Pim Troost winnaar fish-off bootvissen

01 oktober 2018 | Redactie

Afgelopen zaterdag vond voor de kust van Stellendam een niet eerder vertoonde ‘shoot-out’, of noem het liever ‘fish-off’  plaats, waarbij in een onderlinge wedstrijd tussen twee bootvissers ging worden bepaald wie van hen tweeën alsnog een startticket  zou verdienen voor de Nationale Topcompetitie Bootvissen. Bondscoach Henri Karremans licht dit verder toe.

De twee 'kemphanen' in actie tijdens de unieke fish-off; links Pim, rechts Ger...

 

Eerder deze zomer waren op 17 juni jl. tijdens het Nederlands Kampioenschap Bootvissen 2018 de vangsten voor Neeltje Jans zo dramatisch, dat aan bakboordzijde niet bepaald kon worden, wie zich als laatste deelnemer van deze kant van de boot had gekwalificeerd voor de Nationale Topcompetitie. Twee deelnemers, Ger Zantboer en Pim Troost vingen allebei één schar en op grond van de reglementen kon geen beslissing worden genomen. Sportvisserij Nederland heeft toen geoordeeld dat er een heuse fish-off georganiseerd zou gaan worden om te bepalen wie van de twee er uiteindelijk aan de Topcompetitie zou mogen deelnemen.

 

Met de deelnemers werden mogelijke data bepaald en werd afgesproken dat de fish-off zou plaats vinden op de eerst mogelijke beschikbare datum met goed weer. Bondscoach Henri Karremans werd bereid gevonden zijn boot, ms. Delta Queen beschikbaar te stellen en zelf als wedstrijdleiding de dag te begeleiden. 

 

Maasvlakte II

En zo lag afgelopen zaterdag 29 september ms. Delta Queen met draaiende motoren te wachten in de haven van Stellendam. De twee kemphanen Pim en Ger drentelden een beetje zenuwachtig over de steiger. De resultaten van deze visdag zou immers gaan bepalen wie van hen volgend jaar ‘internationaal’ mag gaan vissen. Er werd koers gezet richting de kust van de Tweede Maasvlakte, waar altijd wel een visje te vangen is. Het aas, dat bestond uit zeepieren en zagers, werd door Sportvisserij Nederland beschikbaar gesteld om gelijke kansen te creëren en dat uitstekende aas werd geleverd door Mart Brouwers Hengelsport uit Bergen op Zoom.

 

Ger probeerde zoveel mogelijk botten te vangen…

 

… terwijl Pim zich toelegde op de schar.

 

Gelijke kansen

Schipper Henri legde ms. Delta Queen zodanig voor anker dat beide vissers gelijke kansen kregen. In een omtrek van 200 meter dezelfde diepte en nergens obstakels onder water. Omdat op deze stek de stroming altijd van één kant komt en de boot dus niet gaat draaien, kunnen er ook geen verrassingen optreden in waar de lijnen naar toe zouden gaan. Pas voor anker werd officieel geloot wie aan stuurboord en wie aan bakboord ging beginnen.

 

Om negen uur  werd het startsein gegeven en Pim en Ger hadden ieder één volledige kant van de boot om te bevissen. Uptide of downtide, de mannen mochten zelf bepalen hoe ze dat wilden doen. Na tweeënhalf uur moest er gewisseld worden van kant. Eerst werd er nog wel een pauze van een half uur gehouden met tijd voor een kop soep en een broodje bal. Daarna ging de strijd weer verder. De vangsten vielen niet tegen. Hoewel de afgelopen zomer de watertemperatuur hoog was opgelopen, bleek de platvis al weer volop aanwezig. En zo ontstond er een spannende wedstrijd…

 

Er kwamen zelfs de nodige tripletten binnen en die goede vangsten zorgden voor een strijd op het scherpst van de snede.

 

Bot of schar?

Van Ger is bekend dat hij graag botten vangt en Pim hoopte op snelheid meer schar te vangen. Beiden konden zich uitleven, want er zat voldoende schar en ook mooie botten waren er te vangen. Pim nam in de eerste periode een redelijke voorsprong op Ger, maar die knokte zich terug in de wedstrijd door meer van botten te vangen. Toch werd de eerste periode afgesloten met  een voorsprong voor Pim. Maar de achterstand was slechts een zestal punten.

 

Na de wissel werd het even wat rustiger met de vangst. Het leek wel of de vissen ook een pauze hadden genomen. Beide mannen schakelden over naar andere onderlijnen en dat leek het sein voor de botten en scharren om weer te gaan azen. En… Ger ving opnieuw meer botten dan Pim. De voorsprong slonk en met nog drie minuten te gaan, stond Pim nog slechts één schamel puntje voor!

 

De heel bijzondere scorekaart van een unieke tweekamp.

 

Reglementen

Pim lag al een aantal minuten in het water, toen Ger zijn onderlijn voor de laatste keer liet zakken. En dan verwacht je…. nee, echt niet! Op de toeter ‘blankte’ Pim en ving Ger ving dat ene broodnodige scharretje! Dat betekende dat de mannen toch weer gelijk in punten stonden en dat na vijf uur vissen.

Uiteindelijk moesten dus de reglementen erbij gehaald worden en die bepaalden dat Pim op grond van het aantal gevangen vissen winnaar was geworden van deze fish-off en door mag naar de Topcompetitie! Maar hoe nauw kon dat zijn…

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.