Big Fish Adventure Challenge in Sørøya

03 november 2018 | Hank Perrée

“Ik voel hem plukken, ik voel hem plukken, maar hij pakt niet!” “Doordraaien, Johan, doordraaien, niet stoppen!” Samen zitten we in onze visboot op een volledig windstille eerste visdag van de Big Fish Adventure Challenge in Sørøya. Dat ‘samen’ wil in dit geval zeggen Johan Oosthoek en Hank Perrée, die als afvaardiging namens ons magazine als Team-Zeehengelsport deelnamen aan dit meerdaags toernooi. En het is ijzingwekkend spannend...

 

We hebben al mooie kabeljauw en leuke koolvis gevangen, maar dit voelt toch anders. Het friemelt daar onder water en het doet raar en vreemd, maar pakken, ho maar. Tot op een gegeven moment de hengel langzaam maar zeker krommer en krommer doorbuigt. Johan geeft, omdat ie zich niet meer kan inhouden, een vinnige tik en dat is voor de loeris aan de andere kant het startsein voor een robbertje vechten waar de honden geen brood van lusten. Iets met twinturbo en elektronische injectie lijkt zich lachend uit de voeten te maken. Wat een kracht! De zware spinhengel blijkt inderdaad ietwat te licht voor het geweld dat deze Noorse tegenstander veroorzaakt, maar na veel vijven en zessen komt de met neutronenkorrels opgekweekte megaschar uiteindelijk toch in zicht.

 

“Een heilbot, een heilbot!”, schalt over het water. De grote platvis lijkt nu echt pas in de gaten te hebben wat er aan de hand is en neemt met het grootste gemak opnieuw een spurt naar de bodem. Nadat dit spelletje een keer of vier een herhaling heeft gekregen, is de vis eindelijk binnenboord. Netjes gegaft in de onderkaak, want we willen alle gevangen vis weer terugzetten. Wij vissen deze week Catch & Release! Na de gebruikelijke foto’s en het loslaten van de heilbot, kunnen we Johan als splinterhout bij elkaar vegen. Zo - die vist even een kwartiertje niet!

 

Lastig portret uit Nederland…

Toch was het in eerste instantie niet alleen maar rozengeur en maneschijn hier, want onze trip naar het Hoge Noorden begon allemaal een ietsiepietsie anders….
Na een vliegtrip waarvan ik de horrordetails iedereen wil besparen (ik stond op het punt om totaal over de rooie weer terug te vliegen naar Nederland…) kwam het ultieme hoogtepunt van total disaster op vrijdag de 13de om 21.00 uur op het vliegveld van Tromsø, waar we een tussenstop maakten. “Sorry mijnheer maar het vliegtuig naar Hasvik is vol. Maandagmorgen gaat er weer één!


Als ik volgend jaar weer naar Sørøya ga, en dat weet ik 400% zeker, dan duikt daar op het vliegveld van Tromsø het vliegveld- en gatepersoneel geheid achter de balie om zich te verstoppen voor de toorn uit Nederland. Er zijn nogal wat niet voor publicatie geschikte woorden over de vliegveldgemeenschap van Tromsø uitgestort, zullen we maar zeggen.

 


Toen al bleek echter dat werkelijk niets te veel was voor het management van het Big Fish Adventure Camp om het hun gasten naar de zin te maken. Voor dat lastige portret uit Nederland werd werkelijk alles maar dan ook alles uit de kast getrokken. Eerst was het plan om het allerlaatste vliegtuig naar Alta te pakken, om daarna via een hotelovernachting en een overtocht per veerboot toch de volgende ochtend aanwezig te kunnen zijn bij de officiële start van het evenement.

 

Bij de gate aangekomen draaide de bijna continue telefoonverbinding met Geir wederom op volle toeren. Het ging Mona, Ahmad, Bilal én organisator Geir blijkbaar toch te lang duren deze omweg en dus werd plan B in werking gezet.  “Ga onmiddellijk naar de aankomsthal, daar word je dadelijk opgehaald!” Ik was benieuwd, maar had alle ellende van een mislukte vliegreis al gehad en liet derhalve Gods water maar over Gods akker stromen en maakte mijn opwachting in de aankomsthal.


Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 361 ook graag lezen en voortaan meteen al kunnen genieten van de bijzondere reportages, interessante bijdragen en vele tips in ons magazine?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.