Spanje wint WK-Bootvissen

21 september 2018 | Henri Karremans

De laatste wedstrijddag van het Wereldkampioenschap Bootvissen 2018 zit er op. Er werd de afgelopen week gevist op de Atlantische Oceaan voor de kust van het Portugese Setubal en helaas was er voor de nationale ploegen van Nederland en België niet meer weggelegd dan een bijrolletje. Spanje won de mondiale, vóór La Squadra Azzurra oftewel de Italiaanse nationale ploeg en Kroatië. Vandaag het laatste verslag van Oranjecoach Henri Karremans.

 

De namens Sportvisserij Nederland afgevaardigde Oranjeploeg bestond uit Eric Goossens, Albert Leeuwis, Frank van Schilt, Arjan Stelwage, Sjaak Verburg en manager/coach Henri Karremans. Voor hen verliep de derde en laatste wedstrijd niet veel beter dan de andere dagen, maar dat was ook eigenlijk niet te verwachten. De redenen daarvoor hebben we de afgelopen week in de eerdere verslagen al aangehaald en voorlopig zit de zo gewenste verbetering er nog niet in.

 

Lichtpuntjes

Maar laten we nu ook weer niet al te somber eindigen. Er zijn altijd lichtpuntjes. Zo behaalde Eric vandaag een nette derde plaats op zijn boot en alle Oranjevisser houden uiteindelijk een goed gevoel over aan dit WK. We hebben onze uiterste best gedaan, maar… we weten op welke plaats we voorlopig thuishoren. Zo zullen overduidelijk jongere vissers de oudere garde moeten gaan vervangen en er zal meer op buitenlandse wateren getraind moeten worden.

 

Tijdens zo’n WK vis je met zes tot acht deelnemers uit verschillende landen aan boord. In het midden Sjaak Verburg.

 

Gedurende de trainingen voorafgaand aan het WK hebben we allemaal wel goed vis gevangen, maar we komen overduidelijk tekort als tijdens de wedstrijd een zuidelijke visser naast ons staat. Die blijkt dan steeds weer een stuk effectiever! Het verfijnen van onze onderlijnmontages (dunnere lijnen en kleinere haken) en de acties met de lange hengels om de vis te verleiden, zullen meer en beter geoefend moeten worden.

 

Eric Goossens ziet het nog zitten…

 

Uiteindelijk behaalde Eric tijdens de afsluitende wedstrijd zoals eerder gezegd een derde plaats aan boord en werd daarmee individueel 23ste in het dagklassement. Albert en Frank hadden beiden een zes aan boord, maar Albert had meer punten. Sjaak en Arjan scoorden beiden een zevende bootplaats, maar dat werden weer zesde plaatsen vanwege de ziekte van de Luxemburger. Daardoor eindigden we vandaag opnieuw op de 13de stek.

 

 

 

De Oranjemannen hebben gegeven wat ze konden, maar dat bleek onder deze omstandigheden helaas niet genoeg…

 

Dompertje voor de Belgen

De door onze zuiderburen namens de Belgian Confederation of Sea Anglers – Boat Angling afgevaardigde ploeg ‘Rode Duivels’, bestaande uit Bram Cole, Joel Luyts, Alain De Mits (reserve), Eric Pigeolet, Peter (Peeke) Vanderschaeghe en Jens de Vrieze, met als manager/coach Jan Aspeslag, deed het ook gisteren net weer wat beter dan wij en eindigde van de 15 landen als elfde. Beste Belg was donderdag Bram Cole op de 27ste plaats. Door die elfde plaats van de slotwedstrijd zat een Top Tien notering er voor onze Belgische vrienden helaas niet (meer) en eindigden ze ook 11de in het eindklassement.   

 

Jens de Vrieze geconcentreerd in actie.

 

WK-titel voor Spanje

Spanje deed gisteren heel goede zaken met de dagoverwinning, want omdat Portugal tweede werd en Italië als derde eindigde, ging de eindoverwinning naar Spanje. Italië veroverde het zilver, voor Kroatië. Wij zijn met onze Nederlandse ploeg uiteindelijk dertiende geworden. Teleurstellend, maar gezien de voor ons immer lastige ‘zuidelijke visserij’ niet echt verrassend…

 

Individueel werd Salvatore Mauri uit Italië Wereldkampioen, voor José Barcelo uit Spanje en Ivan Galzina van Kroatië. Een sterk podium met redelijk jonge vissers, die nog een hele toekomst voor zich hebben. Beste Nederlander werd Eric Goossens op de 39ste plaats en de beste Belg was Bram Cole op een 23ste plaats.

 

De uitstekende relatie tussen de Rode Duivels en de Oranje Leeuwen hier belichaamd door Arjan Stelwage (links) en Bram Cole (rechts).

 

Dank

De officiële afsluiting en de prijsuitreiking van dit WK 2018 vinden vanavond plaats en wij gebruiken vandaag verder om op te ruimen en een excursie te maken door de kuststreek van Setubal. Namens het Oranjeteam willen we iedereen bedanken voor alle belangstelling en zeker ook Sportvisserij Nederland, die het mogelijk heeft gemaakt dat wij aan dit Wereldkampioenschap konden deelnemen. Ook Tubertini willen we nog bedanken voor hun bijdrage en Peter Leentjes voor het beschikbaar stellen van het lood.

 

Volgend jaar gaan we helemaal naar de laars van Italië, waar dan vanuit het plaatsje  Gallipoli, het Wereldkampioenschap Bootvissen zal worden ingericht. En inderdaad: dat betekent dus opnieuw vissen in een Mediterrane sfeer…

 

Voor de daguitslag van de nationale teams van de derde  visdag, klik hier.

 

Voor de eindstand van de nationale teams na drie visdagen, klik hier.

 

Voor de individuele klassering van de derde visdag, klik hier.

 

Voor de individuele eindklassering na drie visdagen, klik hier.

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.