Indrukwekkend Penn Havøysund Festival 2018 met veel records

25 september 2018 | Redactie

Het is 6 september 2018 als er een groot gezelschap van 43 sportvissers namens Cordes Travel in het Noorse Havøysund arriveert. Een groep enthousiaste mensen die staan te trappelen om de boten op te gaan en te gaan vissen. Maar eerst de voorbereidingen starten, want er moet ook gegeten worden en de uitrusting voor de eerste visdag moet ook gereedgemaakt worden…

Deze kabeljauw was er meteen eentje voor het plakboek...

 

Visgidsen

De winkel is op loopafstand voor de boodschappen en rond de klok van 18.30 uur hebben alle 43 vissers met een buffet van vis - en voor de niet-visliefhebbers lasagne – de buikjes rond. Om 19.30 uur komen de drie visgidsen langs die de hele week bij iedereen een dag gratis aan boord mee gaan vissen om te vertellen over de boten, de technieken, de visserij en de stekken. Ook dat is weer geregeld!

 

Wat een landschap...

 

Boten

De volgende ochtend is men al vroeg uit de veren en brengt men alle materialen naar de snelle 23.5ft boten met 150 pk motor, die recht voor de deur liggen. Op de steiger is een tweede fileerplaats, staan er twee hogedrukreinigers en is er zoetwater om alles af te spoelen en schoon te maken. Yep, we praten hier over een TOP-accommodatie in Noord-Noorwegen, die niet alleen bekend is om de heilbotvangsten, maar ook vanwege alle service en comfort.

 

De persoonlijke records waren niet van de lucht...

 

Nederlanders en Belgen

De groep bestaat uit Nederlanders en Belgen. De sfeer is al meteen erg goed, het zonnetje schijnt en er staat weinig wind. Ook aanwezig is het hele Team van Robby Fish (www.robbyfish.be) uit Wommelgem. Zij hebben de winkel voor een hele week (!) gesloten om zo met z’n allen naar Havøysund te gaan. Het doel is natuurlijk team-building maar ook kennis en ervaring op doen van de verschillend visserijen, merken en kunstaas, zo kunnen zij uit eigen ervaring advies geven over de visserij in Havøysund en Nappstraumen, waar zij twee jaar geleden waren. 

 

Havøysund

Na een goed ontbijt, ook inclusief bij de prijs, gaat iedereen op pad. De visgidsen kiezen elk een gebied uit waar zij denken de grootste vissen te vangen - denk aan heilbot, koolvis, kabeljauw, schelvis en een paar andere soorten – en gespannen varen de boten naar de stekken en kan het Penn Havøysund Festival September 2018 beginnen. In juni 2018 was Cordes Travel hier ook al met 42 vissers. Daarna is men met 38 man naar IJsland geweest, nu dan Havøysund en in oktober gaat de reis naar Canada met een groep om op steur en zalm te vissen.

 

Linda Cordes weet de grote jongens altijd te vinden...

 

Mixed visserij

De week vissen in Havøysund is omgevlogen. Om alles te beschrijven wat iedereen beleefd heeft, kost vele bladzijden. Maar het werd een prachtige week met de hele week mooi weer, volle zon, weinig wind en mooie vangsten. In totaal zijn er liefst 101 heilbotten gevangen, waarvan er 95 weer zwemmen! Het hadden er veel meer kunnen zijn, maar veel vissers vonden de visserij op koolvis en kabeljauw ook heel erg leuk en tja, de heilbotvisserij is soms wat saai. Maar was iedereen de hele week op heilbot gaan vissen, dan waren er misschien wel tweehonderd langszij gekomen. De ‘mix visserij’ die we nu hadden, vonden de meeste deelnemers veel leuker en het Penn Havøysund Festival is tenslotte géén ‘Heilbot Festival’.

 

Voor velen ging ook deze droom in vervulling...

 

Records

Of die koolvis en kabeljauw visserij leuk is kond iedereen zien aan de gezichten van de vissers! Velen liepen met een glimlach van oor tot oor rond en die is zelfs tot aankomst in Nederland blijven staan. Zo ving Dirk uit de winkel van Robby Fish een kabeljauw van 123 cm, ving Jack van de Mortel (Abu Garcia) een kabeljauw van 16,5 kg. Ook werden er op verschillende lichte materialen hele dikke koolvissen gevangen die vaak de meter voorbij gingen en wie het ooit heeft meegemaakt weet dat zo’n vis van meer dan een meter op een Sandeel van 150 gram echt sport geeft met een Penn HSX hengel… 

 

Goed materiaal is onmisbaar...

 

Penn hengels

Over Penn gesproken; 85% van de vissers viste deze week met Penn materialen. Via Facebook, e-mail en sms krijgt Cordes wekelijks vragen over welke materialen er gebruikt worden. Daarom even kort: voor de ‘lichte’ visserij, maar toch sterk genoeg om een heilbot te drillen, gebruikt men de Penn HSX 50-150 gr. Voor de ‘zwaardere’ visserij, dus met groter kunstaas, een Penn Halibut 50 lb, de Penn Inliner 30 lb, de Penn Battalion Tuna Spin 100-180 gr en ook verschillende korte jighengels, die bij heel veel vissers enorm in de smaak vielen. Steeds meer vissers nemen nu ook een korte jighengel mee, denk aan de Penn Battalion Jig, Penn Conflict Jig en de Penn Regiment Jig; allemaal korte 160 tot 180 cm hengels. En bedenk: ook de visgidsen vissen altijd met korte hengels. 

 

Molens en reels

Uiteraard zijn er molens en reels nodig om te vissen. Op dit Festival viste men vooral met de Penn Spinfisher 5500/6500, Penn Clash 5000/6000, Penn Slammer III 5500/6500, Penn Conflict II 5000 (superlicht) en de Penn Fathom 2-speed reel. Op al deze molens spoelt men 25/00 en 30/00 gevlochten Spiderwire Smooth. De visgidsen vissen met 30/00 en 35/00 soms zelfs 40/00. Als voorslag 90/00 tot 1,2 mm nylon. Meer informatie over technieken, materialen en kunstaas staan overigens allemaal in de dikke Noorwegen brochure van 60 pagina’s van Cordes Travel. 

 

En de volgende bot meldt zich...

 

Noorderlicht

En toen was er het Noorderlicht, de befaamde Aurora Borealis. Oh oh, wat is dat toch prachtig om te zien. Raffie Cordes werd inclusief zijn huurauto omgetoverd tot taxi en reed twee uur lang heen en weer de berg bij Havøysund op om de vissers in het pikkedonker te laten genieten van dit natuurverschijnsel. Een droom die nu voor heel veel vissers uitkwam. Drie dagen lang kond de groep genieten van de mooiste lichtshow ter wereld. Een kers op de taart van deze geweldige visreis! 

 

Een prachtig verblijf...

 

Meeting

Tijdens zo’n Festival kan en mag bijna alles, iedereen heeft zijn eigen groepje en eigen boot, ben je maar alleen of met z’n twee en wil je de kosten delen door met vier man in het huisje en op de boot te gaan, dan zoekt men er vissers bij. Heb je je eigen groepje, dan blijf je natuurlijk met je eigen groepje. Tijdens deze visreis is iedereen geheel vrij om te doen en laten wat hij wil, je mag vertrekken wanneer je wil, vissen waar je wil en niets moet en bijna alles mag. Linda Cordes en Raffie zijn er altijd bij tijdens een Festival, zowel aan land als op zee. Elke ochtend staan zij op de steiger en elke avond hebben ze een meeting om 20.30 uur. Dan wordt de dag besproken, en bespreken zij met de visgidsen de dag van morgen. Ideaal, want zo leren de (on)ervaren vissers ook heel veel. Zo’n Festival is dus voor ervaren én onervaren vissers, dat maakt het leuk, want iedereen helpt elkaar en geheimen zijn er niet. Dus zeker als je nog nooit in Noorwegen bent wezen vissen, is dit de ideale kans om daar te vissen en ook nog eens leuk te vangen. Er is meer dan voldoende begeleiding en kennis aanwezig.

 

Een gezelschap van liefst 43 Nederlanders en Belgen...

 

Een van de vele megabotten...

 

Dromen

Dromen worden werkelijkheid. Een wens om eens een grote koolvis of heilbot te vangen of je record kabeljauw te verbreken. In deze week heeft meer dan 70% van de groep een record verbroken en dat is top natuurlijk. Zo waren er de vier mannen uit de omgeving Drente, die altijd al de droom hadden om eens in Noorwegen te vissen, en bij Cordes Travel boekten. Drie van hen vingen hun eerste heilbot en dan op de laatste dag ving ook de vierde zijn droomvis. Die heilbot staat nog steeds op zijn gezicht getekend. Een lach die nog dagen op zijn gezicht stond, zelfs op Schiphol bedankte hij Raffie en Linda nog eens tien keer voor de visreis. En daar doet iedereen het voor. Blije vissers, blije gezichten en alles tip-top geregeld. Ook Jack van de Mortel, een echte roofvisser, prostaffer van Abu Garcia, ging voor het eerst mee vissen in Noorwegen en ook hij ving een prachtige heilbot en een dikke kabeljauw, bij elkaar tien soorten die hij nog nooit had gevangen. 

 

Leuke prijzen voor de eer en de lol...

 

Prijzen

En dan de laatste avond: de prijsuitreiking. Voor de spanning is er natuurlijk een wedstrijdelement ingebouwd in dit festival, en met leuke prijsjes, gewoon voor de eer en voor de lol. De eerste plaats was voor Bart van de Heuvel, hij ving een heilbot van 181 cm. De tweede en derde plaats waren voor Bart Theeuws, hij ving twee heilbotten van 180 en 156 cm. Dat zijn toch wel hele mooie heilbotten. De top tien van  de grootste botten: 181, 180, 156, 155, 152, 145, 144, 140, 133 en 130 cm, en al deze heilbotten zwemmen weer. Bij Cordes heeft men zelfs de regel bij een Festival dat een heilbot boven de 130 cm in de boot of aan land, niet meetelt voor de wedstrijd, om zo te stimuleren geen heilbotten boven de 130 cm binnen de boot te trekken. De heilbot kan zijn rug breken en ernstig inwendig letsel krijgen, en dat wil niemand. 

 

Ook in 2019 en 2020

Wil jij ook eens zo’n Festival meemaken waarbij alles tot in de puntjes geregeld is en je enorme vissen kunt vangen? Cordes Travel organiseert ze ieder jaar. Wil je ook eens mee, kijk dan hier naar de datums voor 2019 en 2020 van de verschillende Penn Festivals die op de kalender staan. Wees er wel op tijd bij, want de Festivals zijn voor 2019 al bijna vol, wacht dus niet te lang als je mee wilt. 

 

Bij Cordes Travel in Colijnsplaat gaan de werkzaamheden gewoon door. Er wordt gepakt voor het Canada Festival en daarna is men op de Hengelsportbeurs 2018 van 31 november en 1 & 2 december in de Jaarbeurs Utrecht. Ook daar kun je de mooiste beelden zien van de reizen en alle informatie krijgen.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.