Wordt er niet gevist op Ameland? | blog Cor Juffermans

28 september 2018 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Best wel vreemd. Als je zeebaars en Ameland intikt op Google, dan zie je dat Google diep moet graven in het immense archief om met wat hits te komen. Je ziet vervolgens berichten voorbij komen van: "Ik ga een weekje naar Ameland, weet iemand een stek voor zeebaars?" of "Waar moet ik zijn om een zeebaars te vangen op Ameland?". Van vangstberichten is nauwelijks of niet sprake en als je wat dieper ingaat op zo'n bericht, zie je een enkele keer staan ‘Paal 17’, maar voor de rest heerst een oorverdovende stilte. 

 

Onlangs had ook ik een weekje vakantie geboekt op Ameland. In het naseizoen, want dan heb je een lekker groot huis voor weinig en je weet dat je dan wat meer kans maakt op een mooie zeebaars. De weken voordien tik ik dan ook de zoektermen ‘zeebaars’ en ‘Ameland’ op Google. En krijg vervolgens dus alleen die oude, zeer gedateerde hits op m’n schermpje...

 

Ik heb echter nog een troef! Dat gaat een lastige zin worden, maar de zoon van mijn zwager Peter heet Bas en die heeft een Amelandse gestrikt waarvan beide ouders nog leven en ook nog eens op Ameland wonen. Zijn schoonvader -ik noem hem voor het gemak even Wim (is niet zijn echte naam)- is een verwoed jager in de breedste zin van het woord. Hij schiet en zet netjes. Dat laatste alleen wadend. Schijnen er op Ameland meer van rond te lopen, maar dat terzijde. 

 

Via mijn zwager Peter heb ik het telefoonnummer van deze Wim gekregen. Een paar dagen voor mijn vertrek naar Ameland deze eilander toch maar eens even gebeld en hem gevraagd waar ik de meeste kans maak op zeebaars. Daarbij maakte ik die vraag wel direct wat specifieker, want ik vertelde erbij dat ik er met de auto in de buurt zou moeten kunnen komen. En jongens: ik kan jullie meteen al vertellen dat er dan heel veel mooie stekken afvallen. Ameland is weliswaar niet autovrij, maar ze kiezen er daar toch bij voorkeur voor om de fiets te pakken. Voor fietsers een waar paradijs, voor autoliefhebbers iets minder...

 

02

We hadden een weekje uitgetrokken voor dit Friese Waddeneiland.

 

Het antwoord van Wim betrof twee stekken: Nes en Paal 17. Weer Paal 17! Dat moet toch wel een bijzondere stek zijn als hij al zolang stand houdt. Ben met die kennis eens wat gaan rommelen op internet en daar kwam ik Paal 17 tegen op het strand van Buren. Kijk dan weten we al wat meer. Wat ik nu opschrijf, geldt overigens voor beide stranden! Inderdaad kan ik mijn auto redelijk dichtbij het strand parkeren. Gratis! En dat is nooit verkeerd. De weg naar het strand is licht omhoog en goed te doen. De weg naar het water is wat minder. Beide stranden zijn enorm breed en de weg naar het water is dus bij voorbaat al lang. Ook bij hoogwater. Het eerste deel is heel rul zand en kom je dus met een karretje, dan sta je daar wel even te trekken voor je de boel er goed doorheen hebt. 

 

Dan de tippel naar het water. Ik had het al gehoord: het water voor Ameland is redelijk ondiep en je moet goed opzoek gaan naar een mooi zwin en dan bij voorkeur ook nog eens een plek waar het water door de zandbank heen komt. Dus niet er overheen, maar er doorheen! Goed nieuws: op beide stranden vond ik zo'n plek. En die plek was dus niet bij Paal 17, maar bij Paal 15. Ik vermoed dat ze met Paal 17 een oude strandtent op het strand van Buren bedoelen, maar die heet niet meer zo, maar voor oude Amelanders blijft het voor hen Paal 17. Nogmaals dat denk ik, ik weet het niet zeker! We hebben het dus gewoon over de stranden van Nes en Buren en op beide moet je zelf even goed opzoek naar een mooi zwin met een opening in de zandbank. Met eb gaan kijken dus en dan met opkomend water gaan vissen.

 

03

Het strand van Nes; even verderop ligt een mooi zwin.

 

Er zijn vier plaatsjes op Ameland: Nes, Buren, Ballum en Hollum. Op het programma stond een bezoek aan al deze plaatsjes en op zondag was Hollum aan de beurt. Tot mijn verrassing lees ik in het dorp bij een rotonde ‘Vuurtoren’ en ‘strand’. Vooral dat laatste intrigeerde me mateloos. Zou het soms mogelijk zijn om ook op het strand van Hollum te komen met de auto? En ja hoor, daarop kan ik bevestigend antwoorden. En het allermooiste: je loopt daar over een betonnen pad naar de zee toe. Niks rul zand! Al direct als ik van boven naar de zee kijk, zie ik rechts iets van een strekdam en ook links zie ik interessante palenrijen. 

 

04

Geen gemartel met rul zand op het strand van Hollum; er ligt daar een betonpad richting zee!

 

Mijn keuze valt op de strekdam en die ga ik toch maar even nader bekijken. Tot mijn verrassing ligt daar een schitterende strekdam, die met een lichte bocht naar links de zee inloopt. Rechts daarvan ligt een mooi stuk zee met een prachtige branding en zelfs bij hoogwater is het mogelijk om gedeeltelijk vanaf die strekdam te vissen. Zorg wel dat je iets van antislip onder je laarzen of wat dan ook aanhebt, want de boel is daar spekglad. 

 

Als ik Wim bel en hem vraag om eens wat nader over Hollum te vertellen, zegt hij: "Daar zit inderdaad zeebaars. Er zit ook een gat van 30 meter diep, maar je kan er ook regelmatig vast komen te zitten". Mijn keuze is gemaakt. Nes en Buren zijn dan misschien ‘veilige’ plekken, maar Hollum is "the place to be". Nogmaals, dit zijn goed bereikbare plekken met de auto. Ga je met de fiets, dan ligt heel Ameland voor je open, maar zul je zelf opzoek moeten gaan naar een goeie stek want Google vertelt je die niet.

 

Op de terugweg rijd ik nog even langs de plaatselijke aasleverancier 't Nijlân in Buren. Ik vis op zeebaars het liefst met zagers, maar hij heeft ook zeepieren te koop.

 

Maandagochtend sta ik een paar uur voor hoogwater op mijn superstek bij Hollum. Wat er precies is fout gegaan, weet ik niet, maar al mijn zagers hebben de nacht voordien de geest gegeven. Ik heb geen zin nieuwe te gaan halen en ga het gewoon proberen met die overleden zagers. Gelukkig stinken ze (nog) niet en ik geef mijzelf dan ook desondanks wel een kans. Oh enne, die schitterende branding van gisteren is ineens veranderd in een kalm zeetje. Het kan verkeren! 

 

05

Fraaie stek bij een strekdam.

 

Ik sta rechts van de strekdam en werp ietwat naar links, zo voor de strekdam. De stroming is vrij heftig en ik zie mijn lijn steeds meer richting de strekdam gaan. Tijdens het ophalen voel ik ook de ene na de andere steen. Toch maar iets naar rechts gooien, een beetje bij de strekdam vandaan. En verdraaid zeg: de eerste aanbeet laat zich al heel snel zien. Dat geeft de burger moed. Richting het hoge tij heb ik regelmatig aanbeten en weet ik ook nog eens een tweetal zeebaarzen te landen. Maar nadat het water zijn hoogste stand heeft bereikt, lijkt er daar onder water wel het een en ander veranderd. Hiervoor vang ik zo af en toe van die groene flab, maar als het tij draait, vang ik alleen nog maar draadalgen. 

 

06

Mijn eerste Amelander zeebaars is een feit…

 

Van mijn aas is ondertussen helemaal niets meer over en de aanbeten blijven verder dan ook uit. Ik stop ermee, mijn telefoon piept en via WhatsApp zie ik dat mijn zwager Peter een prachtige zeebaars heeft gevangen aan mijn thuisstrand van Castricum aan Zee. Lekker! Zit ik op Ameland...

 

07

...maar helaas moest zwager Peter mij via WhatsApp teisteren met het feit dat hij aan mijn thuisstrand van Castricum aan Zee een aanmerkelijk groter exemplaar had gevangen!

 

Kort samengevat: ga je naar Ameland, geef je de voorkeur aan een auto en wil je graag op zeebaars vissen, dan heb je de stranden van Nes, Buren en Hollum. Mijn voorkeur heeft het strand van Hollum en dan bij voorkeur bij die strekdam, maar ik heb ook heel mooie zwinnen gezien bij Nes en Buren. Ballum heeft geen strand waar je met de auto bij kunt komen. Vandaar dat Ballum voor mij is afgevallen.

 

Voor aas moet je bij ‘t Nijlân in Buren zijn en is je target zeebaars, dan ben je al aangewezen op het voorjaar of het najaar. In de zomermaanden is het sowieso overal al moeilijk om een visje te vangen en zeebaars is daar geen uitzondering op. Alle drie de stranden zijn uiteraard ook prima geschikt voor het gericht vissen op platvis. Voor die laatste zou ik zeepieren kopen; zeebaars heeft eerder een voorkeur voor zagers. 

 

08

Een stoeltje, een boekje, rust, stilte: vakantie!

 

Tijdens mijn vissessie op het strand van Hollum was mijn vrouw mee. Ze had lekker een stoeltje en een boek meegenomen. In de luwte van de duinen heeft ze in alle rust van de stilte kunnen genieten en als ik een fotograaf nodig had, was ze er. Maar... ze wilde eigenlijk ook zelf wel even vissen. Niet aan zee, maar lekker relaxed op het zoete. Dat doen we wel vaker en ik had er ook rekening mee gehouden. 

 

Tijdens mijn zoektocht op internet naar zeeaas kwam ik uit bij, inderdaad ’t Nijlân in Buren en naast dat zij zeeaas hebben, bestieren zij ook een forellenput. Tenminste: dat is de term die ik nog ken, volgens mij moet je tegenwoordig ‘Commercial’ zeggen. Op dat complex zijn drie vijvers. In de eerste vijver vind je steur, meerval en karper. Hier is het verplicht weerhaakloos vissen en alles wat je vangt, moet direct worden teruggezet. Je mag wel even een foto nemen hoor. In vijver twee vind je alleen regenboogforel en in vijver drie vind je diverse soorten forel. De vis die je vangt in de forellenvijvers, moet je netjes doden en meenemen. Voor alle details, klik hier.

 

Tijdens mijn weekenden in Luxemburg vis ik graag op forel en het is mij al meerdere keren gelukt om een regenboogforel te vangen. Wij hebben er dan ook voor gekozen om ons geluk te beproeven op de vijver met de steuren, meervallen en karpers. 

 

09

Geweldige sport aan zo’n licht Morethan_spinstokje…

 

Speciaal voor het zoete had ik een Daiwa R'Nessa Jiggerspin van 270 cm meegenomen, met een werpgewicht van 8 - 35 gram, alsmede een Daiwa Morethan Blade Commander 97 MW van 292 cm met een werpgewicht van 7 - 40 gram. Op beide hengels had ik een Certate 2500 gezet, volgespoeld met 16/00 nylon. 

 

Als dobber gebruikten wij een vlokdobber die met een stuitje op de juiste diepte gezet kan worden. Wat loodgewichtjes zorgden ervoor dat mijn aas, kaas, maïs, smack en kikkererwten, net op de bodem werd aangeboden. Alledrie de genoemde soorten zijn van die echte bodemsnuffelaars, dus je moet ze echt op of tegen die bodem zoeken. Smack en kaas waren de toppers en het andere aas gebruikte ik om af en toe een beetje bij te voeren. Ik had geen weerhaakloze haken bij mij, maar die kon ik daar gewoon kopen.

 

Ik weet het: er zijn altijd sportvissers die het helemaal niks vinden om op een Commercial te vissen, maar wil jij je vrouw of kinderen op een eenvoudige manier kennis laten maken met het vissen en vooral ook vangen, dan is zo'n Commercial echt een uitkomst. De kans dat ze er niets vangen, is minimaal en voor de inwendige mens is van alles voorradig. Tijdens het vissen genoot mijn vrouw van een kopje huisgemaakte tomatensoep met een rosétje en ik mocht mijn tanden zetten in een broodje kroket in combinatie met een biertje. 

 

10

 

12

 

Sterke vechters in diverse kleurschakeringen. 

 

 

11

 

Uiteindelijk hebben wij allebei alle drie zowel steur, meerval als karper mogen vangen, zelfs meerdere exemplaren en ook nog eens in verschillende kleuren. Helemaal grijze steuren, grijs/witte steuren, de ‘normale’ gemarmerde meerval, maar ook een albino meerval en vanzelfsprekend ook een paar dikke sterke schubkarpers. De enige vis die zich naar ons inziens snel gewonnen gaf, was de grijs/witte steur. Alle andere vissen, hebben ons regelmatig minutenlang bezig gehouden met spectaculaire vluchtpogingen. Ik weet niet of ik het mag doorvertellen, maar ik heb mijn vrouw diverse keren horen joelen als ze weer een dikke vis had gevangen. Echt een aanrader zo'n Commercial en mijn vrouw heeft nu al aangegeven dat ik opzoek moet gaan naar andere Commercials die we dan eens kunnen bezoeken.

 

Als ik dus als titel van dit blog de vraag stel: "Wordt er niet gevist op Ameland?", dan kan ik voor wat betreft het zeevissen zeggen "ik heb geen flauw idee". Immers je leest er niets over, maar ik heb wel hele mooie plekken gezien waar een goed visje valt te verwachten. En!, dan heb ik het dus alleen over de goed met de auto bereikbare plekken. Volgens mij is Ameland een waar mekka voor de zeevisser, maar je moet er wel even wat voor doen.

 

Kijk je daarentegen naar het vijvercomplex van ’t Nijlân -we zaten er vlakbij en we reden er diverse keren per week langs- dan kan ik volmondig zeggen: "ja, er wordt wel degelijk gevist op Ameland". Iedere dag zaten daar mannen, vrouwen en kinderen te vissen. En op het terras zaten iedere dag gasten die alleen maar naar het vissen aan het kijken waren. En als je uitgevist was en terugliep naar je auto wilden ze allemaal weten wat je gevangen had, waarom hij terug moest en of de gevangen vissen ook eetbaar waren. 

 

Ik ben naar Ameland gegaan om Ameland te beleven. Daarvoor had ik een week uitgetrokken. Zowel mijn vrouw en ik vonden Ameland precies een week groot. We hebben ons geen moment verveeld, heerlijk gegeten, vriendelijke mensen ontmoet en ons uitstekend vermaakt. Echt een aanrader!

 

www.onderlijnenvooropzee.com


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Gerlof molenaar

Er wordt wel degelijk gevist op Ameland. Er zijn twee visclubs en in de zeehengelsport onder om de noord staat altijd een klein stukje over de vangsten op Ameland. Ben zelf lid van visclub de vette bot, bij de laaste wedstrijd stond de teller stil bij 42 zeebaarsen.