Wel en Wee van het Wad

27 oktober 2018 | Redactie

Mei 2018. Groot alarm over de Waddenzee. Dat stelt in ieder geval de Waddenvereniging op basis van een recent gepresenteerd wetenschappelijk rapport. Sinds 1959 worden er 90% minder vissen geteld, zo koppen de landelijke dagbladen en het NOS journaal. Opvallend genoeg staat deze toch zorgwekkende ‘feit’ lijnrecht tegenover de praktijkervaringen van Ronnie van Beem en Atte de Vries. Dit tweetal vist veelvuldig vanaf met name de Friese Waddendijk en deze zeevissers constateren de laatste paar jaar juist een opvallende verbetering van hun vangsten. Wij laten daarom Ronnie en Atte uitgebreid aan het woord…

Ronnie van Beem

Ronnie van Beem vist al bijna 40 jaar van de Friese Waddendijk en zag de visserij de laatste drie jaar spectaculair verbeteren

 

Vooropgesteld: wij bevissen maar een (heel) klein gedeelte van de Waddenzee, maar toch. De alarmerende berichten in de pers zijn een goede aanleiding om onze Waddenvisserij uit het verleden en heden eens nader onder de loep te nemen. Ik ben zo’n visser die van elke visdag aantekeningen maakt. Datum, vangplaats, temperatuur, vissoorten, lengte enzovoorts worden genoteerd. Ik doe dit al sinds mijn vijftiende, oftewel sinds mei 1976. Soms vroeg ik me af waarom ik dit eigenlijk doe, maar nu komt deze informatie me goed van pas.

 

 

Atte de Vries

Atte leerde op de Waddendijk de kneepjes van het vak.

 

In het voorjaar van 2010 viste ik voor de eerste keer aan de Waddendijk bij Roptazijl. Ik had wilde verhalen gehoord van een directe collega die daar met zijn lokale visclub veel wedstrijden viste. Daarbij werden bij tijd en wijlen mooie aantallen platvis, paling en puitaal gevangen. Ik was al redelijk bekend met de witvisserij, maar wilde nu ook wel eens van het zoute proeven. Uiteraard ben ik thuis eerst maar eens wat aan het Googlen geslagen en daarbij vond ik op sites als Zeevisland.com en Zeevissen.com lekker veel stekinformatie en tips voor de beginnende kustvisser. Ik was direct verkocht en een afspraak met m’n collega en zijn clubleden was snel gemaakt. Ik mocht een keer voor spek en bonen mee vissen met deze heren en wellicht ook lid worden van deze vereniging.

 

 

Het complete 7 pagina's tellende artikel met vele stekkentips werd gepubliceerd in Zeehengelsport 361. Wil jij dergelijke bijdragen voortaan ook volledig en als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.