijn eraan en hopla alles zover mogelijk inwerpen, want de ‘dichtbij hengel’ levert in de tussentijd niets op. Nieuwe reserve-onderlijn van het klosje afrollen, haaklijnen even strekken, drie mooie zagers erop en ook deze wordt ver weg neergelegd. Ondertussen zie ik al weer beet op de andere hengel. 

 

 

10

En zowaar: een maats gulletje tijdens de wedstrijd.

 

Tijdens de kentering wordt het wat minder met de aanbeten, maar in mijn ooghoeken zie ik dat een buurman een wel heel grote wijting vangt. Of zal het een gulletje zijn? Schitterend om te zien hoe blij hij met dit maatse gulletje is. Die had hij daar niet eerder gevangen. Ik eindig na vijf uur vissen met 43 stuks wijting en een bot op de elfde plaats. Daar ben ik heel tevreden mee. Paul Whaaaa Blanken wint deze wedstrijd met maar liefst 86 stuks vis, waaronder vier gullen. Deze vissen ving hij allemaal pakweg 20 meter uit de kant. Daar had Paul een mooi gaatje gevonden.

 

11

Hoezo, aasnijd?

 

Pakweg anderhalf uur voor het einde had Bas Hollander pas één vis, maar toen ging het bij hem lopen. Door veel slijmvissen te vangen en later nog wijting wist hij toch ruim 50 stuks te laten meten. Rennen met twaalf vissen in de emmer (meer in de emmer mag niet volgens het wedstrijd regelement) naar de meter van dienst en meteen weer terug naar zijn hengels bezorgde hem toch nog de tweede plaats. Voorzitter Hendrik Molenvliet werd derde. 

 

Na de gezellige prijsuitreiking ging ik met een emmer vol mooie wijtingen huiswaarts. Thuis heb ik ze meteen heb ik gevlinderd. Dit is een snijtechniek, waarbij de filets middels het rugvel aan elkaar blijven. Eenmaal gebakken zijn dit de ‘ouderwetse’ overheerlijke lekkerbekken. Wil je dit ook leren? Deze techniek is onderdeel van de workshop rondvis fileren en bakken

 

12

Hhhmmm… gevlinderde wijting!

 

Dan de laatste wedstrijd. Op het strand van Wijk aan Zee hebben zich ruim honderd vissers verzameld voor het Open Kampioenschap van Sportvisserij Midwest Nederland. Er staat nauwelijks wind en een mooie branding door de zuidwestenwind van de dag voordien. Een prima decor voor mooie zeebaarzen en dikke botten. Tijdens het proefvissen waren de vangsten ronduit geweldig te noemen. Enthousiast werd de wedstrijd dan ook gestart en toen… bleef het stil. Kwam het door de wind die gedraaid was van zuidwest naar noordoost? 

 

13

Het fraaie parcours van Open Kampioenschap van Sportvisserij Midwest Nederland op het strand van Wijk aan Zee.

 

Gelukkig dan toch een eerste berichtje op de korpsapp. Michel had zijn eerste visje en als snel een tweede. Ver weg. Willem Ooms vangt ze juist dichtbij en Peter Hollenberg en Peter Damen vangen ook hun visje. Helaas is er één korpslid dat niets vangt. Dat ben ik. Met een grote zandbank voor de deur staat er op de door mij gelote stek totaal geen water. Er overheen vissen levert alleen maar lege mesheften op, die mijn onderlijn doorsnijden. Chagrijnig probeer ik allerlei soorten onderlijnen. Shoppen bij vissers, die wel vangen, blijkt niets uit te maken. Zelfs tips van Ruud van Noord leveren me alleen kennis op. (evengoed bedankt Ruud). In het laatste half uur begint het lekker te stromen. Ik besluit vol voor de baars te gaan met een pennelrig. Tevergeefs. Het eindigt allemaal in mijn eerste en enige blank sinds maanden. 

 

14

Dik was het niet, al werd er her en der een visje gevangen.

 

De gezelligheid voor en tijdens de prijsuitreiking en een paar lekkere biertjes doen mijn chagrijnige bui uiteindelijk toch weer snel verdwijnen. Pim Troost mocht zich winnaar over all noemen en bij de korpsen eindigde team Nipro als eerste. Van harte gefeliciteerd! Het korps Zilte Vrienden werd zevende en dat terwijl één korpslid niets heeft weten te vangen. Willem Ooms werd elfde en daarmee ons best vissende korpslid en Michel heeft zijn biertje verdiend, want we hadden gewed om de grootste vis. Maar denk erom: hierdoor raak ik nog meer gemotiveerd om te leren en de toppers hun geheimen te ontfutselen.

 

Tot de volgende keer.

www.visling.nl

www.visfileermessen.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.