‘Zomerse’ oktoberdag tijdens Newport Fishing Cup

09 oktober 2018 | Redactie

Op zaterdag 6 oktober was het de beurt aan Newport Fishingclub om hun jaarlijkse internationale wedstrijd in te richten. De club onder leiding van Patrick Legein doet dit al vele jaren en de wedstrijd mag er beslist zijn en is pure promotie voor onze hengelsport. Er stonden diverse toppers op de deelnemerslijst en die zorgden hier en daar voor een ‘zware boot’ onder de elf deelnemende schepen…

Er kan er maar één de winnaar zijn: Jens De Vrieze was de beste vandaag...

 

Nog steeds zomer

De nachten zijn langer en de dagen worden korter. De zeewatertemperatuur haalt nog gemakkelijk 15 graden en dat is eigenlijk niet normaal deze tijd van het jaar. De overschakeling tussen wintervis en zomervis gaat tegenwoordig niet zo vlot meer - in tegenstelling tot vroeger. In het verleden kon je niet echt meer tong, pladijs en bot vangen begin oktober, maar eerder een hoop schar en wijting deze periode van het jaar. Nieuwpoort is niet alleen door deze elementen geplaagd maar ook door overbevissing met elektrisch sleeptuig, pulskor genoemd. Dus wat waren de vooruitzichten?

 

Tweede en eerste in het algemeen klassement, Peter Vanderschaeghe (Tubertini België) en Bram Cole (Robbyfish Hengelclub) op dezelfde boot. Dat kon de pret echter niet bederven...

 

Een zware boot

De wedstrijdleiding kon op 56 deelnemers rekenen. Misschien iets minder dan gehoopt en wellicht door de berichten van de overbevissing. De wedstrijd die tevens meetelde voor de Penn Superprestige was perfect uitgeloot door Patrick Legein en de sportbestuurder van het V.V.B.Z. Theo Verkennis. Twee dagen voor aanvang van de wedstrijd  konden de boothengelaars de trekking al raadplegen en konden ze zich voorbereiden op de ‘battle’. Hier en daar stonden kandidaat-winnaars van de Penn Superprestige tegenover elkaar op hetzelfde schip. Een ‘zware boot‘ noemen ze dat …

 

Van alles blijven uitproberen om toch maar aan vis te komen, haalden de deelnemers al hun technische trucs uit de kast...

 

De vangsten

Omstreeks 8 uur waren de deelnemers aan boord en konden de elf boten richting visgronden vertrekken. Na ongeveer 45 minuten varen gingen de boten voor anker. Tussen de tijd van vertrekken en aankomen hebben de deelnemers alle tijd om hun hengelmateriaal en aas in orde te brengen.

Omstreeks 9 uur kon de wedstrijd aanvatten - deze zou duren tot 16 uur. Bij de eerste inworpen zou al blijken dat het geen vetpot werd deze dag.  Een beetje schar, een enkele bot, een tong, een pladijs en wat wijting zou de hoofdmoot moeten worden en dat was ook zo.

 

Slagveld

Naar gelang het verloop van de wedstrijd werd het een echt slagveld van gebruikte onderlijnen aan boord. Bijna alles is geprobeerd. Een hele hengeltechnische opgave! Van geen parels en lepels tot heuse onderlijnen die beter aan de kerstboom zouden hangen. Van plastiek afhouders tot ijzeren afhouders, soms geen. Gewoonweg alles is getest om een enkele vis te vangen.

 

Alles zou gewoon afhangen waar de boot precies lag. De diepte waarin gevist wordt is daarbij natuurlijk heel belangrijk. De zone waar de boten lagen noemen ze wel eens ‘de sigaar’. De dieptes daar variëren enorm. Eén schipper opperde zelfs dat ‘de sigaar’ weg zou zijn. Ja, zandbanken kunnen ook in rook opgaan, dus waarom deze ‘sigaar’ ook niet.

 

 

Weging

Omstreeks 16 uur werd de wedstrijd afgeblazen en misschien maar goed ook. Daags voordien hadden ze stormachtige toestanden verwacht voor deze dag maar alles was blijkbaar opgeschoven tot ongeveer einde wedstrijd. Het begon inderdaad goed door te waaien. Eenmaal ontscheept konden de deelnemers hun vangsten aanbieden, boot per boot. Alle gewichten konden netjes genoteerd worden en de ‘uitmaak’ kon beginnen. Iedereen ging daarna terug naar de refter van het gemeenteschooltje De Papegaaier in Nieuwpoort, waar de organisatie trakteerde op een heerlijke pistolet met ham en kaas. Een stevige pint kon daarbij ook nog smaken.

 

De plaatselijke vissers van Newport Fishing Club haalden de eerste plaats.

 

De winnaars

Dat het allemaal close zou worden in de uitslag, daar twijfelde niemand aan, maar onverdiende winnaars bestaan niet. Jens De Vrieze (Gentse Zeeduivel/ Loze vissertje) haalde het hoogste schavot met 33 stuks in 8.620 kg. Hij wist tevens de grootste vis te vangen: een tong van 540 gram. Eervol tweede werd Kurt Rosseel (NFC). De derde plaats individueel was voor Kurt Mertens (Tubertini België).

Bij de teams toch even een verrassing. De plaatselijke vissers van Newport Fishing Club haalden de eerste plaats. Waarschijnlijk hadden die mannen betere inzichten van wat er die dag zou plaatsvinden. Stof tot nadenken aan de andere teams en een dikke proficiat! Tweede team was het Nederlandse Edelkarper Noordzeevisser. Derde team is uiteindelijk Tubertini België geworden.

 

Nabeschouwing

Iedere deelnemer kon terugkijken op een geslaagde en vriendschappelijke wedstrijd met voor iedereen een mooie portie vis, maar er moest natuurlijk hard gewerkt worden om eraan te komen.

Een feilloze organisatie die alles in goede banen leidde, dus volgende keer graag weer op naar de 29ste editie.

Alle gedetailleerde uitslagen kun je terugvinden op deze website.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.